Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες business κυνηγά ο Σαμαράς στο Ισραήλ

Η προώθηση επενδύσεων από το Ισραήλ πρώτο θέμα στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Το ενδιαφέρον για Ελληνικό, Πανγαία και εταιρείες ύδρευσης. Στο στόχαστρο Ισραηλινών και η Λάρκο. Οι «big business» που χτίζονται στην ενέργεια.

Ποιες business κυνηγά ο Σαμαράς στο Ισραήλ

Ένας από τους ισχυρότερους «παίκτες» στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι το Ισραήλ, το οποίο επισκέπτεται από χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, συνοδεία υπουργών και επιχειρηματιών.

Μάλιστα, το ταξίδι του πρωθυπουργού συμπίπτει με την κορύφωση κρίσιμων διαγωνισμών, στους οποίους διαδραματίζουν καίριο ρόλο οι ισραηλινοί όμιλοι, όπως για το Ελληνικό, την ΕΥΑΘ, αλλά και τη ΛΑΡΚΟ.

Συμπίπτει, επίσης, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εδραιώσει την Τριπλή Συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας (π.χ. μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών).

Τέλος, ισχυρό ισραηλινό ενδιαφέρον εκδηλώνεται κατά πληροφορίες και για ορισμένες από τις θυγατρικές των τραπεζών, που θα πωληθούν στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Το Ελληνικό

Στα τέλη Οκτωβρίου επρόκειτο να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του Ελληνικού, με την ισραηλινή Elbit (έναν από τους ισχυρότερους ομίλους της χώρας) να βρίσκεται στην τετράδα των εταιρειών που πέρασαν στο τελικό στάδιο. Η Elbit, η βρετανική London & Regional Properties, η Qatari Diar (Κατάρ) και η Lamda Development του ομίλου Λάτση αποτελούν τους τέσσερις μονομάχους.

Θεωρείται, πάντως, πιθανή η νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών ώστε να επιλυθεί σειρά εκκρεμοτήτων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά. Σημειώνεται πως η Elbit έχει γνώση (δυσάρεστη) της ελληνικής αγοράς ακινήτων, καθώς προ της κρίσης είχε επιχειρήσει να κατασκευάσει, μέσω της θυγατρικής Plaza Centers, εμπορικό κέντρο στο παλαιό ακίνητο της ΒΙΣ στην Πειραιώς, όμως η επένδυση ουδέποτε προχώρησε.

Τα νερά

Η κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot συμμετέχει σε μία από τις δύο κοινοπραξίες που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), μαζί με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Αποστολόπουλου (Ιατρικό Κέντρο).

Στην ανταγωνιστική κοινοπραξία συμμετέχει ο γαλλικός κολοσσός Suez Environment (που ελέγχει ήδη περί το 5% της ΕΥΑΘ) και η κατασκευαστική ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όλα δείχνουν πως η Mekorot θα ενδιαφερθεί και για την απόκτηση της ΕΥΔΑΠ, ο διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της οποίας θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Ο ισραηλινός όμιλος ενδιαφέρεται, επίσης, για σειρά μονάδων αφαλάτωσης σε μεγάλα ή μικρότερα ελληνικά νησιά.

Ενδιαφέρον για τη Λάρκο

Ο πλουσιότερος Ισραηλινός στον κόσμο, ο Beny Steinmetz, και τρεις πανίσχυροι επιχειρηματίες από το Καζακστάν (γνωστοί στην αγορά πρώτων υλών ως η τρόικα), που ελέγχουν από κοινού εταιρείες νικελίου σε Σκόπια και Κόσσοβο, φέρονται ως υποψήφιοι για την απόκτηση της Λάρκο ή τμήματος της περιουσίας της.

Το ενδιαφέρον της Cunico Resources, όπως ονομάζεται η ολλανδική εταιρεία που ελέγχουν από κοινού ο Steinmetz με την... τρόικα, κυκλοφορεί εδώ και πολλούς μήνες, κυρίως επειδή η εταιρεία του ομίλου στα Σκόπια, η Feni Industries, διοικείται από τον Κ. Δασκαλάκη, πρώην ανώτερο στέλεχος της Λάρκο.

