Λίγες ώρες πριν γνωστοποιήσει ο πρωθυπουργός την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας κι ενώ οι περισσότερες εκτιμήσεις οδηγούν στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ανάμεσα στα πυρά της κυβέρνησης και των εξ΄αριστερών κομμάτων του με προγνωστικά για την μελλοντική κυβερνητική του στάση.
Η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη πως δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε πάλι το βαρύ “γαλάζιο” οπλοστάσιο: ο κ. Ανδρουλάκης μας είπε ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟK παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του μισού ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο Παύλος Πολάκης και του άλλου μισού με τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην καταστροφική διακυβέρνηση 2015-2019 είτε το ΚΚΕ είτε τη Νέα Αριστερά”, είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Κι αυτό επειδή ο κ. Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας νωρίτερα ότι δεν θα υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εξήγησε πως μετά τις εκλογές τα κυβερνητικά ενδεχόμενα θα είναι τρία: είτε αυτοδύναμες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, είτε κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της κεντροαριστεράς ή κυβέρνηση της ΝΔ με τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς.
Η σφήνα του κυβερνητικού εκπροσώπου γίνεται σε μία στιγμή που η Χ. Τρικούπη κατηγορείται ήδη από τα αριστερά της ότι η συναίνεσή στο κεντροαριστερό πρόσωπο που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αποτελέσει πρόδρομο μίας μελλοντικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Στο ερώτημα γιατί ο κ. Μαρινάκης επέλεξε αυτή τη πρέσα στον Νίκο Ανδρουλάκη, αυτή τη χρονική στιγμή, η απάντηση που δίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ μοιάζει αμήχανη: “ξέρει ότι δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από στήριξη σε κεντροαριστερό υποψήφιο, πόσο μάλλον εάν αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος, οπότε μας προκαλεί με μοναδικό στόχο να φανεί η ΝΔ κυρίαρχη στο χώρο του κέντρου, με το ΠΑΣΟΚ ‘ουρά’ της”.
Γιατί “όχι” στην Λ. Κατσέλη
Πάντως, εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει άλλο πολιτικό πρόσημο για το πρόσωπο που θα προτείνει, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείουν κατηγορηματικά τη στήριξή του. Κάποιοι δε, υποστηρίζουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συνταχθούν με την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, την οποία πρότεινε επισήμως χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί δεν συντάχθηκε ήδη; Για δύο λόγους:
- Η στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε υποψήφιο “από τα σπλάχνα του”, κυρίως στον κ. Βενιζέλο, είναι μονόδρομος.
- Το ζητούμενο για τη Χ.Τρικούπη είναι “να εκλεγεί” Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι απλώς να στηριχθεί μία προοδευτική υποψηφιότητα που δεν θα έχει καμία τύχη εκλογής.
Αυτή ακριβώς ήταν και η φράση του κ. Ανδρουλάκη: “το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει καταγραφή, θέλει εκλογή Προέδρου από τον προοδευτικό χώρο. Όπως η ΝΔ κατάφερε να εκλεγεί ο κ. Παυλόπουλος με κυβέρνηση Αριστεράς (σ.σ. το 2015), έτσι το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος με κυβέρνηση της ΝΔ”.
ΣΥΡΙΖΑ: Κατσέλη διότι προέχει η προοδευτική συνεργασία
Στο σημείο αυτό, στελέχη της Κουμουνδούρου “απαντούν” στην Χ.Τρικούπη: η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κ. Κατσέλη σηματοδοτεί την επιμονή του κόμματος στην επίτευξη ευρύτερης προοδευτικής συνεργασίας που θα “χτίζεται” πάνω στα πρόσωπα, στις πολιτικές και στα προγράμματα, με ζητούμενο την προοδευτική διακυβέρνηση.
Όπως διευκρινίζουν τα ίδια στελέχη, “εάν προσβλέπαμε μόνο στην ανασυγκρότηση της Αριστεράς θα προτείναμε τον Γιάννη Δραγασάκη ή θα δεχόμασταν την πρόταση της ΝΕ.ΑΡ. για τον Χρήστο Ράμμο, αδιαφορώντας για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ”.
Η επισήμανση γίνεται επειδή η κ. Κατσέλη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και δραστηριοποιήθηκε “δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ”, στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Πάνω σ΄αυτό το μοτίβο θα κινηθεί η Κουμουνδούρου και τον επόμενο μήνα, μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θυμίζοντας το εξάμηνο πριν από τις εκλογές του 2023 που ζητούσε καθημερινά “κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας” με την ευκαιρία της απλής αναλογικής, προσκρούοντας σταθερά στο “όχι” του ΠΑΣΟΚ. Με τα γνωστά εκλογικά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.