Φόρουμ Fitch: Αναμένεται αναιμική ανάκαμψη στην Ευρώπη

Στο φόρουμ της Fitch συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, το πολιτικό σκηνικό και το επιχειρηματικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.

Φόρουμ Fitch: Αναμένεται αναιμική ανάκαμψη στην Ευρώπη

Η ανάκαμψη της Ευρώπης θα είναι αργή και αναιμική. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο φόρουμ της Fitch, με τίτλο «The Why?», που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King, η chief market strategist της JP Morgan Asset Management, Stephanie Flanders, ο πρόεδρος της Roubini Global Economics, Nouriel Roubini, και ο πρόεδρος και CEO της Hearst Corporation, Steven Swartz.

Το φόρουμ κάλυψε ζητήματα όπως οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, το πολιτικό σκηνικό και το επιχειρηματικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πολιτική οικονομία της ευρωζώνης και το αν η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει τώρα αρκετά γρήγορα για τους Ευρωπαίους», δήλωσε η κ. Flanders. «Αν και το νόμισμα είναι τώρα ασφαλές, το ερώτημα είναι εάν θα είναι ασφαλής και η ανάκαμψη».

Κατά την ίδια «το πολιτικό ρίσκο στη Βρετανία είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο από το οικονομικό, και δεν έγκειται μόνο στην ανεξαρτησία της Σκοτίας. Οι προοπτικές να βρεθεί σε αδιέξοδο η βουλή το επόμενο έτος, με έναν πιο αδύναμο συνασπισμό, δεν είναι κάτι που έχει προεξοφλήσει ο κόσμος. Επιπλέον, υπάρχουν και τα δημοψηφίσματα για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του, ο Nouriel Roubini σημείωσε πως «επιφανειακά, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και η διάθεση είναι θετική για την ευρωζώνη. Ωστόσο, η δυνητική ανάπτυξη είναι βραδεία, η πραγματική ανάκαμψη είναι αναιμική και το χρέος αυξάνεται, και η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα ζητήματα ανταγωνιστικότητας».

Όπως επισήμανε, «ο κόσμος είναι πρόθυμος να σφίξει το ζωνάρι εάν μπορεί να δει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και επενδύσεων». Ο ίδιος σημείωσε πως αναμένει η ΕΚΤ να προχωρήσει αργότερα φέτος σε ποσοτική χαλάρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v