To πλεόνασμα αποταμίευσης και η έλλειψη επενδυτικών ευκαιριών στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε βουτιά το ευρώ και θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια στις ΗΠΑ, εκτιμά αναλυτής της Deutsche Bank.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, επενδυτές και αναλυτές έχουν επινοήσει διάφορες θεωρίες για να περιγράψουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την οικονομική κρίση, όπως αυτή της «μακροχρόνιας στασιμότητας» και της «ομαλοποίησης». Η πρώτη δέχεται ότι οι αγορές θα ακολουθήσουν ένα μονοπάτι αδύναμης ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων, ενώ η δεύτερη πως η επανέναρξη της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια και ένα πλαίσιο ομαλής νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Γιώργο Σαραβέλο, καμία από τις δύο θέσεις δεν είναι ολοκληρωμένη και αυτό γιατί και οι δύο αγνοούν τις παγκόσμιας ανισορροπίες μεταξύ των πλεονασματικών και ελλειμματικών οικονομιών. Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι ανισορροπίες αυτές αποτελούν το πιο κομβικό στοιχείο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, προβλέποντας πως το τεράστιο πλεόνασμα αποταμίευσης στην Ευρώπη – το «ευρωπλεόνασμα» (euroglut) - θα καθορίσει την τάση τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, ο κ. Σαραβέλος περιγράφει το «ευρωπλεόνασμα» ως την έλλειψη εγχώριας ζήτησης στην Ευρώπη που προκαλείται από την κρίση στην ευρωζώνη. Το φαινόμενο της υψηλής ανεργίας μαζί με τα πλεονάσματα ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αντανακλούν σύμφωνα με τον ίδιο ένα κοινό πρόβλημα: οι αποταμιεύσεις είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τις επενδυτικές ευκαιρίες.
«Περίπου στα $400 δισ. κάθε χρόνο, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρώπης είναι μεγαλύτερο από της Κίνας την δεκαετία του 2.000. Αν διατηρηθεί, θα είναι το μεγαλύτερο που έχει δημιουργηθεί στην ιστορία των παγκόσμιων αγορών» τονίζει.
«Η Ευρώπη είναι η νέα Κίνα και μέσω μεγάλης ζήτησης για ξένα στοιχεία ενεργητικού, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην τάση που θα ακολουθήσουν οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού σε παγκόσμιο επίπεδο για το υπόλοιπο της δεκαετίας» προσθέτει.
Οι επιπτώσεις στις αγορές
Όπως εκτιμά ο ίδιος, το «ευρωπλεόνασμα» σημαίνει πως μια περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ δεν θα βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης. Το πρόβλημα της ευρωζώνης επικεντρώνεται στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση, υπογραμμίζει.
Παράλληλα, προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε έναν επιθετικό γύρο αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ο οποίος θα ρίξει προς τα κάτω τις πραγματικές αποδόσεις και θα δημιουργήσει έλλειμμα στοιχείων ενεργητικού. Αυτό θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις στο εξωτερικό.
Οι εκροές αυτές θα οδηγήσουν την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ακόμα χαμηλότερα. Ο κ. Σαραβέλος προβλέπει ότι το ένα ευρώ θα αγοράζει 0,95 δολάρια ως το τέλος του 2017.