Η Πανγαία

Από Έλληνα διοικείται μία ακόμα εταιρεία του Beny Steinmetz, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητά την απόκτηση ποσοστού της Πανγαία, της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα των ακινήτων. Πρόκειται για επενδυτικό όχημα (fund) της Beny Steinmetz Group Real Estate (BSG Real Estate), το οποίο διαχειρίζεται ο Κρις Παπαχριστοφόρου, πρώην επικεφαλής παγκόσμιας δραστηριότητας της μονάδας RREEF Opportunistic Investments της Deutsche Bank. To επενδυτικό όχημα που διαχειρίζεται ο κ. Παπαχριστοφόρου δημιουργήθηκε προ εξαμήνου με στόχο την αναζήτηση ευκαιριών σε ευρωπαϊκές αγορές όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν υποστεί καθίζηση λόγω κρίσης.

«Big Business» στην ενέργεια

Στον ενεργειακό τομέα, εκτός από το ενδιαφέρον της ισραηλινής Delek για τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης (οι Ισραηλινοί συμμετέχουν ήδη στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ υπό τη Noble), μία ακόμα εταιρεία από το Ισραήλ εμφανίστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για τη Ratio Oil Exproration Ltd., η οποία μαζί με την Energean Oil & Gas κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης αποδέχθηκε την αίτηση και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα ακολουθήσει προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους.

Σοβαρό ελληνικό ενδιαφέρον έχει και η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Ήδη προωθείται το σχέδιο διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας με καλώδιο που θα φτάνει στην Κρήτη και στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι συμφωνίες συνεργασίας

Η συμφωνία που θα υπογράψει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης θα προβλέπει, με βάση πληροφορίες, τη διεύρυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στην έρευνα και στη μεταφορά φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η συμφωνία, η οποία στην ουσία αποτελεί εξειδίκευση σε διμερές επίπεδο του τριμερούς ΜοU που υπέγραψαν φέτος το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, θα προβλέπει συνεργασία των δύο χωρών στην έρευνα ορυκτών πόρων και υδρογονανθράκων με έμφαση στο φυσικό αέριο.

Επίσης θα κάνει λόγο για στενότερη συνεργασία στα θέματα μεταφοράς φυσικού αερίου και ασφάλειας εφοδιασμού των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα (μέσω της ΔΕΠΑ) έχει προτείνει τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διοχετεύει τις ποσότητες που έχουν βρεθεί στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ προς τις αγορές της Ευρώπης, μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο οι δύο πλευρές δίνουν ιδιαίτερη σημασία είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση του know how που έχουν αποκτήσει ελληνικές εταιρείες με την ανάληψη προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας (εξοικονόμηση κατ’ οίκον, εξοικονομώ) με ανάληψη αντίστοιχων έργων στο Ισραήλ, αλλά και ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα.

Μέσω της ίδιας συμφωνία, θα ενθαρρύνεται επίσης η αδελφοποίηση πόλεων του Ισραήλ και της Ελλάδας, με ανάπτυξη συνεργασιών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

H αποστολή

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό YOZMA, που είναι το μεγαλύτερο fund of funds του Ισραήλ και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή μετέχουν 104 Έλληνες επιχειρηματίες, κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας, των κατασκευών, της ενέργειας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας και των τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί επίσης συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Invest in Greece και Invest in Israel.

Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους:

- Gideon Tadmor, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Avner Oil και Πρόεδρο της Delek Drilling.
- Ami Federmann, Πρόεδρο της Israel Hotels Association και Αντιπρόεδρο της αλυσίδας ξενοδοχείων Dan Hotels.
- Omer Granit, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Migdal Capital Markets.
- Lior Blanka, Διευθύνοντα Σύμβουλο της DSP Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v