Fitch: Το 2014 θα φανούν τα οφέλη για ισπανικές τράπεζες

H αναδιάρθρωση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται σε τροχιά, επισημαίνει η Fitch. Το 2014 θα φανούν τα οφέλη για τράπεζες, με μείωση του κόστους και σταθεροποίηση του ρυθμού αύξησης των "κόκκινων" δανείων.

Fitch: Το 2014 θα φανούν τα οφέλη για ισπανικές τράπεζες

Τα οφέλη της αναδιάρθρωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος θα αποκρυσταλλωθούν το 2014, εκτιμά η Fitch.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο στα οφέλη αυτά περιλαμβάνεται η μείωση του λειτουργικού κόστους και η σταθεροποίηση του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες τράπεζες.

Αναλυτικά, η Fitch αναφέρει πως η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα συνεχίζεται, με την πλειοψηφία των τραπεζών να έχει ανακοινώσει προγράμματα μείωσης του κόστους. Η Bankia ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έκλεισε το 30% των υποκαταστημάτων και μείωσε το εργατικό δυναμικό κατά 20% το πρώτο εννεάμηνο του 2013. Οι προσπάθειες αυτές θα οδηγήσουν σε περιορισμό του κόστους το 2014, τονίζει.

Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις για την εξισορρόπηση των ισολογισμών, όπως η μεταφορά των στεγαστικών δανείων στην "bad bank" και οι προσπάθειες για αύξηση των προβλέψεων, θα ενισχύσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Η Fitch αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν και το 2014, αλλά με πιο αργό ρυθμό.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων, η επιβράδυνση των προβληματικών δανείων θα είναι πιο έντονη αν συνεχιστεί η συρρίκνωση στη χορήγηση δανείων. Το ενδεχόμενο αυτό είναι αρκετά πιθανό σύμφωνα με τη Fitch, καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, οι φόροι είναι υψηλότεροι και η οικονομία παραμένει αδύναμη.

Οι τομείς που εμφανίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για περαιτέρω επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τα νοικοκυριά και οι ΜμΕ, ειδικότερα αυτές που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι η Fitch αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών στις 1 Νοεμβρίου του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v