Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρατά η Αθήνα από το διπλωματικό επεισόδιο με Σούνακ

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση το πρωθυπουργικό ταξίδι στη Βρετανία. Δεν θα επηρεαστούν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών, συμφωνούν αμφότερες. Μήνυμα για συνέχιση των συζητήσεων με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τι κρατά η Αθήνα από το διπλωματικό επεισόδιο με Σούνακ

«Ο Σούνακ έκανε ό,τι μπορούσε… καλύτερο για να ακουστεί παντού και ηχηρά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με τη συμπεριφορά του το ανέδειξε με μοναδικό τρόπο».

Έτσι σχολίαζε χθες κυβερνητικό στέλεχος την πρωτόγνωρη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την ύστατη ώρα την επίσημη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέστρεψε χθες από το Λονδίνο νωρίτερα του προγραμματισμένου, έχοντας πράξει -σύμφωνα με συνεργάτη του- το αυτονόητο, δημοσιοποιώντας δηλαδή το ζήτημα των Γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, κινούμενος σταθερά εντός της διαχρονικής, πάγιας θέσης της χώρας μας.

«Προφανώς και θα το έθετε και το γνώριζαν αυτό και οι Βρετανοί», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που διαψεύδουν τις διαρροές της άλλης πλευράς περί συμφωνίας να μην τεθεί το θέμα από τον κ. Μητσοτάκη, σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του. «Δεν ισχύει και δεν θα μπορούσε να ισχύει», τονίζουν, ενώ επικαλούνται μηνύματα που έστειλαν Βρετανοί πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα οποία ζητούν συγγνώμη για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους.

Η ερμηνεία που δίνουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον για τη στάση του Ρίσι Σούνακ είναι ότι αυτός, πιεσμένος τόσο από τους σκληρούς συντηρητικούς της παράταξής του όσο και από τις απογοητευτικές για τον ίδιο δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του 2024, αναζητά τρόπους ανάκαμψης και προχωρά σε σπασμωδικές και άστοχες τελικά κινήσεις. Ειδικά για το θέμα των Γλυπτών, θεωρούν ότι δεν είχε πειστικά επιχειρήματα για να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε το ζήτημα και στον επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

Πάγια εθνική γραμμή

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα τίθεται διαρκώς από την ελληνική πλευρά. Το ίδιο έγινε και τώρα. Μόλις δύο χρόνια πριν, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον -τότε- Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, ετέθη και το εν λόγω ζήτημα, όπως αναφερόταν μάλιστα στην ανακοίνωση της Downing Street. Εμείς, πιστοί στην πάγια εθνική γραμμή, συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας, σε κάθε ευκαιρία, σταθερά και συστηματικά. Η διαπραγμάτευση, άλλωστε, πραγματοποιείται με το Βρετανικό Μουσείο, με τη Διοίκηση του οποίου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν».

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι η συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού δεν θα επηρεάσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτη και Ντ. Κάμερον, αντίστοιχα, σε χθεσινή τους συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.   

«Εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα και να το γενικεύσουμε συνολικά απέναντι σε ένα Κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (στον ΣΚΑΪ). Ούτως ή άλλως, ανέφερε, «η διαπραγμάτευση για τα γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί αυτό ως μία γενικευμένη γνώμη της χώρας μας και κρίση. Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι το οποίο καταγράφεται ως μια αρνητική ατομική συμπεριφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού».

Ενδιαφέρον εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, οι βρετανικές Αρχές απέσυραν την προσωπική του ασφάλεια κατά την τελευταία μέρα, επειδή «η επίσκεψη δεν ήταν επίσημη». Το Μέγαρο Μαξίμου ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την πληροφορία, τονίζοντας ότι «δεν σχολιάζουμε θέματα ασφαλείας που αφορούν στον Πρωθυπουργό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v