Η μείωση της παγκόσμιας ρευστότητας από την σταδιακή περιστολή του προγράμματος χαλάρωσης της Fed έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ των αναδυόμενων αγορών, εκτιμά η Moody’s.
O αντίκτυπος από την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά σύμφωνα με τον διεθνή οίκο πιο ευάλωτες είναι οι οικονομίες με μεγάλες ανισορροπίες και αυτές που βασίζονται σε εξωτερική χρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα, η Moody’s υποστηρίζει ότι το tapering θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις χώρες που δεν έχουν δίχτυ ασφαλείας όπως αποθέματα σε σκληρό νόμισμα ή εργαλεία πολιτικής όπως ελεύθερη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος από την μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι προσωρινός και εντάσσεται στην διαδικασία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής των ανεπτυγμένων κρατών.
Τα νομίσματα της Ν. Αφρικής και της Τουρκίας είναι αυτά που δέχτηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα. Σύμφωνα με την Moody’s αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των χωρών αυτών, όπως το σχετικά μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα μικρά συναλλαγματικά αποθέματα και τα χαμηλά επιτόκια.
Στον αντίποδα η Βραζιλία δεν έχει επηρεαστεί, καθώς ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πολύ νωρίτερα από τις άλλες χώρες και πριν ανακοινώσει η Fed το σχέδιο για την σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα μεγαλύτερα σκληρά αποθέματα έχουν προστατέψει τη Ρωσία από την σύσφιξη της ρευστότητας.