ΠΑΣΟΚ: «Ανάβουν τα αίματα» μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας

Το «χτύπημα» της Α. Διαμαντοπούλου στον Π. Γερουλάνο και η ακαριαία απάντησή του. Η πίεση «στον δήμαρχο» Χ. Δούκα και… το προσκλητήριο του γάμου του. Απόψε το debate των έξι.

ΠΑΣΟΚ: «Ανάβουν τα αίματα» μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας

Όσο πλησιάζει ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δηλαδή η 6η Οκτωβρίου, τόσο πληθαίνουν τα χτυπήματα μεταξύ των ανθυποψηφίων πάνω και κάτω από τη ζώνη, ενώ επιστρατεύεται και το lifestyle για να συνδράμει επικοινωνιακά.

Μία γεύση θα δώσουν απόψε στο σχεδόν δίωρο debate και οι έξι διεκδικητές της προεδρίας: Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Άννα Διαμαντοπούλου και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Τα «αίματα άναψαν» αίφνης χθες, όταν η Άννα Διαμαντοπούλου έριξε στο τραπέζι εν είδει… αθώου ερωτήματος την ιδέα της «συμμαχίας» με τον Παύλο Γερουλάνο, στην περίπτωση που η ίδια κόψει το νήμα στην προεδρική κούρσα.

«Αν κερδίσω, γιατί να μην είμαι εγώ πρόεδρος (του κόμματος) και ο κ. Γερουλάνος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;» ήταν το ερώτημα.

Με τον τρόπο αυτό η κ. Διαμαντοπούλου, ως παλιά παίκτρια στο πασοκικό σκάκι, προσπάθησε:

  • Πρώτον, να διαχειριστεί το μειονέκτημα ότι η ίδια δεν είναι βουλευτής, οπότε, εάν εκλεγεί πρόεδρος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα μείνει πάλι με αρχηγό εκτός Βουλής. Αυτή τη φορά όμως για τρία χρόνια και όχι για ενάμιση όπως είχε συμβεί όταν εξελέγη ο Νίκος Ανδρουλάκης.
  • Δεύτερον, να αποσπάσει από τώρα, πριν από τον πρώτο γύρο, χαλαρούς ψηφοφόρους του κ. Γερουλάνου και σίγουρα να τους «δέσει», εάν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο.
  • Τρίτον, να εμφανίσει ως δεδομένο ότι ο κ. Γερουλάνος θα είναι εκτός δεύτερου γύρου και άρα δεν ανήκει στους… διεκδικητές του στέμματος.

Ακαριαία απάντηση Γερουλάνου

Ο κ. Γερουλάνος απάντησε στην πρόκληση με αξιοπρόσεκτη ταχύτητα μέσω των social media: αφενός, έκανε λόγο για διαπραγμάτευση καρεκλών και, αφετέρου, ανέδειξε τη σημασία που έχει η βουλευτική ιδιότητα για τον πρόεδρο του κόμματος.

«Η εμπειρία της προηγούμενης εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που δεν ήταν βουλευτής (σ.σ. περίπτωση Ανδρουλάκη) μας κόστισε. Το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. περίπτωση Κασσελάκη). Η εκλογή προέδρου που δεν είναι στη Βουλή αποτελεί συνταγή ήττας. Θέλεις να τριτώσει; Εγώ όχι».

Σημειώνεται ότι ο κ. Γερουλάνος ανέδειξε από την πρώτη στιγμή της προεδρικής κούρσας την ανάγκη να είναι στη Βουλή ο πρόεδρος. Οι πρώτες δηλώσεις του είχαν ερμηνευτεί ως «χτύπημα» στον Χάρη Δούκα, ωστόσο το θέμα, όπως αποδείχθηκε, αφορά και την κ. Διαμαντοπούλου, αφού οι υπόλοιποι υποψήφιοι, όπως και ο ίδιος, έχουν τη βουλευτική ιδιότητα.

Αντίδραση όμως προήλθε και από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία κινείται λίγο πιο κοντά στην κ. Διαμαντοπούλου όσον αφορά την κεντρώα-σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση του κόμματος. «Αυτή δεν είναι μια εικόνα από το μέλλον, αλλά μάλλον από το χειρότερο παρελθόν», σχολίασε. Και πρόσθεσε: «Κάποιοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να συγκρατηθούν και έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζουν θέσεις και αξιώματα! Αυτή δεν είναι μια εικόνα από το μέλλον, αλλά μάλλον απ' το χειρότερο παρελθόν. Ας σοβαρευτούν».

«Πρόεδρος και δήμαρχος;»

Αιχμηρά είναι τα σχόλια στελεχών του κόμματος για τον Χάρη Δούκα, επειδή επιμένει στη θέση του πως μπορεί να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και δήμαρχος Αθηναίων ταυτόχρονα. Σχεδόν όλοι οι αντίπαλοί του, σε επίπεδο στελεχών ή υποστηρικτών των άλλων υποψηφίων, τον καλούν εμμέσως ή ευθέως να δεσμευτεί ότι θα τιμήσει την ψήφο των Αθηναίων και θα παραμείνει δήμαρχος… για άλλα τέσσερα χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία του.

Όπως φάνηκε μάλιστα από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αθήνα, τα πυρά για μη ανταπόκριση στα καθήκοντά του δεν προήλθαν μόνο από τον χώρο της ΝΔ (που θέλει να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη) αλλά ήταν… και φίλια από εσωκομματικούς αντιπάλους.

Οι ίδιοι μάλιστα τον κατηγορούν από χθες ότι ενέδωσε στα οφέλη της lifestyle εκστρατείας, επειδή διέρρευσε στα social media το προσκλητήριο του γάμου του, που θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v