Τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν χαμηλά «όσο καιρό χρειαστεί», επανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λίγο νωρίτερα κράτησε σταθερό το βασικό επιτόκιο του ευρώ.
Προκειμένου να διασκεδάσει τους φόβους για μεταβολή στην πιστωτική πολιτική της τράπεζας, στο πλαίσιο των αχνών ενδείξεων οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο προβλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα» για παρατεταμένη περίοδο.
Λίγη ώρα νωρίτερα, κατά την τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο του ευρώ.
Δηλώσεις για την Ελλάδα
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις συζητήσεις για νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα η Ελλάδα, θα απαιτηθούν και πρόσθετοι όροι». Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε ελάφρυνση της χώρας από το χρέος.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς άμεσα για τον εάν η κεντρική τράπεζα θα συμμετείχε σε μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, δήλωσε: «Όχι».
Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ
Σε γενικές γραμμές, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ, το κλίμα είναι, για πρώτη φορά ίσως από τότε που ανέλαβε τα ηνία της, ευνοϊκό, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωζώνη επιτέλους εξέρχεται από την ύφεση.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο β΄ τρίμηνο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και έκλεισε έξι τρίμηνα συρρίκνωσης. Στις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στους «17» η βελτίωση αυτή έχει ήδη φανεί.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 0,4% φέτος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για -0,6%. Για το 2014 ωστόσο η πρόβλεψη είναι υποβαθμισμένη στο 1% από 1,1%. Η νέα πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2013 είναι 1,5% από 1,4% στην προηγούμενη, ενώ για το 2014 η εκτίμηση παραμένει στο 1,3%.
Πάντως, το «ύφος» του κ. Ντράγκι είναι πιο αυστηρό από όσο θα μπορούσε να περιμένει κανείς δεδομένης της βελτίωσης, ακριβώς επειδή δεν θέλει να ενθαρρύνει την υπεραισιοδοξία στις αγορές. Ειδικά, καθώς στη συνέχεια του Σεπτεμβρίου αναμένονται κρίσιμες διεθνείς πιστωτικές αποφάσεις, όπως οι κινήσεις της αμερικανικής Fed για την ανάκληση της παροχής ρευστότητας.