Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όχι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία λέει η Δύση

Η Δύση αποφάσισε να μην επιβάλει άλλες κυρώσεις στη Μόσχα, εκτός και αν επιχειρήσει κατάληψη και άλλων εδαφών. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου ΗΠΑ-ΕΕ. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και το τελευταίο ουκρανικό πολεμικό πλοίο. Απαγόρευση μετάδοσης ρωσικής τηλεόρασης στην Ουκρανία.

Όχι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία λέει η Δύση

Η Ρωσία και η Δύση τράβηξαν γραμμή στην κρίση της Ουκρανίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους συμμάχους του να συμφωνούν ότι δεν θα επιβάλουν άλλες βλαπτικές οικονομικές κυρώσεις, εκτός και αν η Μόσχα πάει πέρα από την κατάληψη της Κριμαίας.

Περιγράφοντας τη Ρωσία ως μια «περιφερειακή δύναμη» και όχι τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ο Ομπάμα δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να απομακρυνθούν στρατιωτικά από την Κριμαία, όμως η προσάρτηση της περιοχής δεν είναι τελειωμένη υπόθεση αφού η διεθνής κοινότητα δεν θα την αναγνωρίσει.

«Είναι στο χέρι της Ρωσίας να ενεργήσει υπεύθυνα και να δείξει για μία ακόμα φορά ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και... αν αποτύχει να το πράξει, τότε θα υπάρξει κάποιο κόστος», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο τέλος του συνεδρίου για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.

Η Μόσχα από την πλευρά της, αφού χλεύασε την απόφαση του Ομπάμα και των δυτικών συμμάχων να μποϊκοτάρουν την προγραμματισμένη σύνοδο του G8 στο Σότσι τον Ιούνιο και να κάνουν σύνοδο του G7 χωρίς τη Ρωσία, στη συνέχεια, μέσω του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να διατηρήσει τις επαφές με τους εταίρους του G8.

«Η ρωσική πλευρά συνεχίζει να είναι έτοιμη να έχει τέτοιες επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου επιπέδου. Μας ενδιαφέρουν τέτοιες επαφές», ανέφερε στο πρακτορείο Interfax ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως ανησυχεί για την πιθανότητα περαιτέρω ρωσικής καταπάτησης στην Ουρκανία και θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί «να κάνει σειρά υπολογισμών». Επέμεινε ότι οι ρωσόφωνοι δεν αντιμετωπίζουν καμία απειλή στην Ουκρανία, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της Μόσχας.

Κάλεσε τον Πούτιν να αφήσει τους Ουκρανούς να επιλέξουν μόνοι τη μοίρα τους, χωρίς εκφοβισμούς, λέγοντας πως είναι βέβαιος ότι θα επέλεγαν την ύπαρξη καλών σχέσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τη Ρωσία.

«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που απειλεί ορισμένους από τους άμεσους γείτονές της, όχι επειδή είναι δυνατή, αλλά επειδή εύναι αδύναμη», ανέφερε ο Ομπάμα. «Εμείς (οι ΗΠΑ) έχουμε σημαντική επιρροή στους γείτονές μας. Γενικά δεν χρειάζεται να κάνουμε εισβολή για να έχουμε ισχυρές συνεργατικές σχέσεις μαζί τους».

Ερωτηθείς τι θα σταματούσε τη Ρωσία από το να αρπάξει περισσότερα εδάφη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας επίθεσης σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που καλύπτεται από το Άρθρο 5 της αμοιβαίας άμυνας, και επίθεσης σε χώρα μη μέλος όπου η Δύση μπορεί να ασκήσει διεθνή πίεση, να στρέψει την προσοχή σε αυτά τα κράτη και να παράσχει οικονομική βοήθεια.

Ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε σε δημοσιογράφους που μεταβαίνουν μαζί με τον Ομπάμα στις Βρυξέλλες, πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί οποιονδήποτε σύμμαχό του έναντι οποιασδήποτε επιθετικότητας».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι συζητήσεις που θα έχει σήμερα ο Ομπάμα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ «θα αφορούν πολύ συγκεκριμένα τι περισσότερο μπορεί να γίνει σε όρους ύπαρξης ισχυρής διαβεβαίωσης προς τους συμμάχους μας της ανατολικής Ευρώπης».

Παράλληλα, ανέφερε πως στις Βρυξέλλες στη σύνοδο Ε.Ε.-ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος «θα μιλήσει για τη σημασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας και όχι μόνο για τον κίνδυνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά και για τον κίνδυνο για το διεθνές σύστημα, στο οποίο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει τόσα πολλά ως συνέπεια των ενεργειών της Ρωσίας».

