Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεκροί σε επεισόδιο στη Συμφερόπολη

Επίθεση ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανική βάση. Νεκρός ένας Ουκρανός."Εγκλημα πολέμου" καταγγέλλει το Κίεβο. Εξουσιοδότηση στους Ουκρανούς στρατιώτες για χρήση όπλων. Δεν χρειάζεται περαιτέρω διάσπαση της Ουκρανίας λέει ο Πούτιν."Υπόσχεται" αντίποινα για τις κυρώσεις.

Νεκροί σε επεισόδιο στη Συμφερόπολη

Ουκρανική στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, ενώ ο Ουκρανός πρωθυπουργός ζητά άμεση σύσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ανέφερε πως από την επίθεση έχει σκοτωθεί ένας Ουκρανός στρατιώτης. Το περιστατικό επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ. "Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Ουκρανών στρατιωτών. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου" σημείωσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο Γιάτσενιουκ δήλωσε πως η διαμάχη στην Κριμαία έχει περάσει από πολιτικό σε στρατιωτικό επίπεδο και είπε πως ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να οργανώσει έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

H Mόσχα έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία για το αιματηρό συμβάν, υποστηρίζοντας πως ο στρατιώτης πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή και όχι από ρωσικές δυνάμεις. Μάλιστα στο επεισόδιο σκοτώθηκε και ένας Ρώσος παραστρατιωτικός, κι οι αρχές της Κριμαίας μιλούν για σενάριο προβοκάτσιας.

Εν τω μεταξύ, οι Oυκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

"Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας.

Πούτιν: Η Κριμαία ήταν πάντα κομμάτι της Ρωσίας

Νωρίτερα την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με τις δημοκρατικές διαδικασίες και το διεθνές δίκαιο.

«Το θέμα της Κριμαίας είναι ζωτικής σημασίας, ιστορικής σημασίας για όλους μας», τόνισε, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Δούμας-Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, όπου ενημέρωσε για το αίτημα της ηγεσίας της Κριμαίας για ένταξη στη Ρωσία.  «Στις καρδιές και στο μυαλό τον ανθρώπων, η Κριμάια πάντα ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας. Αυτή η δέσμευση, που βασίζεται στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη, ήταν ισχυρή, πέρασε από γενιά σε γενιά».

Οι σχέσεις με τον "αδελφό" ουκρανικό λαό πάντα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, σημείωσε, καταδικάζοντας τις επονομαζόμενες αρχές στην Ουκρανία ότι έκαναν πραξικόπημα και ότι θα έκαναν τα πάντα για την εξουσία. Κατά τον Πούτιν, δεν υπάρχει ακόμα νόμιμη ηγεσία στην Ουκρανία. "Αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα... ετοίμασαν πραξικόπημα, άλλο πραξικόπημα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, χωρίς να έχουν φραγμούς. Χρησιμοποιήθηκαν τρόμος, φόνος, πογκρόμ", είπε, χαρακτηρίζοντάς τους "εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες". 

"Ουσιαστικά έτσι αποφασίζουν πώς θα ζήσει σήμερα η Ουκρανία. Οι επονομαζόμενες ουκρανικές αρχές εισήγαγαν έναν σκανδαλώδη νόμο για την επανεξέταση της πολιτικής της γλώσσας, που παραβίαζε άμεσα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων". 

Σύμφωνα με τον Πούτιν, θα υπάρξουν τρεις ισότιμες επίσημες γλώσσες στην Κριμαία: τα ρώσικα, τα ουκρανικά και τα ταταρικα της Κριμαίας. Όπως επισήμανε «θα είναι δίκαιο στην Κριμαία, και γνωρίζω πως οι Κριμαίοι το υποστηρίζουν αυτό, να υπάρξουν τρεις ισότιμες γλώσσες, τα ρωσικά, τα ουκρανικά και τα ταταρικα της Κριμαίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αναφορά και στην περίπτωση του Κοσόβου, λέγοντας πως η κατάσταση στην Κριμαία είναι "απολύτως ανάλογη".

