Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παραχωρήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ευρωζώνης για την τήρηση των δημοσιονομικών κανονισμών, με στόχο να ενισχύσει το σχέδιο επενδύσεων του προέδρου Γιούνκερ και να επιταχύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε μια νέα οδηγία για την ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) που υιοθέτησε σε συνάντηση στο Στρασβούργο, η Επιτροπή ανέφερε ότι θα επιτρέψει στις χώρες που βρίσκονται στο προληπτικό σκέλος του ΣΣΑ (με έλλειμμα ως 3%) ή για αυτές που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (πάνω από 3%) να μην προσμετρούν στο έλλειμμα δαπάνες για επενδύσεις.
«Για τα κράτη μέλη στο προληπτικό βραχίονα του Συμφώνου, η Κομισιόν θα λάβει υπόψει τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων, εφόσον 1)είναι σημαντικές 2)έχουν μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δυνητικής ανάπτυξης 3)έχουν εφαρμοστεί» επισημαίνει η Κομισιόν.
«Για τις χώρες που είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Κομισιόν μπορεί να προτείνει να δοθεί μεγαλύτερη χρονική περίοδος για την διόρθωση του κάτω από το 3%, εφόσον υπάρχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όπως το παραπάνω» σημειώνεται στην οδηγία.
«Οι οδηγίες αυτές προσφέρουν μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για την Ιταλία και την Γαλλία για το 2015» δήλωσε στους Financial Times ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στην Eurasia Group.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν επωφελείται από την νέα οδηγία, καθώς ως χώρα η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα διάσωσης δεν συμπεριλαμβάνεται στο προληπτικό σκέλος του ΣΣΑ.
Με βάση την παλιά ερμηνεία της Κομισιόν, μια χώρα με υψηλό επίπεδο χρέους που αντιμετωπίζει αυξημένο ρίσκο στην αποπληρωμή του, θα έπρεπε να μειώνει το δομικό έλλειμμα κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Αλλά σύμφωνα με την νέα συμφωνία, μια χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες πρέπει να μειώνει το έλλειμμα κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα μπορεί να ισχύσει για την Ιταλία το 2015.
H Γαλλία, η οποία έχει έλλειμμα πάνω από 3%, δεν θα είναι σε θέση να επωφεληθεί άμεσα από τις αλλαγές. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, υποστήριξε πως η νέα ερμηνεία των κανονισμών μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
«Υπάρχει η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν κράτη μέλη. Αν μια χώρα εργάζεται σε σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία από την άποψη πως μπορεί να υπάρξει μια πιο σταδιακή πορεία προσαρμογής» σημείωσε.
Θα εξαιρούνται οι συνδρομές των κρατών στο Ταμείο Επενδύσεων
Τα χρήματα που θα επενδύουν οι κυβερνήσεις στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα εμφανίζονται στις στατιστικές για το έλλειμμα, αλλά δεν θα υπολογίζονται στην αξιολόγηση για την τήρηση των κανονισμών για το έλλειμμα και το χρέος.
«Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι οι συνεισφορές των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων δεν θα υπολογίζονται κατά τον προσδιορισμό της δημοσιονομικής προσαρμογής είτε στο προληπτικό είτε στο διορθωτικό σκέλος του ΣΣΑ» τονίζει η Κομισιόν στην νέα οδηγία.