Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτωπο Βορρά - Νότου στη Σύνοδο

Οι τεράστιες διαφορές κατεβάζουν τον πήχη της κρίσιμης συνόδου κορυφής. Ποια μέτρα μπαίνουν στο τραπέζι. Τι χωρίζει τον γαλλογερμανικό άξονα. Με την πλάτη στον τοίχο Ισπανία και Ιταλία. Η ελληνική ατζέντα.

Μέτωπο Βορρά - Νότου στη Σύνοδο
Για πρώτη φορά στα δύο χρόνια της κρίσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται σε μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής, με τις διαφορές να είναι τόσο ξεκάθαρες, λένε στις Βρυξέλλες.

Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, όπως έσπευσαν χθες να δηλώσουν Μέρκελ - Ολάντ. Όμως, στις προτεραιότητες το χάσμα είναι βαθύ. Από την μία πλευρά, η Ιταλία και η Ισπανία συντάσσονται με τον Ολάντ στην αναπτυξιακή στροφή και ζητούν άμεσα μέτρα, που θα τις ανακουφίσουν από τα μη βιώσιμα επιτόκια με τα οποία δανείζονται σήμερα. Παράλληλα, επιδιώκουν τραπεζική ενοποίηση και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Από την άλλη, η Μέρκελ θέλει το δημοσιονομικό σύμφωνο με τις αυστηρές ποινές για τα «απείθαρχα» κράτη και αρνείται κάθετα τα ευρωομόλογα (τουλάχιστον για όσο ζει, όπως φέρεται να είπε προχθές) αλλά και την ενεργοποίηση της ΕΚΤ και των μηχανισμών στήριξης της Ε.Ε. (EFSF και ESM) για την αγορά κρατικών ομολόγων αν δεν προηγηθούν αυστηρές προϋποθέσεις.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας της, τόνισε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα ήταν λάθος κίνηση.

Οι μεγάλες διαφορές φάνηκαν και από τα καυστικά σχόλια με τα οποία αντιμετώπισαν στο Βερολίνο το σχέδιο που κατέθεσαν Ρομπάι - Μαρόζο - Γιούνκερ και Ντράγκι για την ολοκλήρωση της Ευρώπης, παρότι έχει στρογγυλέψει σε πολλές γωνίες.

Η απόσταση που χωρίζει τους Ευρωπαίους είναι τέτοια που ήδη από χθες επιχειρήθηκε από κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών να πέσουν οι προσδοκίες. «Νομίζω ότι είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι θα γίνει μια σύνοδος και οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Barroso. «Η σύνοδος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου είπε ότι «είναι λάθος να φορτώνουμε κάθε σύνοδο με ιστορικές προσδοκίες. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα λύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Σε αυτό το κλίμα, αναλυτές βλέπουν ως μόνο «σίγουρο» το πακέτο ανάπτυξης των 130 δισ. ευρώ (μόλις 1% του ΑΕΠ) που συμφωνήθηκε στη μίνι σύνοδο κορυφής της Ρώμης την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ισπανία και η Ιταλία επείγονται για ανακούφιση

Με δραματικούς τόνους μίλησαν Μ. Ραχόι και ο Μ. Μόντι καλώντας σε άμεσες και δυναμικές αποφάσεις. Άλλωστε αμφότερες οι χώρες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των επιτοκίων δανεισμού που τους επιβάλλουν οι αγορές.

«Δεν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε επί μακρόν με αυτά τα επιτόκια», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Υπάρχουν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. Συμβαίνει στη χώρα, συμβαίνει στην Ιταλία και σε άλλα κράτη», πρόσθεσε.

Πρώτο θέμα στην ισπανική ατζέντα είναι να μπουν οι βάσεις για πανευρωπαϊκή τραπεζική ομπρέλα και δημοσιονομική ένωση. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, υποστηρίζει, αν δεν συμφωνήσει η ευρωζώνη σε επείγοντα μέτρα, που θα εξασφαλίζουν στις χώρες πρόσβαση στις αγορές με λογικό κόστος. Φωτογραφίζει ουσιαστικά την ΕΚΤ, καθώς όπως έχει φανεί σε προηγούμενες δηλώσεις θεωρεί ότι είναι ο μόνος οργανισμός που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα.

Από την πλευρά του, ο Μάριο Μόντι βλέποντας τη δημοτικότητά του να υποχωρεί στο 30%, αντί 70% όταν ανέλαβε καθήκοντα, προειδοποίησε ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματεύεται έως… το βράδυ της Κυριακής ώστε τη Δευτέρα να υπάρχουν μέτρα που θα καλμάρουν τις αγορές.

Επιδιώκει να χρησιμοποιηθούν ο EFSF και ο διάδοχός του ESM για την αγορά χρέους κρατών που τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες με στόχο να πέσουν τα spreads.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του eurogroup συζητήθηκαν τρόποι που θα περιορίσουν βραχυπρόθεσμα τις πιέσεις στις αγορές, όπως η τροποποίηση του καθεστώτος προνομιούχου πιστωτή που έχει το μελλοντικό ταμείο διάσωσης ESM. Η Γερμανία από την αρχή ζήτησε τα κεφάλαια που δίνει το ταμείο στις χώρες να έχουν καθεστώς προτεραιότητας (senior) έναντι απαιτήσεων από τους ιδιώτες, προκειμένου να προστατεύονται τα χρήματα των φορολογουμένων, αυτό όμως εντείνει τις πιέσεις στους τίτλους κρατών που πήραν ή οδεύουν προς στήριξη.

Με την επιστολή Σαμαρά στη σύνοδο ο Παπούλιας

Ο Κάρολος Παπούλιας, έχοντας την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά, θα επιχειρήσει να συνταχθεί με τις χώρες που ζητούν περισσότερα μέτρα ανάπτυξης από την Ευρώπη. Αυτό ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επιστολή του ο πρωθυπουργός. Σε αυτή τονίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Χθες ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Μόντι, Μπαρόζο και Ολάντ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι και σήμερα έχει ραντεβού με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κ. Σουλτς και τον Μ. Μπαρόζο.

Για την Ελλάδα τα «σπουδαία» έρχονται αργότερα, μετά τους ελέγχους που θα κάνει η τρόικα για να διαπιστώσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να συντάξει την έκθεσή της προς τους δανειστές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v