Επίσης, κατηγόρησε τις ΗΠΑ λέγοντας πως η εξωτερική πολιτική τους δεν υπαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, αλλά από "το δίκαιο του ισχυρού". Tόνισε πως οι δυτικοί εταίροι "πέρασαν τα όρια" στην Ουκρανία και ενήργησαν αντιεπαγγελματικά και ανεύθυνα. Δεν παρέλειψε, πάντως, να ευχαριστήσει την Κίνα για τη στήριξή της.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως δεν χρειάζεται περαιτέρω διάσπαση της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν θα επιζητήσει να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπιστεί τα ρωσικά συμφέροντα.  

Εγκρίθηκε το προσχέδιο για την προσάρτηση της Κριμαίας

Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε το προσχέδιο συμφωνίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κάνει αυτήν τη νότια περιοχή της Ουκρανίας μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με βάση το Κρεμλίνο, η συμφωνία θα υπογραφεί με τον ηγέτη της Κριμαίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Ρώσος πρόεδρος εξέδωσε διαταγή στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί επιθυμητή την υπογραφή συμφωνίας με την Κριμαία προκειμένου αυτή να γίνει μέρος της Ρωσίας.

Χθες, ο Βλ. Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την περιοχή της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος, λίγη ώρα μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Μπαρόζο και Ρομπάι: Η Ε.Ε. δεν θα αναγνωρίσει την Κριμαία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης» στη Ρωσία, ανέφεραν σε σημερινή (την Τρίτη) κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο και έκνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία ούτε το αποτέλεσμά του. Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει και ούτε θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία», υπογράμμισαν σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

ΗΠΑ: Εξετάζουν στρατιωτικά γυμνάσια στη Βαλτική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Βαλτική και επιπροσθέτως ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, είπε επίσης ότι η χώρα του θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ να βοηθά τις χώρες-μέλη του εάν δεχτούν επίθεση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες ο Ίλβες είπε ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι πιο ισχυρή "και να μην αφορά την τιμή του φυσικού αερίου".

Λαβρόφ σε Κέρι: Απαράδεκτες οι κυρώσεις από ΗΠΑ

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας είναι "απαράδεκτες" και δεν θα μείνουν αναπάντητες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε στο Κρεμλίνο τη συμφωνία για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά την κατακραυγή από το Κίεβο και τη Δύση.

"Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι απολύτως απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία την είχε ο Κέρι.

Την επόμενη εβδομάδα συνάντηση των χωρών του G7 για Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της ομάδας G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

"Η συνάντηση αυτή θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει προσεχώς το G7 για να απαντήσει στις εξελίξεις και να στηρίξει τη χώρα" ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Με αντίποινα απειλεί την Ε.Ε. η Μόσχα

Η Ρωσία επέκρινε έντονα σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και βουλευτών που συμμετείχαν στις προσπάθειες με σκοπό η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας της Ουκρανίας να αποσπαστεί από αυτήν και να γίνει τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα.

Τυχόν «απόπειρες να παραδοθούν μαθήματα στη Ρωσία με τη γλώσσα της ισχύος, με τον εκφοβισμό Ρώσων πολιτών διαμέσου κυρώσεων, δεν θα οδηγήσουν πουθενά», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων δεν είναι δική μας επιλογή· όμως είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον μας δεν θα μείνει χωρίς την προσήκουσα απάντηση από τη ρωσική πλευρά», πρόσθεσε στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Γαλλία: Ακυρώνεται η επίσκεψη ΥΕΘΑ-ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Η Γαλλία αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη επίσκεψη των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να ενταθούν οι πιέσεις προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε την αναβολή αυτή στο Reuters τη Δευτέρα, λίγο μετά την υπογραφή από τον Πούτιν του ψηφίσματος για την αναγνώριση της Κριμαίας ως κυρίαρχου κράτους.

Η επίσκεψη των δύο Γάλλων υπουργών είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από το Κρεμλίνο, ωστόσο η γαλλική προεδρία είχε επισημάνει ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης εξαρτάται «από την πρόοδο στο θέμα της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία, εάν «ο Πούτιν συνεχίσει αυτό που κάνει στην Ουκρανία».

