Με χαμηλά τον πήχη ο Μητσοτάκης στο ραντεβού με Ερντογάν

Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από τη σημερινή συνάντηση. Με ποια ατζέντα προσέρχεται ο πρωθυπουργός. Θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Γαλλίας.

Με χαμηλά τον πήχη ο Μητσοτάκης στο ραντεβού με Ερντογάν

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένετε κάτι θεαματικό». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης συνόψισε σε μια φράση την εκτίμησή του για τα αποτελέσματα της σημερινής -μιας ακόμα- συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ελληνική πλευρά κρατά και γι’ αυτό το ραντεβού «μικρό καλάθι», καθώς δεν αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις, αν και, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε, είναι σημαντικό να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο». Και αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού: η κατ’ αρχήν διασφάλιση της διατήρησης των ήρεμων νερών στο Αιγαίο, μετά τα δύσκολα πρώτα χρόνια της θητείας του, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2020.

«Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση», τονίζουν στην κυβέρνηση. 

Οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν μια γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και θα συμφωνήσουν τον οδικό χάρτη των συνομιλιών για το επόμενο διάστημα.

«Ο διάλογος είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε», ανέφερε για τη σημερινή συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Έχουμε αποτελέσματα από τον διάλογο σε πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χώρα μας, όπως είναι ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, η καλή συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, φαίνεται επιτυχής και μετράει πολύ και η συνδρομή των γειτόνων μας στην Τουρκία. Αλλά διάλογος δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ότι συμφωνήσαμε σε όλα. Ούτε σημαίνει ότι η χώρα μας είναι αφελής ως προς τις συζητήσεις που επίκεινται», επεσήμανε.

Θετική ατζέντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στη θετική ατζέντα, με το περιβάλλον του να διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα έχει μόνο όφελος από αυτή τη διαδικασία. Επαναλαμβάνεται ταυτόχρονα σε όλους τους τόνους πως ζητήματα κυριαρχίας ή «κόκκινων γραμμών» δεν πρόκειται να δεχθεί προς συζήτηση, μολονότι, όπως είπε και στη ΔΕΘ στις αρχές του μήνα, «η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ παραμένει στο τραπέζι και συνιστά απειλή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Ειδικά για το ζήτημα της χάραξης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε εκεί, ενώ για το Κυπριακό -που επίσης θα συζητήσουν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν- αναφέρουν ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών».

«Η περίοδος είναι καλύτερη αλλά η Τουρκία είναι ένας απρόβλεπτος παίκτης και μεταβάλλει πολύ εύκολα τη στάση της και εμείς το έχουμε αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Λέμε "ναι" στον διάλογο, "ναι" στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στη θετική ατζέντα», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

Στη συνάντηση θα παραστούν, εκτός από τους δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων.

Θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Γαλλίας, με τους τρεις ηγέτες να συζητούν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου. «Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά, παράλληλα, θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας», υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v