Στα επόμενα βήματα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η «ομάδα Αχτσιόγλου» αμέσως μετά τη διάσπαση στρέφεται το ενδιαφέρον όλων, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη από όλες τις πλευρές, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και θα δείξει την προετοιμασία τους για την περίφημη «επόμενη ημέρα».
Η Κουμουνδούρου έδειξε ένα βαθμό ετοιμότητας από… προχθές, καθώς όλοι ήξεραν ότι ήταν θέμα ωρών οι νέες αποχωρήσεις, που προστέθηκαν στη φυγή της «Ομπρέλας» πριν από δύο Κυριακές.
Η «ομάδα Αχτσιόγλου» και η «Ομπρέλα», αντιθέτως, βρέθηκαν με 11 βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ πια, χωρίς όμως να προχωρήσουν αμέσως στη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρότι, θεωρητικά, ήξεραν ότι μετρούσαν ώρες στο πρώην κόμμα τους.
Κατά τις πληροφορίες, θα συνεδριάσουν το επόμενο τριήμερο για να αποφασίσουν όνομα της νέας Κ.Ο., επικεφαλής (πιθανότητα τον Αλέξη Χαρίτση), γραμματέα και εκπροσώπους.
Όπως έχει επισημανθεί πάντως, θα είναι η πρώτη φορά που μία Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν θα αντιστοιχεί σε κόμμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εικόνα και τη δράση της.
Σχετικά με την ίδρυση αυτού που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδιόρισε ως «κάτι περισσότερο από forum και κάτι λιγότερα από κόμμα», τα νεότερα θα πρέπει να τα περιμένουμε από το νέο έτος… και μάλλον όχι από τις πρώτες ημέρες του. «Όχι βιασύνη, τα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα», απαντά χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης σε σχετικές ερωτήσεις.
Προς το παρόν, δεν φαίνονται άλλες αποχωρήσεις βουλευτών στον ορίζοντα, καθώς οι «επίφοβοι» επέλεξαν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι θα κάνουν, βεβαίως, θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη δυναμική που θα εμφανίσει το νέο κόμμα -όταν εμφανιστεί.
Κουμουνδούρου: Προδιαγεγραμμένη η αποχώρηση
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει, φυσικά, κάθε εκδήλωση ανακούφισης για το τέλος της εσωστρέφειας, μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης, ενώ την αποδίδει, επισήμως, πια, σε προσωπικούς λόγους: «Εφυγαν διότι δεν αποδέχθηκαν ποτέ την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία», είναι η θέση που εκφράσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Προς επίρρωση, επικαλούνται τη στάση των οπαδών της Έφης Αχτσιόγλου το βράδυ των τελικών αποτελεσμάτων, όταν έκανε δηλώσεις στην Κουμουνδούρου με υψωμένη τη γροθιά, με συνθήματα περί «ανυπακοής».
«Έδωσαν το στίγμα από την πρώτη στιγμή», λένε.
Ως εκ τούτου, θεωρούνται σημαντικές οι δηλώσεις στελεχών που στήριξαν και ψήφισαν την κ. Αχτσιόγλου, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Κώστας Ζαχαριάδης, οι οποίοι δεν συζητούν καν να φύγουν από το κόμμα.
Παρά τις φήμες, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει κάποια διαρροή από τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο επισημαίνουν με νόημα: «Παραμένει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δεν άλλαξε Κοινοβουλευτική Ομάδα»…
Νέα στελέχη - παραγωγή πολιτικής
Ως προς τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του θα κινηθεί άμεσα σε δύο επίπεδα:
- Ανάδειξη νέων στελεχών, με την πρώτη «φουρνιά» να εμφανίζεται στο προσκήνιο μέχρι τις γιορτές.
Η αρχή έγινε πριν από τρεις ημέρες με τον ορισμό του Παυσανία Παπαγεωργίου στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος. Πρόκειται για άφθαρτο στέλεχος, μακριά από κορυφαία κομματικά αξιώματα αλλά με εμπειρία καθώς ήταν στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων. (σ.σ. Με νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου).
Συνεργάτες του κ. Κασσελάκη αναφέρουν ότι ο «πάγκος στελεχών που στήνει μεθοδικά» θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα, «προκαλώντας τη σύγκριση με τα στελέχη που αποχώρησαν, κυρίως από την "Ομπρέλα"».
- Παραγωγή πολιτικής με θέσεις και προτάσεις καθώς δεν αρκεί το «αντί» στην αντιπολιτευτική τακτική.
Αυτά τα βήματα, λένε, θα γίνουν εμφανή στα 13-15 περιφερειακά συνέδρια που θα γίνουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα είναι θεματικά.
Αναφορικά με το συνέδριο που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Φεβρουαρίου, υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις να μεταφερθεί μετά τις ευρωεκλογές, καθώς με την αποχώρηση των διαφωνούντων δεν ασκείται πλέον πίεση.
Απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο, υπό το ενδεχόμενο της αναβολής, ο Διονύσης Τεμπονέρας πρότεινε χθες στην Πολιτική Γραμματεία την επίσπευσή του στα τέλη Ιανουαρίου.