Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για κατάργηση ΦΠΑ: Πολλαπλάσιο κόστος για τους πολίτες

«Οποιοι το ισχυρίζονται από την αγορά, να κοιτάξουν οι ίδιοι τι μπορούν να κάνουν, στα δικά τους περιθώρια κέρδους», δήλωσε. «Εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής και καταθέτω πόθεν έσχες κάθε χρόνο, που έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από τη Βουλή».

Μητσοτάκης για κατάργηση ΦΠΑ: Πολλαπλάσιο κόστος για τους πολίτες

«Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν το πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Επειδή, όπως είπε, «θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις, σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικό πολύ πιο δύσκολο από το 2019, είναι απαραίτητο να προσέλθει η Ελλάδα όσο πιο ισχυρή γίνεται. Επειδή οι αποφάσεις καθορίζουν και την ελληνική πραγματικότητα, σημαντικό να προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη».

Είναι μια εθνική κάλπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «η αντιπολίτευση τις έχει μετατρέψει σε ένα άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ΝΔ τόσο πιο μεγάλη ισχύ θα έχει για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί. Αν τα κόμματα μιλούσαν για την Ευρώπη, δεν θα αναγκαζόμουν να μετατρέψω τις εκλογές σε εσωτερική αντιπαράθεση».

Για την ακρίβεια, τη χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, βέβαια παντού υπάρχει αυτό. Εξερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση που συρρίκνωσε τα εισοδήματα κι αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα. Τον τελευταίο μήνα η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει κάπως προς το καλύτερο, αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες μειώσεις σε προϊόντα, αυτό δεν ακυρώνει την πραγματικότητα για το πού βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια και πού σήμερα».

Ερωτηθείς για την επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός είπε:

«Θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, την έστειλα τώρα που έχουμε ευρωεκλογές και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ζητούμε από την Ευρώπη μια παρέμβαση, μου κάνει εντύπωση που αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση. Την επόμενη μέρα στο ευρωκοινοβούλιο θα χρειαστεί να συνεργαστούμε με άλλα κόμματα, γιατί να μη συμβεί και εδώ; Το ερώτημα είναι ποιο κόμμα εμπιστεύονται την επόμενη μέρα οι πολίτες για να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη».

Σχετικά με την κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Η μείωσή του στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία. Όποιοι το ισχυρίζονται από την αγορά, να κοιτάξουν οι ίδιοι τι μπορούν να κάνουν, στα δικά τους περιθώρια κέρδους. Να μας υποδείξουν ποιους φόρους να επιβάλλουμε ή ποια επιδόματα να κόψουμε. Με τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, οι τιμές δεν μειώθηκαν. Έχουμε την καλύτερη απόδειξη ότι η μείωση δεν περνάει. Ειδικά στον καφέ, θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία έχουμε αύξηση στην πρώτη ύλη του».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το κόστος του προγράμματος της αντιπολίτευσης είναι 45 δισ. την τετραετία, χωρίς να συνυπολογιστούν ο 13ος και 14ος μισθός και το 5% επιπλέον στην υγεία. Θα μπαίναμε σε καθεστώς επιτήρησης. Επί της δικής μου διακυβέρνησης δεν πρόκειται να συμβεί. Σήμερα θα εκταμιευτούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, να μας πει η αντιπολίτευση ποιο από αυτά θα πρέπει να κοπεί. Δώσαμε μεγάλη στήριξη στην κοινωνία επί κορωνοϊού και κάναμε πολύ καλά. Τώρα επανερχόμαστε σε εποχές κανονικότητας, υπάρχει συγκεκριμένη οροφή δαπανών, ασχέτως των εσόδων που θα έχουμε. Όποιος ξεφύγει από αυτούς, μπαίνει σε επιτήρηση. Το ζήτημα του ΦΠΑ ακούγεται πολύ ευχάριστα, μετά όμως θα αναμετρηθούμε με τις συνέπειες, με πολλαπλάσιο κόστος για τους πολίτες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνομιλία του με τη συνταξιούχο στην Κέρκυρα και την αναφορά του στην βοήθεια της Εκκλησίας. «Ήρθε μαζί με τον καθολικό Επίσκοπο της Κέρκυρας, γι’ αυτό έγινε η αναφορά στη Εκκλησία. Να είμαστε προσεκτικοί στο πώς αναπαράγουμε την κοπτοραπτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, υπογράμμισε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Συνδέσαμε τα POS με τις ταμειακές μηχανές, για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπαμε ότι δεν μπορεί να δηλώνουν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αν πιστεύει κάποιος ότι αδικείται, έχει το δικαίωμα να προσφύγει».