«Σαστισμένη» δηλώνει η Δούμα για τις κυρώσεις

Κάποιοι βουλευτές της Δούμας, σε προσχέδιο ανακοίνωσής τους για τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνουν «σαστισμένοι» αναφορικά με τη μαύρη λίστα των κυρώσεων.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης είναι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Δούμας, όπως ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Itar-Tass.

Στο προσχέδιό της, οι βουλευτές λένε πως τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος «εξέδωσε διαταγή για τον περιορισμό των δικαιωμάτων ορισμένων Ρώσων πολιτών» και «αυτά τα μεροληπτικά μέτρα υποστηρίχθηκαν από υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Οι κυρώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, ορισμένους από τους συναδέλφους μας - βουλευτές της Δούμας και μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου», αναφέρουν.

Η απόφαση του Μπ. Ομπάμα και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, συνεχίζει η ανακοίνωση, «υποστηρίζεται ότι σχετίζεται με την υποτιθέμενη παράνομη θέση της Ρωσίας για τα δημόσια δημοψηφίσματα στη Δημοκρατία της Κριμαίας και στην πόλη της Σεβαστούπολης» καθώς «δεν τους αρέσει ότι οι αδελφοί λαοί μας μέσω ανοικτών δημοκρατικών διαδικασιών, σε συμμόρφωση με τους κανόνες και τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου, σχεδόν ομόφωνα έλαβαν μια απόφαση για τον αυτοπροσδιορισμό και την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Αυτή η μη αποδοχή της δημόσιας θέλησης σαστίζει, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα διακήρυτταν την υποστήριξη της δημοκρατίας και πάντα μιλούσαν για το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν τη μοίρα τους», τονίζει η ανακοίνωση.

Οι βουλευτές «είναι ιδιαίτερα σαστισμένοι» με το γεγονός ότι η λίστα των αμερικανικών κυρώσεων περιλαμβάνει την επικεφαλής της επιτροπής υποθέσεων οικογένειας, γυναικών και παιδιών της Δούμας, Elena Mizulina, «μια αξιοσέβαστη Ρωσίδα βουλευτή», στην οποία «για περισσότερα από 20 χρόνια οι Ρώσοι πολίτες έχουν εμπιστευθεί την αντιπροσώπευση στο ρωσικό κοινοβούλιο». Σημειώνουν πως είναι πεπεισμένοι ότι η συμπερίληψη του ονόματός της στη λίστα δείχνει πως «δεν έχει καμία σχέση με το επονομαζόμενο ζήτημα της Κριμαίας και αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν τα δικαιώματα αυτών που ακολουθούν ξεκάθαρες πολιτισμένες θέσεις».

«Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι αυτή η πολιτική υστερία είναι αντίδραση στη νομοθεσία που έχει υιοθετηθεί με πρωτοβουλία της Elena Mizulina για την απαγόρευση της γκέι προπαγάνδας στα παιδιά», τονίζουν οι βουλευτές στην ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο νομός αυτός είχε τη στήριξη αντιπροσώπων όλων των κομμάτων της Δούμας, ψηφίστηκε από 436 βουλευτές και στη συνέχει στηρίχθηκε ομόφωνα από την Άνω Βουλή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ενώ «περισσότερο από το 80% του ρωσικού λαού το έχει υποστηρίξει».

Με αυτήν τη σύνδεση, συνεχίζουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης, θα ήταν λογικό αν «ο κύριος Ομπάμα και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βάλουν κάθε βουλευτή που ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου αυτού στη λίστα των Ρώσων πολιτών εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιβάλλουν τις κυρώσεις».

Ιαπωνικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προχωρήσει σε μέτρα κατά της Ρωσίας στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση αφότου ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να αναγνωρίσει την περιοχή της Κριμαίας ανεξάρτητο κράτος μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χερσονήσου τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας, κίνηση που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ανέφερε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ιαπωνία θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας και στο πλαίσιο των μέτρων δεν θα ξεκινήσει τις προγραμματισμένες συζητήσεις για νέες επενδύσεις και θα παγώσει τη συμφωνία σχετικά με τις εδαφικές διαφορές στις νήσους Κουρίλες η οποία αποτρέπει επικίνδυνες στρατιωτικές δραστηριότητες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Το Τόκιο «σκέφτεται ασφαλώς και άλλες κυρώσεις» συμπλήρωσε η ανακοίνωση του ιαπωνικού ΥΠΕΞ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Εξάλλου, με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους απάντησαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στο δημοψήφισμα στην Κριμαία, περιορίζοντας προς ώρας τη λίστα σε μικρό αριθμό προσώπων και επιλέγοντας να μην συμπεριλάβουν σε αυτήν και τον Ρώσο πρόεδρο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων σε 21 άτομα από τη Ρωσία και την Ουκρανία τη Δευτέρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προστεθούν και άλλα ονόματα στη λίστα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.

Μετά από σύσκεψη τριών ωρών οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών συμφώνησαν στη λίστα των προσώπων που θα υποστούν κυρώσεις για τον ρόλο τους στις εξελίξεις στην Κριμαία και στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

"Το Συμβούλιο μόλις αποφάσισε τις κυρώσεις, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε 21 αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Ουκρανία" έγραψε στο twitter ο Λίναν Λινκεβίτσιους. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος πρόσθεσε πως περισσότερα μέτρα αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες, όταν θα συναντηθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. για τη Σύνοδο Κορυφής.

Στη λίστα περιλαμβάνεται ο διοικητής του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που εκλέχτηκε στις 27 Φεβρουαρίου.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Ε.Ε. είχε καταρτίσει μια αρχική λίστα 120-130 ονομάτων για πιθανή επιβολή κυρώσεων, η οποία περιορίστηκε τελικά στα 21 άτομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κατάλογο που εξέδωσε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., κυρώσεις αντιμετωπίζουν οι εξής:

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ: Εξελέγη «πρωθυπουργός της Κριμαίας» την 27η Φεβρουαρίου σε μια διαδικασία στη Βέρχοβνα Ράντα, την τοπική Βουλή, που έγινε με την παρουσία φιλορώσων ενόπλων. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ την 1η Μαρτίου χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκλογή του. Είχε ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, το οποίο η Δύση και το Κίεβο χαρακτηρίζουν παράνομο.

Ο Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ: Πρόεδρος της Βουλής της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και κάλεσε τους ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ της ανεξαρτησίας της.

Ο Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ: Αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στην Κριμαία. Έπαιξε ρόλο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τάχθηκε ενεργά υπέρ της ένταξης της Αυτόνομης Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Ντενίζ Μπερεζόφσκι: Διορίστηκε διοικητής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας την 1η Μαρτίου 2014, αλλά ακολούθως ορκίστηκε πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας της Κριμαίας, παραβιάζοντας τον όρκο που έδωσε. Οι νέες αρχές της Ουκρανίας τον διώκουν για εσχάτη προδοσία.

Ο Αλεξέι Τσάλι: Αναδείχθηκε «δήμαρχος της Σεβαστούπολης» διά βοής την 23η Φεβρουαρίου 2014 και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της «ψηφοφορίας» αυτής. Τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Σεβαστούπολης ως χωριστής οντότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου 2014.

Ο Πιοτρ Ζίμα: Διορίστηκε νέος επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Κριμαίας την 3η Μαρτίου από τον «πρωθυπουργό» Αξιόνοφ και αποδέχθηκε τον διορισμό.

Παρείχε στοιχεία, περιλαμβανομένης μιας βάσης δεδομένων, στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σε αυτά περιλαμβάνονταν δεδομένα για ακτιβιστές του κινήματος της Μαϊντάν και για ακτιβιστές που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κριμαία. Συνέβαλε στο να εμποδιστούν οι νέες ουκρανικές αρχές να ελέγξουν την κατάσταση στην περιοχή. Την 11η Μαρτίου, μετά τη σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας ασφαλείας της Κριμαίας, διορίστηκε επικεφαλής της.

