«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για να μειώσει τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας και να προστατεύσει τους καταναλωτές. Ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έκανε -πρώτος από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες- ο Πρωθυπουργός», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε, το Σάββατο ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τιμών προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει το ζήτημα των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών σε επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές άλλων κρατών-μελών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία.
Στην επιστολή αναδεικνύεται η ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους. Η συλλογική δύναμη της ευρωπαϊκής ένωσης και οικονομίας δεν έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστούν συλλογικά διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε με την επιστολή του την υιοθέτηση νομοθεσίας στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών, όπου αυτή δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες… Πρώτο μέλημα ο πρωθυπουργός έχει την εξάντληση της τετραετίας και όχι να διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα».
Σχετικά με τον θάνατο του προέδρου του Ιράν και τις συνέπειες ανόδου της τιμής του πετρελαίου στην ελληνική οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Παρακολουθούμε τα πολύ σοβαρά γεγονότα, ας μην βιαζόμαστε. Η οικονομία μας μπορεί να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, οι πολίτες δεν θα επωμίζονται τις συνέπειες έκτακτων καταστάσεων».
Για την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «η καλύτερη απάντηση βρίσκεται στην ανάρτηση του πρωθυπουργού και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος». Πάντως, επανέλαβε ότι «πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία, θέλουμε να συνεχιστεί, δεν θα υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ζητήματα κυριαρχίας».
Σχετικά με το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και της συμφωνίας των Πρεσπών, σημείωσε ότι «περιμένουμε να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της χώρας. Περιμένουμε να δούμε τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και θα πράξουμε με βάση τα εθνικά συμφέροντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας». Νομίζαμε ότι ήταν κακόγουστο αστείο η επιμονή της αντιπολίτευσης να έρθουν στην Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας των δύο χωρών. Θέλουν να απωλέσουμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα; Για ποιο λόγο αυτή η βιασύνη από τον ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς δεν πρόκειται να τα φέρουμε, έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση. Μια εκ των υποχρεώσεων που ορίζεται στα μνημόνια είναι και η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας».
Ερωτηθείς για τις απόψεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Θάνου Πλεύρη που κάνουν λόγο για καταγγελία της συμφωνίας και επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Το ότι η θέση της ΝΔ ήταν κατά της συμφωνίας δεν αμφισβητείται. Το να θέλει κάποιος ως προσωπική του επιθυμία να μην εφαρμοστεί, δεν σημαίνει ότι θα πάμε κόντρα στα διεθνώς κυρωθέντα. Άλλο πράγμα η επιθυμία, άλλο πράγμα τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση».
Αλλά και για μια φράση του Βασίλη Οικονόμου ότι κάποιες φορές στη ζωή ίσως χρειάζεται να ζητήσεις συγγνώμη (από τον Αλέξη Τσίπρα), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε πιθανή παραποίηση των λεγομένων του γαλάζιου βουλευτή και επισήμανε: «Δεν είναι μία από αυτές τις φορές. Το τελευταίο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι αδικαιολόγητα πολύ πιο πρόθυμος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2024 σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος».
Ειδικά απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη για το ίδιο θέμα, ο κ. Μαρινάκης τού συνέστησε «να δει την ομιλία του πρωθυπουργού το 2019. Θα διαπιστώσει τη διαφορά μεταξύ πρωθυπουργών που δίδαξαν τι σημαίνει κωλοτούμπα και πολιτικών που ό,τι έλεγαν προεκλογικά το έλεγαν και μετεκλογικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε το πολιτικό κόστος και δεν δίστασε να φανεί σε κάποιους δυσάρεστος. Όταν η πολιτική σου δικαιώνεται, το τελευταίο πράγμα που κάνεις είναι να ζητήσεις συγγνώμη».
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πείθει η «εισαγόμενη ακρίβεια»
Η μονότονη επανάληψη περί «εισαγόμενης ακρίβειας» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη δεν πείθει ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό, σχολιάζει η Κουμουνδούρου, «για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αντί λοιπόν για ευχολόγια, επιστολές-παρωδία προς την Κομισιόν και ψέματα περί μέσου όρου για τον πληθωρισμό που αφορά στα τρόφιμα, αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αφενός να απολογηθεί γι' αυτό το θλιβερό στατιστικό στοιχείο και αφετέρου, να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ώστε να το αντιμετωπίσει.
Από κει και πέρα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το υποκριτικό ταλέντο του κ. Μαρινάκη αλλά και της κυβέρνησης συνολικά σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Πρεσπών. Κι αυτό γιατί ενώ είπε για μία ακόμη φορά πως η Συμφωνία είναι «κακή», ταυτόχρονα ανέφερε πως οι διεθνείς πιέσεις που ασκούνται προς τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την εφαρμογή της οφείλονται σε κινήσεις και πρωτοβουλίες του Κυρ. Μητσοτάκη! Το μόνο που δεν είπε, βέβαια, είναι για την πενταετή αδράνειά τους ως προς την ψήφιση των πρωτοκόλλων. Ίσως να γίνει κάποια στιγμή κι αυτό, όταν ωριμάσουν οι εσωκομματικές συνθήκες της ΝΔ».