Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα Τσίπρα «είμαι παρών» σε τρεις αποδέκτες 

Η παρουσία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. και η αντιστροφή του κλίματος. Στ. Κασσελάκης: «Η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους, μην ανησυχείτε». Ε. Αχτσιόγλου: Σε φάση πυρηνικής, ολοκληρωτικής, μετάλλαξης ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα Τσίπρα «είμαι παρών» σε τρεις αποδέκτες

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τον τόνο στη μετά διάσπαση εποχή και συνέβαλε ώστε ο Στέφανος Κασσελάκης να χαρακτηρίσει τη διαδικασία «μία νέα αφετηρία για το κόμμα»

Ο κ. Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα της Βουλής εισπράττοντας δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές. Μίλησε με όσους σχημάτισαν ένα τεράστιο πηγαδάκι γύρω του, χωρίς να παραλείψει τα αστεία και τα πειράγματα, με ύφος που κάθε άλλο παρά προβληματισμό εξέπεμπε. 

Για πρώτη φορά, δε, έμεινε σχεδόν μέχρι το τέλος της δίωρης συνεδρίασης, ακούγοντας τον κ. Κασσελάκη, τον επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο και τον τομεάρχη Οικονομικών Νίκο Παππά (ο οποίος παρέθεσε στοιχεία για φορολογικό και Προϋπολογισμό). 

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, με τη στάση αυτή ο κ. Τσίπρας έστειλε καθαρό μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι του» σε τρεις αποδέκτες: στους ψηφοφόρους, στα μέλη και στα στελέχη (κυρίως σ' αυτά που επηρεάστηκαν από τη διάσπαση), καθώς και στους αποχωρήσαντες 11 βουλευτές της «ομάδας Αχτσιόγλου» και της «Ομπρέλας». 

Επίμονες πληροφορίες μάλιστα τον εμφανίζουν να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης του κόμματος, κυρίως στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Ως προς το μήνυμα στους «11», οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός με τη χθεσινή στάση του «άφησε κενή περιεχομένου την προσπάθειά τους να στήσουν το νέο κόμμα στο όνομά του», καθώς όλοι, στις δημόσιες δηλώσεις τους, δηλώνουν πως αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τιμήσουν την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. 

Tο εν λόγω μήνυμα φαίνεται ότι ελήφθη, καθώς η Έφη Αχτσιόγλου, στην πρώτη μετά τις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου συνέντευξη που παραχώρησε (στον ΑΝΤ1) απάντησε ως εξής στην ερώτηση για τη στάση του κ. Τσίπρα: «Κάνει την πολιτική του επιλογή. Και στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών έκανε την πολιτική επιλογή της μη  παρέμβασης, της ουδετερότητας. Απολύτως σεβαστή. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, έχουμε συμπορευθεί σε πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, πετύχαμε πολλά μαζί και είναι μία πορεία που εγώ πάντα θα την τιμώ. Σήμερα, εμείς κάναμε μία επιλογή συνείδησης και έχει σοβαρούς λόγους και, αν θέλετε, όχι μόνο πολιτικού περιεχομένου αλλά και ύφους και ήθους πολιτικής, που για μας δεν είναι υπερασπίσιμα». 

Σταδιακή αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ-κοινωνίας 

Ο κ. Κασσελάκης αφιέρωσε σημαντικό τμήμα της μεγάλης, έτσι κι αλλιώς, ομιλίας του στην Κ.Ο. στην αποχώρηση των 11 βουλευτών και στο τραύμα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε:

- «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα κάποτε είχε 149 βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια.

- Το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε.

- Μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 Βουλευτές, η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία είναι και θα είναι 47 βουλευτές -διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Κασσελάκης μίλησε με σκληρά λόγια για τους αποχωρήσαντες, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αφενός δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους και, αφετέρου, ενώ για μήνες «δεν βγήκαν μία φορά στα κανάλια να απαντήσουν στις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα ίδια κανάλια εναντίον των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές». 

Για να καταλήξει: «Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σήμερα και για πάντα».

Ε. Αχτσιόγλου: Γιατί δεν ανέλαβε ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ και στη νέα Κ.Ο.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα των «11» η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε χθες ότι «η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα θέλει πάρα πολλή δουλειά, είναι μία μεγάλη διαδικασία, συλλογική, που θα προκύψει από έντονες, επίπονες, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες».

Εξήγησε δε την απόφασή της να μην αναλάβει κανένα ρόλο στη νέα Κ.Ο. που θα ανακοινωθεί επίσημα τη Δευτέρα: «Έκανα μία επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη νέα ΚΟ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι εκεί για να δώσω και τις πολιτικές μάχες που πρέπει να δοθούν, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Πολιτικά, δεν θεωρώ ορθό, ενώ έδωσα τη μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, να είμαι εγώ η οποία θα ηγηθώ της νέας ΚΟ. Θεωρώ ότι αυτό θα έμπλεκε πολύ τα δύο πράγματα, θα συνδεόταν συχνά το ζήτημα της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με το ζήτημα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ είναι δύο διακριτά πράγματα».

Αιτιολόγησε δε, την άρνησή της να αναλάβει ρόλο στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της πρότεινε ο κ. Κασσελάκης λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος, ως εξής:

«Υπήρχε ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο ήταν απολύτως σεβαστό και ήμουν η πρώτη που τηλεφώνησα στον κ. Κασσελάκη και τον συνεχάρην για την επιτυχία του. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν επιφυλάξεις ως προς την πορεία που επρόκειτο να ακολουθηθεί. 

Φανταστείτε εγώ να λάμβανα μία θέση, φερειπείν τομεάρχης οικονομικών ή εργασιακών, και την επόμενη μέρα να άκουγα από τον κ. Κασσελάκη αυτά τα ανήκουστα πράγματα που είπε στη συνέλευση του ΣΕΒ για τα εργασιακά. Ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να κάνουν το ένα επιπλέον χιλιόμετρο που χρειάζεται, γιατί δεν δίνουν αρκετά για τον εργοδότη τους. Πώς θα έπρεπε να τοποθετηθώ εγώ μετά γι’ αυτό το ζήτημα; Ή θα έπρεπε, ως τομεάρχισσα οικονομικών ή εργασιακών, να βγω δημόσια σε ένα κανάλι και να πω ψέματα -πράγματα αντίθετα από αυτά που υπάρχουν στη συνείδησή μου ή δημόσια να «αδειάσω» τον πρόεδρο, ενώ θα έχω δεχτεί μία θέση. Πόσο λάθος θα ήταν αυτή η επιλογή;». 

Η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή εκλογής της νέας ηγεσίας και τον χρόνο που κινήθηκε μετά, «έχει εισέλθει σε μία φάση πλήρους, πυρηνικής, ολοκληρωτικής μετάλλαξης. Μίας μετάλλαξης και μίας απομάκρυνσης από πυρηνικές πολιτικές θέσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και ουδένα τρόπο έχουν με τις βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v