Το είπε και το έκανε τελικά ο Αντώνης Σαμαράς, που καταψήφισε το νομοθέτημα για τους μετανάστες, το οποίο ψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να φτάσει μέχρι τέλους τη διαφωνία του με την επίσημη κυβερνητική γραμμή και, μετά τις ανταλλαγές αιχμηρών δηλώσεων και διαρροών, υπεραμύνθηκε εμπράκτως της θέσης του. «Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε», ανέφερε σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από την αίθουσα της Ολομέλειας, την ίδια ώρα που οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές υπό την απειλή της διαγραφής λόγω της επιβαλλόμενης κομματικής πειθαρχίας, συντάχθηκαν με την επίσημη κυβερνητική γραμμή, παρόλες τις ενστάσεις τους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση για τον κ. Σαμαρά, τον πρώτο πρώην πρωθυπουργό στην ιστορία της ΝΔ -σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα- που καταψήφισε μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του κόμματός του και μάλιστα που έχει βάση έναν δικό του νόμο. Πάντως, δεν σκοπεύουν να σηκώσουν τους τόνους -θα το είχαν κάνει άλλωστε τις προηγούμενες μέρες, αν επέλεγαν αυτήν τη στρατηγική, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθούν με προσοχή τη δράση του πρώην πρωθυπουργού. Η αίσθηση άλλωστε που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη ευκαιρία, θα… ξαναχτυπήσει, με τις εσωκομματικές αναταράξεις όμως να είναι ελεγχόμενες.
«Ο πρώην πρωθυπουργός έχει τη δική του άποψη και ο υπουργός Εργασίας τού απάντησε με όλα τα επιχειρήματα», τόνισε σε συνέντευξή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Μεταρρυθμιστικό άρωμα
Στην κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν και επιχειρείται αλλαγή της ατζέντας με την προώθηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και με έντονο μεταρρυθμιστικό άρωμα. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο, με κορυφαίο ίσως θέμα τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
«Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και μία άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση: να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης. Για να πάψουμε επιτέλους να έχουμε αυτή τη θλιβερή μοναδικότητα, η οποία εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε καν στη Βόρεια Κορέα, να είμαστε η μόνη χώρα η οποία κρατά ερμητικά κλειστό το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης μόνο στα κρατικά ιδρύματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.
Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό στη χώρα μας βασίζεται στο άρθρο 28 και η αρχή θα γίνει με τις διασυνδέσεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με ελληνικά πανεπιστήμια.
Το πτυχίο του μη κρατικού πανεπιστηµίου θα αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών και για διορισµό στο ∆ηµόσιο, εφόσον το πανεπιστήμιο πληροί τα αναγκαία κριτήρια.
Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, εξάλλου, θα γίνει η παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία, ενώ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα θέσει υπόψη των συναδέλφων του το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.