Ο Ομπάμα στις Βρυξέλλες

Ο Μπαράκ Ομπάμα σήμερα στις Βρυξέλλες θα σηματοδοτήσει στροφή στις διμερείς σχέσεις των Ε.Ε.-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Real.gr, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ξαναδούν τις μεταξύ τους σχέσεις και να απομονώσουν τη Ρωσία καθώς οι εκκλήσεις για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αποκλιμάκωση στην Κριμαία πέφτουν στο κενό, σημειώνουν στις Βρυξέλλες κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δείξουν για μια ακόμη φορά ότι η Ευρώπη ούτε περνάει μια τόσο μακρά περίοδο ειρήνης ούτε ευημερεί τυχαία. Η Ευρώπη αναπτύχθηκε κάτω από την ομπρέλα και την προστασία των ΗΠΑ που εγγυήθηκαν την ασφάλεια και την ελευθερία κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως θα καταστήσει σαφές ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν είναι τυχαία, δεν είναι ευκαιριακή, διέπεται από αρχές, από κανόνες, πολύ παλιούς κανόνες. Η Ε.Ε. αντιθέτως ακόμα δεν έχει κοινή φωνή.

Ως εκ τούτου, η Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία και να μη διστάσει για εμπορικούς, επιχειρηματικούς ή άλλους λόγους να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις έναντι της Μόσχας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Δείγμα γραφής έδωσαν ήδη από χθες τόσο ο Ζ.Μ. Μπαρόζο εκ μέρους της Κομισιόν κάνοντας λόγο για «κοινή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, από την οικονομία ως την κλιματική αλλαγή», όσο και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι εκ μέρους των κρατών μελών που μίλησε για αναντικατάστατο στρατηγικό εταίρο.

Προς το παρόν και στο ανώτατο επίπεδο η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα δώσουν ώθηση σε ένα φιλόδοξο εμπορικό πλάνο που ονομάζουν Transatlantic Trade and Investment Partnership (Διατλαντικός Επενδυτικός και Εμπορικός Συνεταιρισμός). Το TTIP προσθέτει στην ευρωπαϊκή οικονομία 1% του ΑΕΠ ή περί τα 120 δισ. ευρώ ετησίως σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να δώσει παρόμοια ώθηση και στην απασχόληση.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν, εκτός από το εμπόριο, οι κλιματικοί στόχοι της Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η εξωτερική πολιτική, το ζήτημα των θεωρήσεων διαβατηρίων, η κοινή πολιτική για την άμυνα και το θέμα τοων παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα φτάσει στο κτίριο του Συμβουλίου στις 12:30 τοπική ώρα και στις 14:00 θα παραθέσει κοινή συνέντευξη τύπου με τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζ.Μ. Μπαρόζο.

Βρετανία: Παγώνει η συμφωνία με ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας

Η κυβέρνηση της Βρετανίας επανεξετάζει μία συμφωνία που είχε συνάψει με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, σχετικά με μια διακρατική συνεργασία, σε αντίδραση στην κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (DECC).

Η Βρετανία τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψε μια συμφωνία με τη Rosatom για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία.

Ωστόσο, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είχε θέσει υπό εξέταση τη συμφωνία, καθώς εντείνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσει αυτό το έργο, το οποίο είναι υπό εξέταση, κάτω από το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας.

Κατελήφθη και το τελευταίο πολεμικό πλοίο

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το τελευταίο πολεμικό υπό ουκρανική σημαία στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, κατά την οποία ακούστηκαν εκρήξεις, πιθανόν χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, το ναρκαλιευτικό πλοίο Τσερκάσι ρυμουλκήθηκε από το Κοβέλ σε μια αποβάθρα στην όχθη της λίμνης Ντονουζλάβ, ανέφερε ο Σελεζνιόφ επικαλούμενος πηγές στην περιοχή.

Τα μέλη του πληρώματος του σκάφους αυτού του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσά τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όταν οι επιτιθέμενοι είχαν ανέβει στο κατάστρωμα του Τσερκάσι το πλήρωμα είχε κλειστεί στο εσωτερικό του, είχε αναφέρει νωρίτερα ο Σελεζνιόφ σε ανάρτησή του στο Facebook, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Γύρω στις 19:00 [18:00 ώρα Ελλάδος] ακούστηκαν πολλές εκρήξεις από το ναρκαλιευτικό Τσερκάσι στον Κόλπο Ντονουζλάβ», είπε ο Σελεζνιόφ στο Ρόιτερς, τονίζοντας πως επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 «εθεάθησαν να πετούν στην περιοχή» και «ταχύπλοα κι ένα ρυμουλκό κινήθηκαν προς την κατεύθυνση του πολεμικού».

