Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Αύξηση 20% στις εφημερίες, νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα», δήλωσε. Πέντε δεσμεύσεις. Αυξάνεται 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ. Ιανουάριο το νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μητσοτάκης: Αύξηση 20% στις εφημερίες, νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.

«Σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023 και έτσι έγινε. Μέσα από ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και πολιτών όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές είπε και τόνισε ότι είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%.

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», τόνισε.

Στο σημείο αυτό είπε πως μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, τον πρώτο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, θέλει να αναλάβει πέντε σαφείς δεσμεύσεις. «Η χώρα να μην ξαναβρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτή που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη. Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Με μία ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και ένα ισχυρό κράτος που θα εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών».

Και πρόσθεσε: «η επενδυτική βαθμίδα τέλος νομίζω ότι αξίζει να αντιμετωπιστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας. Ένα ορόσημο συνάντησης με την πραγματικότητα. Είναι ένας σταθμός στην πορεία μας για εθνική ωρίμανση που είναι προϋπόθεση για την εξέλιξη κάθε χώρας. Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας». 

H ακρίβεια και οι αυξήσεις

Δεν είπαμε ποτέ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η ακρίβεια, είπε, «αλλά έχουμε σχέδιο. Ο πυρήνας του σχεδίου μας είναι η σταθερή αύξηση των μισθών. Η υπόσχεση που είχαμε δώσει για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ισχύει, τόνισε. «Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, ισχυρή άμυνα, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και πιο σύγχρονη και γρήγορη δικαιοσύνη».

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά για το ρεύμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Βοηθάμε αυτούς που χτυπάει περισσότερο την ακρίβεια»

«Δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρίες. Εσείς που μας κατηγορείτε ότι κλείνουμε το μάτι στο κεφάλαιο».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια. Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις 3% από 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα συνταξιούχοι που δουλεύουν θα μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς να παρακρατείτε το 30%».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «από 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ».

Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, θα βγει σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο.

Το κοινωνικό πρόσωπο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «κοινωνικό πρόσωπο» του κράτους και έφερε, ως παράδειγμα, την αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία στον Προϋπολογισμό του νέου έτους.

Όσον αφορά την εθνική άμυνα, τόνισε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται και δήλωσε αισιόδοξος ότι «είμαστε κοντά να καταφέρουμε να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από το ευρωπαϊκό έλλειμμα». Χαιρέτισε δε «τη θρυλούμενη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, ψηφίζοντας τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την άμυνα», διερωτώμενος τι άλλαξε σε σχέση με πριν.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τρεις μύθους που αναπτύχθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

1. «Τα έσοδα αυξάνονται επειδή η οικονομία πάει πολύ καλά, όχι από αύξηση των φόρων. Ναι, μπορείς να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις έσοδα. Μπορεί να γίνει, το αποδείξαμε στην πράξη».

2. «Μετά την αποχώρηση και τις πωλήσεις του Ταμείου Σταθερότητας ακούστηκε ότι το δημόσιο χάνει. Το δημόσιο έχει καταβάλει 30,9 δις για τα τέσσερα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα, όμως έχει συγκεντρώσει 2,5 δισ. περισσότερα».

3. «Ο μεγάλος μύθος ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα μισά από τα φθηνά δάνεια πηγαίνουν κατεξοχήν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην αμφισβητείτε την σημαντική αναπτυξιακή του προοπτική».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης δεν βρήκαν τίποτα καλό σε όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ακριβώς αυτή ήταν η ρητορική σας πριν από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Η Ελλάδα του 2023 βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019, οι μεγάλες μας προκλήσεις είναι να κτίσουμε πάνω σε αυτή την πρόοδο».

Ζήτησε «να θυμηθούμε από που ξεκινήσαμε. Να μην ξεχνάμε ποτέ μας, η χώρα απώλεσε το 14% του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης. Καμία χώρα δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τόσο μεγάλη οικονομική καταστροφή. Πολλές από τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή την χρεοκοπία, εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν».

Αναφέρθηκε δε στις «δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δώσουμε, όπως περιορισμός φοροδιαφυγής, η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους, ως οι πλευρές του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που συνιστούν το σχέδιο της κυβέρνησης».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα και απευθυνομενος στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, είπε:

«Αν θέλετε να είστε σοβαροί και υπεύθυνοι, για κάθε παρέμβαση να μας λέτε πόσο θα στοιχίζει και να μας λέτε τι θα κόψετε από τον προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, κύριε Ανδρουλάκη, το νέο ΕΚΑΣ που ζητάτε αφορά 300.000 συνταξιούχους και κοστολογείται στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Από που θα τα βρείτε; Ποιους θα φορολογήσετε ή ποιες δαπάνες θα κόψετε. Η δουλειά των κυβερνώντων είναι πιο δύσκολη από αυτή της αντιπολίτευσης».

Ο Προϋπολογισμός του 2024, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με το Πρόγραμμα Σταθερότητας όπως επικυρώθηκε το Νοέμβριο. Συγκροτεί ένα σχέδιο ρεαλιστικό, με τετραετή εμπειρία και στόχο η ελληνική οικονομία να βρεθεί ακόμα πιο ψηλά. Να συναντηθούμε στον εθνικό στόχο της μεγαλύτερης ανάπτυξης με μικρότερη ανεργία και τακτοποιημένα οικονομικά. Ο προϋπολογισμός προβάλλει μια άλλη Ελλάδα που αφήνει πίσω τις κρίσεις που, ναι, ευθυνόμαστε και εμείς. Σε μια τέτοια χώρα πιστεύω ότι μας αξίζει ένας πιο επεξεργασμένος δημόσιος διάλογος, σχεδόν 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, επέτειος που μας ζητά να κάνουμε καλύτερο το πολίτευμά μας. Οι πολίτες νιώθουν τα προβλήματα, αλλά αντλούν αισιοδοξία και πίστη από τις προσπάθειες της Πολιτείας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v