Fitch: Μαχαίρι στον τραπεζικό δανεισμό στην ΕΕ

Καταπέλτης για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική έκθεση της Fitch Ratinigs που αποκαλύπτουν οι Financial Times. Τη διετία 2011 - 2012 οι 16 μεγαλύτερες τράπεζες μείωσαν σημαντικά τον εταιρικό δανεισμό για να στραφούν μαζικά στον κρατικό δανεισμό.

Fitch: Μαχαίρι στον τραπεζικό δανεισμό στην ΕΕ

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης κατά τα δύο τελευταία χρόνια εκτόξευσαν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικό χρέος, αλλά παράλληλα μείωσαν τον εταιρικό δανεισμό, καθώς προετοιμάζονται για τους αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Fitch Ratings που αποκαλύπτουν οι Financial Times και η οποία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης στην ΕΕ, ενόψει και της συνεδρίασης της ΕΚΤ καθώς ο Μάριο Ντράγκι αναζητά επίμονα τρόπο να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Η έρευνα του οίκου αξιολόγησης πάντως, δείχνει πως οι 16 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, τη διετία 2011-2012 αύξησαν την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος κατά 26% στα 550 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο μείωσαν την έκθεσή τους σε εταιρικό δανεισμό κατά 9% ή 440 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για τράπεζες που οι ρυθμιστικές αρχές χαρακτηρίζουν «συστημικά σημαντικές».

Οι αναλυτές της Fitch αναφέρουν ότι οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ είναι μία από τις αιτίες. «Η Βασιλεία ΙΙΙ ήδη φαίνεται πως επηρεάζει τη κεφαλαιακή διαχείριση των τραπεζών, την διανομή της έκθεσης και την στρατηγική πίστωσης» εξηγεί ο Martin Hansen της Fitch. «Οι νέοι κανόνες που αναγκάζουν τις τράπεζες να έχουν ένα μαξιλάρι από εύκολα ρευστοποιήσιμους τίτλους δίνει ένα ακόμη κίνητρο στις τράπεζες να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα», σχολιάζουν οι FT.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους δηλώνουν πως η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη ωθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα κρατικά ομόλογα καθώς υπάρχει ελάχιστη ζήτηση από επιχειρήσεις για εταιρικά δάνεια. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο οποίο να μπορούμε να επενδύσουμε με την πλεονάζουσα ρευστότητα» δήλωσε ο Andreas Treichl, διευθύνων σύμβουλος της Erste Group και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης, απλώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα ήθελα πολύ να δανείζω περισσότερο επιχειρήσεις, αλλά απλώς δεν υπάρχει αρκετή ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v