Ο Γιούρι Ζερεμπτσόφ: Σύμβουλος του προέδρου της Βουλής της Κριμαίας. Από τους βασικούς διοργανωτές του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου.

Ο Σεργκέι Τσέκοφ: Αντιπρόεδρος της Βουλής της Κριμαίας. Μαζί με τον Αξιόνοφ ανέλαβε την πρωτοβουλία για την καθαίρεση της προηγούμενης κυβέρνησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Έπεισε τον Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ να συμμετάσχει σε αυτό, απειλώντας τον με καθαίρεση. Παραδέχθηκε δημόσια ότι βουλευτές της Κριμαίας προσκάλεσαν Ρώσους στρατιώτες να καταλάβουν το κοινοβούλιο της περιοχής. Ζήτησε δημόσια την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Ο Βίκτορ Οζέροφ: Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υποστήριξε δημόσια την 1η Μαρτίου, μιλώντας εξ ονόματος της Επιτροπής, την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ: Πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την 1η Μαρτίου 2014 υποστήριξε δημόσια την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Αντρέι Κλίσας: Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (την Άνω Βουλή) της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την 1η Μαρτίου 2014 τάχθηκε δημόσια υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Σε δηλώσεις του δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση επικαλούμενος το ότι «ο πρόεδρος της Ουκρανίας» Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστηρίζει τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία για την «υπεράσπιση των πολιτών της».

Ο Νικολάι Ριζκόφ: Μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδιακών Υποθέσεων, της Πολιτικής για τις Περιφέρειες κ.ά. επιτροπών της Άνω Βουλής της Ρωσίας. Την 1η Μαρτίου 2014, τάχθηκε δημόσια υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Γεβγένι Μπούσμιν: Αντιπρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας. Την 1η Μαρτίου 2014 τάχθηκε δημόσια υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Αλεξάντερ Τοτούνοφ: Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών και Πληροφόρησης της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την 1η Μαρτίου, τάχθηκε δημόσια υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Όλεγκ Παντελέεφ: Πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της ρωσικής Βουλής. Τάχθηκε δημόσια την 1η Μαρτίου 2014 υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ: Μέλος της Κρατικής Δούμας. Εισηγητής ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει στη Ρωσική Ομοσπονδία να προσαρτά εδάφη άλλων κρατών χωρίς τη συγκατάθεση των κυβερνήσεών τους ή οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία, με το πρόσχημα της προστασίας των Ρώσων πολιτών.

Ο Σεργκέι Ζελεζνιάκ: Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας. Υποστήριξε ενεργά την εμπλοκή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας. Ηγήθηκε προσωπικά διαδηλώσεων υπέρ της χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι: Πρόεδρος της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Τάχθηκε ενεργά υπέρ της εμπλοκής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας.

Ο Αλεξάντρ Βίτκο: Αντιναύαρχος, επικεφαλής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Θεωρείται υπεύθυνος για την κατάληψη ουκρανικού εδάφους από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ανατόλι Σιντόροφ: Επικεφαλής της διοίκησης της δυτικής περιφέρειας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, μονάδες της οποίας έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία. Συνέβαλε προκειμένου οι αρχές στην Κριμαία να εμποδίσουν διαδηλώσεις κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και της ενσωμάτωσης της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Αλεξάντρ Γκαλκίν: Επικεφαλής της διοίκησης της νότιας περιφέρειας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, μονάδες της οποίας βρίσκονται στην Κριμαία. Είναι ως εκ της θέσης του επικεφαλής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγη ώρα μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε., ο Λευκός οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Ομπάμα εξέδωσε εντολή για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Μεταξύ των ονομάτων βρίσκονται και αυτά του καθαιρεθέντος πρωθυπουργού της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντιμίτρι Ρογκόζιν, και επτά συμβούλων του Πούτιν.