Χθες, το Τσερκάσι είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να βγει στα ανοιχτά διασπώντας τον αποκλεισμό της λίμνης. Το ρωσικό ναυτικό είχε αποκλείσει το κανάλι προς τη Μαύρη Θάλασσα νωρίτερα αυτόν τον μήνα αγκυροβολώντας τρία παροπλισμένα πλοία σε αυτό.

Μετά την κατάληψη χθες το πρωί μιας βάσης των Πεζοναυτών στη Φεοντόσια και του τελευταίου πολεμικού πλοίου που παρέμενε υπό ουκρανικό έλεγχο, σήμερα οι Ρώσοι ουσιαστικά ελέγχουν πλήρως την Κριμαία.

Το Κίεβο για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα αρνηθεί να εισαγάγει φυσικό αέριο στην τιμή που ζητά η Ρωσία, διακινδυνεύοντας μια νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Μόσχα και το Κίεβο διαπραγματεύονται επί του παρόντος την τιμή που θα ισχύσει στο φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου και οι ρωσικές αρχές έχουν κάνει σαφές ότι προτίθενται να ακυρώσουν όλες τις εκπτώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να εκτοξευτεί από τα 380 στα 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, θα είναι δηλαδή από τις υψηλότερες που ισχύουν σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες.

"Θα πληρώσουμε 387 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Εάν ορίσουν μια άλλη τιμή, εμείς θα πληρώνουμε 387 δολάρια. Ας μας πάνε στα δικαστήρια", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το 2006 και το 2009 αντίστοιχες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ίδιο θέμα είχαν οδηγήσει στη μερική διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Gazprom έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις του στην Ουκρανία εάν η χώρα δεν ρυθμίσει τις παλαιότερες οφειλές της.

Η έκπτωση των 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα είχε αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2010 μεταξύ των τότε προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο πλαίσιο μιας άλλης συμφωνίας για την παράταση της χρήσης των βάσεων της Κριμαίας για τον ελλιμενισμό του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν ισχύει πλέον, δεδομένου ότι η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ουκρανία: Απαγορεύτηκε η αναμετάδοση ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων

Η ουκρανική δικαιοσύνη απαγόρευσε την αναμετάδοση του σήματος στην Ουκρανία των ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων, τα οποία οι μεταβατικές αρχές στο Κίεβο κατηγορούν ότι τροφοδοτούν τις αυτονομιστικές τάσεις μεταδίδοντας κατευθυνόμενη πληροφόρηση, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένα διοικητικό δικαστήριο στο Κίεβο «εξέδωσε απόφαση με βάση την οποία η αναμετάδοση των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Βικτόρια Σιουμάρ.

Η απόφαση αυτή έχει προσωρινή ισχύ, καθώς εκκρεμεί η εξέταση μιας προσφυγής του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης της Ουκρανίας εναντίον ενός πάροχου που διανέμει τα ρωσικά δίκτυα, διευκρίνισε η ίδια.

Η απόφαση αφορά κυρίως το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, το ειδησεογραφικό δίκτυο Ρωσία 24 και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών, πολλές εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης έχουν ήδη διακόψει τη μετάδοση μέσων ενημέρωσης τα οποία αναπαράγουν τη ρητορική της Μόσχας όσον αφορά την ουκρανική κρίση στην επικράτεια της χώρας, αλλά παραμένουν διαθέσιμα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου η πλειονότητα των πολιτών είναι ρωσόφωνοι και τα παρακολουθούν συστηματικά.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν συχνά αναφέρονται από διαδηλωτές σε φιλορωσικές συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της περιοχής, όπως η Ντονέτσκ, η Χαρκίβ ή η Λούγκανσκ.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν συμπεριλαμβάνει ούτε τα ψεύδη ούτε τη χειραγώγηση, πάνω απ' όλα εάν προκαλούν συγκρούσεις στον πληθυσμό», έγραψε η Ιρίνα Τσουβίλσκα, ειδικός του ουκρανικού Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε άρθρο της στην Ουκράινσκα Πράβντα, επιχειρηματολογώντας ότι η διακοπή της αναμετάδοσης των ρωσικών ΜΜΕ δεν αποτελεί λογοκρισία αλλά κοινή λογική».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v