Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε και Ντράγκι κατά του ισχυρού ευρώ

Μπαράζ δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Δεν θέλουμε το ισχυρό ευρώ, λένε Σόιμπλε, Ντράγκι και Κερέ. Προειδοποιούν πως οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος ίσως φέρουν την ποσοτική χαλάρωση. Οι πιέσεις προς την ΕΚΤ.

Σόιμπλε και Ντράγκι κατά του ισχυρού ευρώ

Ομόφωνα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν επιθυμούν περαιτέρω άνοδο του ευρώ και πως το ισχυρό νόμισμα ίσως τελικά πυροδοτήσει νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ανοίγοντας τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση.

Τους τελευταίους 12 μήνες το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 5,5% έναντι του δολαρίου και περίπου 10% έναντι του γεν. Τις τελευταίες εβδομάδες έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις αποπληθωριστικού σπιράλ στην Ευρώπη» διαχωρίζει το θέμα της ισοτιμίας του ευρώ. 

«Βεβαίως η συναλλαγματική ισοτιμία παραμένει ισχυρή και εάν συνεχίσει να ενισχύεται τότε θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, που έχει βελτιωθεί, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνουν πολύ ακριβά και οι εισαγωγές πολύ φθηνές, τότε αυτό δεν είναι καλό» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ευρώ. «Η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα απαιτούσε περαιτέρω στήριξη από τη νομισματική πολιτική. Εάν θέλουμε η πολιτική να παραμείνει υποστηρικτική όπως είναι τώρα, με μεγαλύτερη ενίσχυση του νομίσματος, θα απαιτηθούν νέα κίνητρα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συμπλήρωσε: «Πάντα έλεγα πως δεν υπάρχει στόχος για τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά είναι σημαντική για τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για τη σταθερότητα των τιμών».

Οι πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ, άλλωστε, έγιναν πασιφανείς στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ συνιστά στην ΕΚΤ νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και δικαίως» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γουίντο Μαντέγκα.

«Το επίπεδο του ευρώ είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση της νομισματικής μας πολιτικής. Γιατί είναι σημαντικό; Γιατί έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό και ο πληθωρισμός αποτελεί στόχο της πολιτικής μας» είπε και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και συμπλήρωσε: "Όσο πιο ισχυρό είναι το ευρώ, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για επεκτατική νομισματική πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v