Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέοι κανόνες για το «bail in» των τραπεζών

Οι νέοι κανόνες του FSB για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες. Buffer 16%-20% για τις τοποθετήσεις σταθμισμένου κινδύνου και απειλή για ψαλίδι σε μερίσματα και μπόνους. Τι προβλέπεται για τα senior ομόλογα και πώς κρίνουν τις εξελίξεις Fitch και Citi.

Οι νέοι κανόνες για το «bail in» των τραπεζών

Οι διεθνείς εποπτικές αρχές του τραπεζικού κλάδου κατέθεσαν νέες προτάσεις για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αναλάβουν ξανά οι φορολογούμενοι πολίτες το βάρος της διάσωσης των συστημικά σημαντικών τραπεζών. Ο Mark Carney, πρόεδρος του Financial Stablity Board και διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, έκανε λόγο για απόφαση-σταθμό που δίνει λύση στο πρόβλημα "too big to fail". 

"Από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο, επιτρέποντας την εκκαθάριση τραπεζών χωρίς να υπάρχει προσφυγή σε δημόσιες επιδοτήσεις και χωρίς να δημιουργούνται αναταραχές στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα" αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση. 

Βάσει του σχεδίου, οι 30 τράπεζες που έχουν χαρακτηριστεί συστημικά σημαντικές (όπως η Goldman Sachs και η HSBC) θα πρέπει να αποκτήσουν ένα μαξιλάρι από ομόλογα ή μετοχικά κεφάλαια που να αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 16%-20% των τοποθετήσεων σταθμισμένου κινδύνου, όπως τα δάνεια. Προτείνεται αυτοί οι νέοι κανόνες να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2019. Σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν ικανοποιούν αυτόν τον κανόνα, θα υπάρχουν περικοπές σε μερίσματα και μπόνους.

Οι επικεφαλής του G20 εκτιμάται ότι θα δώσουν τη στήριξή τους σε αυτήν την πρόταση στη σύνοδο του Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Οι προτάσεις, όμως, τίθενται σε διαβούλευση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. "Δεν είναι κάτι που απλώς μαγειρέψαμε στη Βασιλεία και παρουσιάζουμε τώρα σε όλους" δήλωσε ο κ. Carney δηλώνοντας αισιόδοξος γα την επικύρωση των προτάσεων.

Το FSB εκτιμά ότι οι περισσότερες από τις συστημικά σημαντικές τράπεζες θα αναγκαστούν να εκδόσουν ομόλογα για να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και αναδιάρθρωση σε ορισμένα από τα ομόλογα που έχουν ήδη πουληθεί σε επενδυτές, τα senior ομόλογα πρώτης εξασφάλισης. Σημειώνεται ότι τα senior ομόλογα εν πολλοίς προστατεύθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ο κ. Carney όμως, δήλωσε πως στο μέλλον, ακόμη και αυτοί οι τίτλοι μπορεί να υποστούν ζημίες. 

Το νέο μαξιλάρι - που επισήμως αποκαλείται "Συνολική Ικανότητα Απορρόφησης Ζημιών" ή TLAC- πρέπει επίσης να είναι διπλάσιο από τον λόγο μόχλευσης. 

Η Fitch Ratings εκτιμά πως οι τράπεζες μπορεί να καταλήξουν με μαξιλάρι που να αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των τοποθετήσεων σταθμισμένου κινδύνου, ενώ οι αναλυτές της Citi αναφέρουν πως ο νέος κανόνας μπορεί να κοστίσει στις τράπεζες έως και το 3% των κερδών του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v