Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Να μην αλλάξουν οι κομματικοί συσχετισμοί στις ευρωεκλογές

Η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη στασιμότητα, δήλωσε. Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ακρίβεια. «Να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες». Τι είπε για το πρόστιμο στο ΥΠΕΣ και για τα Τέμπη.

Μητσοτάκης: Να μην αλλάξουν οι κομματικοί συσχετισμοί στις ευρωεκλογές

«Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Η Ευρώπη μας αφορά όχι μόνο ως προς τους πόρους, που μπορούμε να φέρουμε στην πατρίδα μας, αλλά γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο έτος από το 2019. Ζητήματα όπως η κοινή φύλαξη των συνόρων, προφανώς και αφορούν και την πατρίδα μας» τόνισε στην αρχή της συνέντευξης, που παραχωρεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος αποχής είναι μεγαλύτερος, ιδίως όταν οι Ευρωεκλογές δεν διεξάγονται ταυτόχρονα με Εθνικές ή Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε, ερωτηθείς σχετικά για την πρακτική πολυεθνικών επιχειρήσεων να τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο βασικά προϊόντα στις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. «Είναι απαράδεκτο μεγάλες πολυεθνικές, να πωλούν το ίδιο προϊόν σε σημαντικά διαφορετικές τιμές κρύβοντας εμπορικές πρακτικές πίσω από κανονιστικά τερτίπια. Μου κάνει εντύπωση πώς μια τέτοια πρωτοβουλία δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση από το πολιτικό σύστημα».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας και συγκεκριμένα στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αλλά αυτό πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ολίγον τι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης, ωστόσο δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε την ακρίβεια, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ιδίως μαγικές λύσεις, που κοστίζουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ».

Αναφερόμενος, δε, στις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «τα δύο νομοσχέδια θα μας κοστίσουν 45 δισ. ευρώ τον χρόνο. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015, όταν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας ήρθαν στα πράγματα και έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας. Η δική μας δουλειά είναι να είμαστε σίγουροι ότι στο σούπερ μάρκετ υπάρχει διαφάνεια στις τιμές, καθώς και όταν αλλάζει ένας παραγωγός τη συσκευασία του προϊόντος, αυτό να το γνωρίζει ο καταναλωτής, οφείλουμε να δώσουμε παραπάνω δύναμη στον καταναλωτή».

Σε ό,τι αφορά στη πορεία αύξησης των μισθών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 στο τέλος της τετραετίας. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 17% και τώρα τείνει να πέσει κάτω από το 10% και επεσήμανε ότι «έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου». Κατηγόρησε, δε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα, που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος, η οποία μπορεί να έχει νέο περιτύλιγμα, πλην όμως η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει».

Το δημογραφικό

Σε ερώτηση για το σημαντικό πρόβλημα του Δημογραφικού ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «πρέπει να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και αυτό δεν σημαίνει μόνο τη βελτίωση των μισθών, σημαίνει, επίσης, τη στήριξη της διαδικασίας της γέννας, εμείς δώσαμε το επίδομα γέννας».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επέκταση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών, του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου, αλλά και ο αντίστοιχος της νταντάς της γειτονιάς. Σε ό,τι αφορά στα υψηλά ενοίκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι «αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο», ενώ υπενθύμισε ότι «βάλαμε περιορισμούς στο AirBnb και εξετάζουμε ακόμα περισσότερους περιορισμούς εφόσον είναι απαραίτητο».

Το διακύβευμα

Σε αμιγώς πολιτικά ζητήματα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου την αναγκαιότητα να κινηθεί η Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, όπως είναι το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας και διευκρίνισε ότι η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη στασιμότητα. «Με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε για προσβλητική συμπεριφορά όλους όσοι μιλούν για αλαζονεία του 41%. «Δεν το υφαρπάξαμε, μας ψήφισαν οι πολίτες. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, ούτε ως λευκή επιταγή, ούτε ως άλλοθι αλαζονείας. Το βράδυ των εκλογών θα πρέπει οι βασικοί κομματικοί συσχετισμοί να μην έχουν αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα δεν κορόιδεψε ποτέ τους πολίτες και συνέχισε λέγοντας ότι «από την άλλη έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος του 2015 και του 2010. "Λεφτά υπάρχουν" είχε πει κάποιος, η ιδέα ότι μπορώ με έναν μαγικό τρόπο να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρω λεφτά, που κάπου είναι κρυμμένα, καμιά 40αριά δισ. Εγώ σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης και πάμε να μετρηθούμε και πολιτικά και να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων συγκρίνοντας ευρωεκλογές με ευρωεκλογές».

Πρόστιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών και Τέμπη

Για το πρόστιμο 400.000 ευρώ της ΑΑΔΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η απόφαση της Αρχής, καθόλα σεβαστή, καταδεικνύει ότι η υπόθεση δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο. Όταν παλεύουμε με τις παθογένειες του κράτους, σ' αυτό αναφέρομαι. Δεν είναι πρόβλημα που αφορούσε την πολιτική προϊσταμένη του υπουργείου, την κυρία Κεραμέως. Τελικά αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας. Πολλές φορές μπαίνουν διοικητικά πρόστιμα. Αν το κράτος κρίνει ότι μπορεί να στραφεί κατά κάποιου συγκεκριμένου προσώπου, έχει το δικαίωμα να το κάνει».

Όσον αφορά την προανακριτική για τα Τέμπη μετά τη νέα δικογραφία που ήρθε στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Προς το παρόν η αντιπολίτευση το ζητάει θεωρητικά, όταν καταθέσει αίτημα σύστασης, θα προσέλθουμε, θα κάνουμε συζήτηση και θα τοποθετηθούμε. Θέλω να δω συγκεκριμένο κατηγορητήριο».

Για τα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά όσον αφορά τις γεωπολιτικές μας εκκρεμότητες με την Τουρκία, τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούμε να βρούμε ένα κοινό πλαίσιο, όπως είχαν μπει και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν χωρίς να βρεθεί λύση. Δεν έχουμε αλλάξει άποψη ούτε εμείς ούτε η Τουρκία, όμως κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους τελευταίους 15 μήνες. Μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα, συμφωνήσαμε για τη βίζα εξπρές για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχουμε εξουσιοδοτήσει τους υπουργούς Εξωτερικών να συνεχίσουν τον διάλογο. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος για την επίλυση της διαφοράς. Δεν είμαστε καθόλου κοντά στη Χάγη. Πετύχαμε αποκλιμάκωση χωρίς να υποχωρήσουμε από τις εθνικές μας θέσεις και καθιστώντας την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πηγαίνει καλά αυτή τη στιγμή για την Ουκρανία», ενώ για την Βόρεια Μακεδονία σημείωσε:

«Άκουσα κάποιες δηλώσεις της προέδρου που έκανε κάποια βήματα πίσω. Οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση του πυρήνα της συμφωνίας, που είχε πολλά προβλήματα που τα βλέπουμε τώρα. Οφείλουν οι γείτονές μας να το σεβαστούν. Περιμένω ρητή δήλωση από τον νέο πρωθυπουργό ότι σέβεται τη συμφωνία και το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία και θα το χρησιμοποιεί εντός και εκτός της χώρας τους».

Ερωτηθείς για το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σεβόμαστε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, όμως η Ελλάδα έχει εκφράσει τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση στην Γάζα. Έχουμε προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην πλησιάσει στη Γάζα, δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ. Η Ελλάδα στηρίζει τη λογική των δύο κρατών, θέλει να φτάσει στο σημείο αυτό, όμως το ζήτημα είναι ο οδικός χάρτης και τα βήματα που θα γίνουν. Δεν είναι ο σωστός χρόνος, η τελική λύση στην τραγωδία αυτή μπορεί να είναι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα μπορεί να ζει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ, η ακεραιότητα του οποίου δεν πρέπει να αμφισβητείται».

ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδεστε και κουράσατε, κύριε Μητσοτάκη

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, στην αποψινή του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Star, αόριστα ψέματα για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», σχολιάζει η Κουμουνδούρου.

«Θα συμφωνήσουμε μαζί του πως "μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν". Γι’ αυτό ακριβώς και οι δικές μας λύσεις είναι κοστολογημένες και άμεσα εφαρμόσιμες. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως οι λύσεις θα έρθουν με επιστολές-παρωδία στην Κομισιόν. Κουράσατε πια κ. Μητσοτάκη».

«Κατά τ’ άλλα», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που έμεινε και από αυτή τη συνέντευξη του κου Μητσοτάκη είναι η εμμονή του στον τοξικό λόγο και μια ακατάσχετη κινδυνολογία μήπως και καταφέρει να τρομάξει τους πολίτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v