Σχετικά με τα ενοίκια, σημείωσε: «Οι πολίτες που ζουν στο ενοίκιο είναι σε δύσκολη θέση. Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Το "Σπίτι μου" ήταν ένα σημαντικό μέτρο που λάβαμε. Διερευνούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες από την Ευρώπη για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να βάλουμε περισσότερα κλειστά διαμερίσματα στην αγορά, όποιες χώρες δοκίμασαν να επιβάλουν ελέγχους στα ενοίκια απέτυχαν. Κοιτάζουμε επίσης την αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους, για τα Airbnb μελετούμε λελογισμένους περιορισμούς, πήραμε πρωτοβουλίες για την Golden Visa».

Για τον πήχη που έβαλε για τις eυρωεκλογές, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω μάθει να θέτω ξεκάθαρους στόχους, τα άλλα κόμματα δεν έχω καταλάβει πού έχουν τον πήχη. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα βγάλουν ευρωβουλευτές».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το δημογραφικό πρόβλημα «δομικό, μακροπρόθεσμο, όχι μόνο ελληνικό που δεν έχει μία απάντηση» και υπενθύμισε μια σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης όπως η διαφορετική φορολόγηση οικογενειών με παιδιά, η υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας, τα vouchers σε παιδικούς σταθμούς, τα ολοήμερα σχολεία, «παρεμβάσεις που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα αυτό».

Για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να συζητήσουμε το ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν λυθεί από την ίδια την ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες που έχουν καθορίσει τα σύνορα, δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ σε καμιά συζήτηση. Περιμένουμε να δούμε τις ακριβώς θα γράψουν και πώς θα μεταφραστεί το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας, είναι αναθεωρητικές θέσεις που δεν έχουν καμία ιστορική βάση.

Κρατώ τα θετικά, δεν γίνονται παραβιάσεις, υπάρχει καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό, δόθηκε ειδική βίζα για Τούρκους επισκέπτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πήρα τηλέφωνο τον Αταμάν για να τον συγχαρώ για τον ευρωπαϊκό τίτλο του Παναθηναϊκού. Τα θαλάσσια πάρκα θα συνεχίσουν, είναι ζώνες αυξημένης προστασίας κοντά στα νησιά μας για να προστατεύσουμε τον θαλάσσιο πλούτο και τη βιοποικιλότητα. Είναι κάτι που θέλει χρόνο ωρίμανσης, όμως δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το τι θα κάνουμε εντός της κυριαρχίας μας».

Σε ερώτηση για τα Τέμπη και το πόσο μεγάλο είναι το βάρος για την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Βάρος για κυβέρνηση, αλλά μεγαλύτερο βάρος για τη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το αίτημα της κοινωνίας δεν είναι να κομματικοποιείται αυτή η υπόθεση. Όταν μια δική μου συζήτηση στο πλαίσιο μιας ομιλίας στην Κέρκυρα εργαλειοποιείται, κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την προεκλογική περίοδο. Επικοινώνησα με την οικογένεια Πλακιά, δεν είναι η πρώτη φορά, όποιος συγγενής έχει ζητήσει να μου μιλήσει, του έχω εξηγήσει τη δική μου εκδοχή της αλήθειας. Δεν το διαφήμισα, ούτε το εργαλειοποίησα. Το θέμα της προανακριτικής θα το συζητήσουμε στη Βουλή, αλλά δεν έχω δει το αίτημα και το κατηγορητήριο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κριτική που δέχεται για το 41% και τα περί αλαζονείας. «Οι πολίτες μας το έδωσαν το ποσοστό αυτό, άρα η κριτική πάει στους πολίτες. Είναι παράξενο όταν κάποιος που δεν έχει εκλεγεί πουθενά, να λέει ότι θέλει να είναι πρωθυπουργός δύο τετραετίες και να έχει σχεδόν καθορίσει το υπουργικό συμβούλιο. Εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής και καταθέτω πόθεν έσχες κάθε χρόνο, που έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από τη Βουλή».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχουμε ακόμα τρία χρόνια, δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές. Όταν κρίνω ότι πρέπει να πάμε πιο γρήγορα ή να αλλάξουμε πορεία, δεν διστάζω να το κάνω. Κρίνω και τους χαρακτήρες υπουργών. Η δουλειά συνεχίζεται, τη Δευτέρα μετά τις ευρωεκλογές τα κεφάλια κάτω και επιστροφή 100% στο κυβερνητικό έργο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v