Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να αντιληφθούν ότι έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο

«Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης». Για Ανδρουλάκη: «Ιδεολογικά είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου».

Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να αντιληφθούν ότι έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο

Μήνυμα στις τράπεζες «τώρα, που τα πράγματα έχουν επανέλθει σε μια κανονικότητα, να αντιληφθούν ότι έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, στήριξης της κοινωνίας», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Στις τράπεζες έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες, ειδικά σε μικρές συναλλαγές. Στα ζητήματα των πληρωμών θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, κάτι που θα οδηγήσει τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έβαλε φόρο στις τράπεζες. Βγήκε η Ιταλία να το προσπαθήσει και έφαγε τα μούτρα της».

Για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ασκήσει «τη δυνατότητα επιρροής που έχω στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμφωνεί ότι χρειάζεται περαιτέρω ευρωπαϊκή παρέμβαση. Είναι μια ατζέντα για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δυστυχώς, η αριστερά, που είναι θεωρητικά κατά των μονοπωλίων, μου ασκεί κριτική».

Η πρώτη απάντηση που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία στο θέμα της ακρίβειας, εκτίμησε, «καθορίζεται πρωτίστως από την ΕΚΤ. Εύχομαι και ελπίζω να μπούμε σύντομα σε μια πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Δανειζόμαστε χαμηλότερα απ’ ό,τι πριν από κάποια χρόνια, επειδή έχουμε σοβαρευτεί και γιατί έχουν καταλάβει έξω ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος».

Αναφερόμενος στη στρατηγική της επόμενης πενταετίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Όσο πιο δυνατοί είμαστε τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη θα έχουμε στην Ευρώπη».

Για το στεγαστικό πρόβλημα, τόνισε ότι «πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά σπιτιών, να αξιοποιήσουμε τα πολλά κλειστά σπίτια, δίνουμε έμφαση σε προγράμματα όπως "Ανακαινίζω". Παράλληλα, μελετούμε για τα Airbnb την πρωτοβουλία να βάλουμε περαιτέρω περιορισμούς στο πόσες μέρες τον χρόνο μπορείς να νοικιάζεις το σπίτι σου. Διότι η βραχυχρόνια μίσθωση ξεκίνησε ως ιδέα να νοικιάσω για λίγες μέρες το σπίτι μου για να έχω ένα πρόσθετο εισόδημα, δεν ξεκίνησε ως επιχείρηση». Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», σημείωσε ότι «εφόσον καταφέρουμε μια νέα χρηματοδοτική δυνατότητα μέσα από την ανακατανομή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα αυξήσουμε τα ηλικιακά όρια και στις ηλικίες 40-50 έτη, ενώ ενδεχομένως να διευρύνουμε και τα εισοδηματικά κριτήρια, μειώνοντας τη χρηματοδότηση».

Σχετικά με τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, είπε ότι «έχει δομικό πρόβλημα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διακομματικά. Θα το βάλω στον δημόσιο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, διασφαλίζοντας πάντως το κύρος και το αδιάβλητο της λειτουργίας του».

Για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω αυτή τη φορά να μην έχουμε πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης. Γιατί πρέπει να μετατρέπεται σε σόου το αυτονόητο; Είχε ηθική, κατ’ αρχάς, υποχρέωση από την πρώτη στιγμή να έρθει να καταθέσει στους πολίτες που τον ψήφισαν τα περιουσιακά του στοιχεία. Θυμίζω ότι ο ίδιος είχε πει ότι θα τα δώσει πριν από τις ευρωεκλογές, μετά έκανε ένα ολόκληρο σόου για να πράξει αυτό που είχε δεσμευτεί. Είναι λίγο αποπροσανατολιστική συζήτηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Προσωπικά καταθέτω πόθεν έσχες από το 2004, έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και δεν έχει εντοπιστεί πιθανή ατασθαλία. Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε βάναυσα. Επειδή μπορείτε να δείτε τι είναι από κληρονομιά, τι αποκτήθηκε από τη σύζυγό μου, τι έχουμε πουλήσει, όλα αυτά υπάρχουν. Το να επανερχόμαστε σε μια χυδαιότητα, υπονοώντας τι; Η κυρία Ακρίτα που εννόησε ότι η σύζυγός μου περίπου τα έκλεψε, θα λογοδοτήσει στο δικαστήριο. Εγώ αντιπαρατίθεμαι πολιτικά. Το πόθεν έσχες αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, συμμετοχές σε εταιρείες, δήλωση όλων των εισοδημάτων, όλα τα ακίνητα και προφανώς αφορά το ζευγάρι, εν προκειμένω και τον σύζυγο του κ. Κασσελάκη».

«Καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «να μας πει πώς οραματίζεται την Ευρώπη την επόμενη πενταετία, αν συμφωνεί με τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, για τις προτάσεις μας περί ευρωάμυνας και αναθεώρησης της Κ.Α.Π., σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί».