Αναλυτικότερα τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ είναι:

• Ο ΒΙΚΤΟΡ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ, ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
• Ο ΒΙΚΤΟΡ ΜΕΝΤΒΕΝΤΣΟΥΚ, ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
• Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΑΞΙΟΝΟΦ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ
• Η ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
• O ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΟΓΚΟΖΙΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
• Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΓΚΛΑΖΙΕΦ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
• Ο ΒΛΑΝΤΙΣΛΑΒ ΣΟΥΡΚΟΦ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
• Η ΓΕΛΕΝΑ ΜΙΖΟΥΛΙΝΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
• Ο ΑΝΤΡΕΪ ΚΛΙΣΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
• Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Ομπάμα: Απειλεί με πιο αυστηρές κυρώσεις τη Ρωσία

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν επιπρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για την Κριμαία.

Ο Mπ. Ομπάμα τόνισε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους δείχνουν πως υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις τους και υπογράμμισε πως η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει την εξουσία να επιβάλει πιο αυστηρές κυρώσεις αν η Μόσχα δεν επιδιώξει διπλωματική λύση.

"Η συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση τη Ρωσία και θα επιφέρει βαρύτερο τίμημα στη ρωσική οικονομία" σημείωσε ο Μπ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ θα ρυθμίσουν την απάντησή τους ανάλογα με τον αν η Ρωσία επιλέξει να κλιμακώσει ή να αποκλιμακώσει την κατάσταση, πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για να επιλυθεί η κρίση μέσω της διπλωματικής οδού.

Παράλληλα, υπογράμμισε στο διάγγελμά του τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στη συλλογική προστασία των μελών της Συμμαχίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου άφησε παράλληλα να εννοηθεί πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στοχοποιηθεί από τις κυρώσεις ακόμα και ο ίδιος ο Πούτιν μελλοντικά. «Μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε διάφορα πρόσωπα και σε διάφορες οντότητες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. «Δεν πρόκειται να αποκλείσουμε (την επιβολή κυρώσεων σε) πρόσωπα, ή να αποκλείσουμε ενέργειες» εκ των προτέρων, τόνισε

Η Ουκρανία δεν θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιουκ, ξεκαθάρισε ότι η νέα φιλοδυτική ηγεσία της χώρας δεν θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. «Το ερώτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα», είπε σε τηλεοπτικό μήνυμά του στη ρωσική γλώσσα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ρωσόφωνους της χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ουκρανικές αρχές είναι αποφασισμένες να αφοπλίσουν όλες τις ομάδες που φέρουν όπλα, ασχέτως των στόχων τους.

Oυκρανία: Ανακαλεί τον πρέσβη στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας στη Ρωσία για διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Κριμαίας.

"Εξαιτίας της κατάστασης στην Κριμαία και την ανάγκη να συζητηθούν οι διεθνείς επιπτώσεις, η ουκρανική πλευρά ανακαλεί τον πρέσβη της στη Ρωσική Ομοσπονδία, Βολόντιμιρ Γελτσένκο" ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα της Κριμαίας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ανάγκη για τη διαφύλαξη της σταθερότητας και της ειρήνης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βενιζέλος: Μήνυμα αποφασιστικότητας οι κυρώσεις - Ανοιχτή η διπλωματική οδός

Οι κυρώσεις είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά από την άλλη μεριά, το περιεχόμενο των κυρώσεων είναι τέτοιο που διατηρούν ανοιχτό τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τη Ρωσία, επισήμανε. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι η επανάληψη του ψυχρού πολέμου, δεν μπορεί να είναι η έξοδος της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε, λέγοντας πως δεν είναι αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ε.Ε. σε σχέση με την ανατολική γειτονία και ειδικότερα την Ουκρανία.

Θέλουμε η χώρα να στηριχθεί, να λειτουργήσει με δημοκρατική ομαλότητα, να εκφράζονται όλες οι δυνάμεις, όλες οι περιφέρειες, όλες οι εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες, θέλουμε να σωθεί η Ουκρανία από την οικονομική καταστροφή, όμως από την άλλη, θέλουμε να βρεθεί μια πολιτική λύση, αποδεκτή από όλους στην Κριμαία, να μην επεκταθεί η κρίση, να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπογράμμισε ο Ε. Βενιζέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v