Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μέτρα για την οπαδική βία και τα επόμενα βήματα

Η στρατηγική της κυβέρνησης, οι στόχοι και οι προσδοκίες. Ο Ειδικός Πειθαρχικός Κώδικας και το αίτημα στη Δικαιοσύνη για ποινική αναβάθμιση της έρευνας. Γρίφος ο νέος ρόλος της αστυνομίας.

Τα μέτρα για την οπαδική βία και τα επόμενα βήματα

Αποφασισμένοι αυτή τη φορά να πετύχουν, δηλώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Γνωρίζουν βεβαίως ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα, με ιδιαίτερες παραμέτρους και με την εμπειρία από προηγούμενα τραγικά περιστατικά να καταδεικνύει τα υψηλά εμπόδια που δυσχεραίνουν το εγχείρημα.  

Ωστόσο, η τρίτη απόπειρα να ελεγχθεί η κατάσταση -μετά τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσουρή- θεωρούν ότι θα είναι και η πλέον αποτελεσματική.  

Οι νέες αποφάσεις, όπως έγινε γνωστό, τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και, όπως λένε στο πρωθυπουργικό γραφείο, «η διαδικασία είναι δυναμική, τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς και όπου χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, λαμβάνονται». Γι’ αυτό και η αυστηρότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες δεν ήταν τόση όση κάποιοι ανέμεναν, με όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια να είναι ανοιχτά. «Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή», τόνισε χαρακτηριστικά (στην ΕΡΤ) ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Εάν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση δεν πληρωθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου (ΑΝΤ1), «θα είναι σαφές ότι θα επανεξετάσει στις 12 Φεβρουαρίου το κατά πόσο και ποια γήπεδα θα μπορούν να ανοίξουν για τους φιλάθλους».

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι ενώ έδωσε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων με τις προηγούμενες αποφάσεις, απεδείχθη ότι «απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται, η απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό, δεν περιορίζεται στα γήπεδα, αλλά εκτείνεται σε μια σειρά παρεμβάσεων για τις οποίες θα ακολουθήσει η σχετική ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Ανάμεσα στα άλλα, θα προβλεφθεί Ειδικός Πειθαρχικός Κώδικας με τον οποίο θα του δίνεται η  δυνατότητα να επιβάλλει ποινές σε περιπτώσεις επεισοδίων, κροτίδας κ.α., πέραν των ποινών που επιβάλλει η αθλητική Δικαιοσύνη. «Στόχος είναι αφενός οι υπαίτιοι να γνωρίζουν  ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες και αφετέρου, εκείνοι που πραγματικά έχουν ευθύνη να τιμωρούνται», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ποινική αναβάθμιση

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη έμφαση  στον ρόλο της Δικαιοσύνης. Σε αυτό αποσκοπεί το προγραμματισμένο για σήμερα αίτημα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κρατικοί μηχανισμοί θα κινηθούν πλέον όπως στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής. 

«Θα ζητήσουμε από την εισαγγελέα να εξεταστεί η διασύνδεση του χουλιγκανισμού και με άλλες παράνομες δραστηριότητες και επανέλεγχο σειράς περιστατικών», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, ενώ αυστηρό ήταν το μήνυμα του κ. Φλωρίδη: «Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει και εκείνη τη δουλειά της σύμφωνα με την αποστολή της, να εφαρμόσει δηλαδή μια νομοθεσία που ήδη είναι πάρα πολύ σκληρή και που δυστυχώς δεν βλέπουμε να υλοποιείται», ανέφερε και ταυτόχρονα εξέφρασε την ενόχλησή του και για τη στάση των ιδιοκτητών των ομάδων: «Οι ομάδες είναι διαχρονικές ιδέες, ενώ οι ιδιοκτήτες προσωρινοί… Όσο προσπαθούν κάποιοι να ελέγξουν ΕΠΟ και διαιτησία, τα πράγματα θα οδηγούν στη βία», σημείωσε.

Όσο για τον ρόλο της Αστυνομίας, στην κυβέρνηση τη χαρακτηρίζουν «σημαντική και αυτονόητη» για τη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει το νέο της ρόλο. Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, τις επόμενες ημέρες, θα περιγράψει το πλαίσιο διενέργειας των ελέγχων, με το μόνο σίγουρο να είναι ότι για τις θύρες με αυξημένη επικινδυνότητα, όπως έχει υπογραμμίσει ήδη ο πρωθυπουργός, τους ελέγχους θα συνεχίσει να κάνει η αστυνομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v