Για τα χρέη της ΝΔ, απάντησε: «Η ΝΔ ελέγχεται οικονομικά κάθε χρόνο, το πρόβλημα που έρχεται από το μακρύ παρελθόν είναι γνωστό. Με τη ρύθμιση που έχουμε κάνει, καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας, τα εξυπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ερωτηθείς για τα Τέμπη, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μου κάνει εντύπωση ότι έξι μέρες πριν από κρίσιμες εκλογές, κάποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν τη συζήτηση στα Τέμπη. Υπάρχουν έως τώρα 34 κατηγορούμενοι -κάποιοι εξ αυτών προφυλακισμένοι- από τη Δικαιοσύνη, υπάρχει μια διαδικασία ανακριτική που έχει κινηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα, αλλά και με όλα τα εχέγγυα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Κάποιοι υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας και καλά έκανε ο Άρειος Πάγος και έβαλε και δεύτερο πραγματογνώμονα. Αν η αντιπολίτευση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αφορμή αυτή τη δικογραφία, να καταθέσει την πρότασή της και θα συζητηθεί αμέσως».

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει και τη σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Όταν εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του είχα ζητήσει να συναντηθούμε. Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να έχει οποιαδήποτε επαφή μαζί μου και μάλιστα προ του επίμαχου ζητήματος των παρακολουθήσεων. Είχα απευθύνει δύο προσκλήσεις, δεν θέλει ο ίδιος, δικαίωμά του, συζητούμε θεσμικά στη Βουλή. Δεν θα τον παρακαλάω κιόλας. Το πόσο τεκμηριωμένες είναι οι θέσεις του, θα το κρίνουν οι πολίτες. Πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη, μερικές φορές μού δίνει την εντύπωση ότι είναι ιδεολογικά, πολιτικά, πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου που παλαιότερα έβρισκαν έκφραση στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν κάποιες λίγες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ, όμως αυτό δεν ψήφισε τα νομοσχέδια για τα πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο. Δεν λες πολύ σπουδαίο το μεταρρυθμιστικό του έργο».

«Φιλόδοξη αναθεώρηση»

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει ότι «θα τα λύσει η ανεξάρτητη αρχή με την ΕΥΠ. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο για το θέμα αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση: «Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όμως θα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που θα μας αναγκάσουν να συζητήσουμε θεσμικά, με πρώτο τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Θέλω αυτή η Βουλή να είναι προτείνουσα και η επόμενη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές. Θέλουμε θεσμικά να συζητήσουμε με όλους και ελπίζω να προσέλθουν. Μπορούμε να συζητήσουμε από το 2025 και μετά, θα ήθελα να είναι φιλόδοξη αναθεώρηση».

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τόνισε: «Μπορούμε καλύτερα, αυτό το έλεγα πάντα, το λέω και τώρα. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, προσπαθώ να παρεμβαίνω για να ξεπερνιούνται. Δεν είμαι οπαδός των συχνών μεγάλων ανασχηματισμών, έχω κάνει σημειακές αλλαγές όποτε κρίνω ότι θα εξυπηρετήσει τη λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Ο κάθε υπουργός θέλει πίστωση χρόνου κάποιων μηνών. Αρχίζω και σχηματίζω μια πολύ καλύτερη εικόνα για αποτελεσματικότητα σχήματος, κάποια στιγμή προφανώς θα γίνουν αλλαγές και στην κυβέρνηση… Προσπαθώ να μην επιδεικνύω αλαζονεία, όμως απαιτώ και από τους υπουργούς μου το ίδιο. Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά, η επίδειξη αλαζονείας είναι πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση που κάνω για τους υπουργούς. Δεν είναι η αποτελεσματικότητα άλλοθι για την αλαζονεία, ούτε η σεμνότητα άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα».

Σχετικά με τις τιμές του ρεύματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «καθορίζονται από τη χονδρική που έχει αυξομειώσεις. Εκτιμώ ότι δεν είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, θεωρώ ότι η συμπεριφορά των παρόχων ενέργειας δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, θα εκπλαγώ πολύ να δούμε αυξήσεις 70%, όπως λένε κάποιοι. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις ΑΠΕ, όμως παράγονται και σε στιγμές που δεν χρειαζόμαστε όλη την ενέργεια, ακόμα δεν έχουμε λύσει το θέμα της αποθήκευσής της».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή στήριξη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η Ευρώπη πρέπει να βρει γεωπολιτικό βηματισμό και να μην εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα, ίσως με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, όπως ζήτησα πρόσφατα. Το να μπορεί να σταθεί στα πόδια της γεωπολιτικά και να έχει η Ελλάδα έναν ενεργό ρόλο έχει μεγάλη σημασία».

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι πιθανόν να είναι ο βασικός διαπραγματευτής για το ΕΛΚ κατά την επόμενη πενταετία, γι’ αυτό, όπως είπε, «καλό θα είναι η ΝΔ να είναι σε ποσοστά το μεγαλύτερο κόμμα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v