«Η συναίνεση χρειάζεται δύο, να κάνει η κυβέρνηση τα βήματά της και η αντιπολίτευση τα δικά της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, τα εθνικά ζητήματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και το θέμα των τραπεζών, ενώ υπήρξε σύμπτωση στο να ιδρυθεί Εθνική Αρχή Καταναλωτών, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και εθνική επιτροπή για το δημογραφικό, αξιοποιώντας έρευνες και μελέτες που έχουν ήδη κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «μια καλή και ειλικρινή συζήτηση».
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για σημαντικά ζητήματα, όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό. Έγινε, τέλος, μια πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση», καταλήγουν.
Πού διαφώνησαν
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι «ήταν μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συζητήθηκε η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, το δημογραφικό, θέματα εξωτερικής πολιτικής (Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, εξελίξεις στη Μ. Ανατολή) και ζητήματα κράτους δικαίου».
Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του εθνικού ζητήματος του δημογραφικού με εκπροσώπηση των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Είναι για εμάς το κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα με οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις, που απαιτεί συνεκτική εθνική στρατηγική μακράς πνοής», σημειώνουν.
Επιπλέον, έθεσε εκ νέου την ανάγκη σύστασης Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή ως προς τα θέματα της ακρίβειας.
Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, επέμεινε στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ.
Τέλος, καταγράφηκε η διαφωνία τους ως προς τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, την golden visa και την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών.
Κατά την έναρξη της συνάντησης είχαν τον εξής διάλογο:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς ήρθες.
Νίκος Ανδρουλάκης: Πώς πήγε χθες;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πήγε καλά. Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση. Τον γνωρίζω καλά τον Βρετανό Πρωθυπουργό, αλλά ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε θεσμικά. Συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης, και για το γνωστό ζήτημα, και αναμένουμε τώρα εξελίξεις. Πάντως, εγώ χαίρομαι πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση και με τη νέα σου ιδιότητα. Να σε συγχαρώ καταρχάς και επίσημα, καθώς τώρα είσαι και πολιτειακός παράγοντας.
Προφανώς δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα, όμως νομίζω ότι έχουμε μια υποχρέωση να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο και να συζητούμε πάντα με ειλικρίνεια ζητήματα τα οποία πρέπει, νομίζω, να είναι αντικείμενα και κατ’ ιδίαν συζήτησης. Και προσβλέπω στο να έχουμε αυτή την ειλικρινή επικοινωνία όποτε αυτό χρειάζεται. Εξάλλου, αυτό νομίζω ότι επιβάλλουν οι καταστάσεις και οι δύσκολοι καιροί που συνολικά διανύουμε.
Νίκος Ανδρουλάκης: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Καταρχάς, για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ισχυρός ο συμβολισμός του εθνικού στόχου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα -έναν αγώνα που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη- και πραγματικά θα βοηθήσουμε κι εμείς, όπως μπορούμε, για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος.
Τώρα, το ζήτημα της συναίνεσης, εγώ, και λόγω της πρότερης εμπειρίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νομίζω, ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά είναι η συναίνεση, αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο που θα βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα των προκλήσεων και θα δούμε, ο καθένας από τη δική του ιδεολογική οπτική, πώς μπορεί να συμβάλλει. Άλλωστε, νομίζω ότι αυτές τις πρώτες εβδομάδες έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις σε διάφορα πεδία, που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό και εθνικό ενδιαφέρον.