Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Οχι και να πανηγυρίζει η ΝΔ για τη μερική αναθεώρηση της ΚΑΠ

«Αγωνιζόμαστε για μια ΚΑΠ, που θα διασφαλίζει δίκαιο και βιώσιμο γεωργικό εισόδημα, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οχι και να πανηγυρίζει η ΝΔ για τη μερική αναθεώρηση της ΚΑΠ

«Είναι καλό να αναλογιστεί, ο κ. Αυγενάκης, επιτέλους, τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησής του, για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας, στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023-2027, ενός ελλειμματικού, προβληματικού, δυσεφάρμοστου και χωρίς μακροπρόθεσμο προσανατολισμό Σχεδίου, τις συνέπειες του οποίου βίωσαν και βιώνουν οι αγρότες μας, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο και γι’ αυτό άλλωστε έθεσαν την τροποποίησή του, ως βασικό αίτημα κατά τις κινητοποιήσεις τους».

Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη, Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά: 

«Η ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της μερικής αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, που πρότεινε η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας, συνιστά, γενικά, μια θετική εξέλιξη, στο βαθμό που αυτή περιορίζει, σε κάποιο βαθμό, τον υψηλό διοικητικό φόρτο και τις αυστηρές δεσμεύσεις της τρέχουσας ΚΑΠ, για τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια για τους Έλληνες αγρότες.

Όπως, όμως, έχει επισημάνει, έγκαιρα και επανειλημμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ΚΑΠ 2023-2027, παρουσίαζε, εξαρχής, δομικές αδυναμίες και ασάφειες, που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν σε, μικρότερο ή μεγαλύτερο, αδιέξοδο την εφαρμογή της και θα προκαλούσε πιεστικά, σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, συχνά ασύμβατα με την παραγωγική πραγματικότητα.

Και τούτο, γιατί, οι συντάκτες της, επιχείρησαν, όχι με επιτυχία όπως αποδείχθηκε από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, να ισορροπήσουν, τους ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους, για το περιβάλλον, το κλίμα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων, που έθετε η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», με ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και τον απόηχο της πανδημικής κρίσης.

Μια «άσκηση ισορροπίας», που δεν έλαβε, υπόψη της τις συνέπειες, πολλών δεσμεύσεων και προϋποθέσεων της ΚΑΠ 2023-2027, στην οικονομική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και στην επισιτιστική ασφάλεια, δεν παρείχε δικλείδες ασφαλείας και εναλλακτικά σενάρια και δεν συνυπολόγισε το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που συνεπαγόταν η εφαρμογή τους, για τους Ευρωπαίους αγρότες, σε σχέση με τους αγρότες των τρίτων χωρών.

Αντί λοιπόν, ο κ. Αυγενάκης, να θριαμβολογεί, σήμερα, για τη μερική αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027, καλό είναι να κάνει, καταρχάς, την αυτοκριτική του για το γεγονός ότι οι τρεις Κανονισμοί της ΚΑΠ 2023-2027, ψηφίστηκαν στις 23/11/2021 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η ΝΔ), του Renew Europe και από την πλειοψηφία της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ενώ καταψηφίστηκαν από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς και των Πράσινων.

Όπως, επίσης, είναι καλό να αναλογιστεί, ο κ. Αυγενάκης, επιτέλους, τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησής του, για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας, στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023-2027, ενός ελλειμματικού, προβληματικού, δυσεφάρμοστου και χωρίς μακροπρόθεσμο προσανατολισμό Σχεδίου, τις συνέπειες του οποίου βίωσαν και βιώνουν οι αγρότες μας, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο και γι’ αυτό άλλωστε έθεσαν την τροποποίησή του, ως βασικό αίτημα κατά τις κινητοποιήσεις τους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα συνεχίσουμε, να αγωνιζόμαστε για μια ΚΑΠ, που θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και βιώσιμο γεωργικό εισόδημα, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική και την κοινωνική διάσταση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα, καθώς και την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και βέβαια θα συμμετέχουμε ενεργά στο διάλογο για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση μιας τέτοιας ΚΑΠ, καταθέτοντας πάντα ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, με επίκεντρο τον αγρότη και τις ανάγκες του και με γνώμονα την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ως ενός κρίσιμου πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνολικά, της ελληνικής οικονομίας και για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα αξιοποιεί στο έπακρο τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας και θα ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις της νέας εποχής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v