Τα μετεκλογικά μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και η μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησής του και η εκτίμηση για την οικονομία. Προειδοποιητικό καμπανάκι προς τους αλαζόνες υπουργούς.

Τα μετεκλογικά μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την εικόνα του πολιτικά κυρίαρχου, που παρά τα λάθη έχει τη στήριξη της κοινωνίας και αγωνίζεται γι’ αυτήν με όχημα τις μεταρρυθμίσεις, επιχείρησε να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις δύο χθεσινές τοποθετήσεις του, στο υπουργικό συμβούλιο αρχικά και με τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 στη συνέχεια. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία και την πτωτική πορεία του πληθωρισμού, ενώ δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί.

Θέλοντας να αφήσει πίσω τα των αυτοδιοικητικών εκλογών -από τις οποίες πάντως επιμένει ότι η ΝΔ βγήκε κερδισμένη-, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους υπουργούς του πως το κυβερνητικό πρόγραμμα απλώνεται έως το 2027, ωστόσο μέχρι τότε, όπως είπε, «οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα μήνα, με χειροπιαστό έργο».

Επανέφερε στην ορολογία του τον όρο του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» («παραμένει η πυξίδα μας»),  τον οποίο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στις προγραμματικές δηλώσεις, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστική ορμή» της κυβέρνησης και παρέπεμψε σχετικά στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου. «Μια σειρά από νομοσχέδια έχουν βαθύ μεταρρυθμιστικό πρόσημο, από το πώς δίνουμε τη δυνατότητα επιτέλους στους συνταξιούχους μας να μπορούν να δουλεύουν χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους, με μια μικρή παρακράτηση φόρων, μέχρι σημαντικότατες παρεμβάσεις που κάνουμε για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε πιο πολλούς νέους γιατρούς στην παθολογία και στη γενική ιατρική, ώστε να δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν το έχουμε αντιμετωπίσει 40 χρόνια».

«Μεγάλη επιτυχία»

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε και πάλι την άποψη ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών και εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, που έχει αποτέλεσμα και στην καθημερινότητα των πολιτών, διότι είναι η τελική πιστοποίηση ότι η χώρα άφησε πίσω τα χρόνια της κρίσης», είπε.

Για τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει μεγάλες αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου, αν και αυτό -όπως τόνισε- «μπορεί να αλλάξει εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη».

Αλλά και για την ακρίβεια, εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς «κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα πέσει και οι μισθοί θα παραμείνουν υψηλότεροι -όχι υψηλοί, γιατί δεν είναι ακόμα υψηλοί-, θα παραμείνουν υψηλότεροι από αυτό που ήταν». Αναφέρθηκε δε σε μια σειρά επιπλέον μέτρων αύξησης του εισοδήματος, όπως οι  αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου.

Πάντως, θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στις πολυεθνικές εταιρείες, προαναγγέλλοντας εξελίξεις: «Θα περιμένετε να δείτε λίγο και θέλω να στείλω ένα μήνυμα και από τη συχνότητά σας και στις πολυεθνικές, στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι… Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ», ανέφερε.

Αυστηρό μήνυμα

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα νέα σενάρια που διακινούνται για κυβερνητικό ανασχηματισμό, ωστόσο εξέπεμψε αυστηρό μήνυμα προς τους υπουργούς που συμπεριφέρονται αλαζονικά.

«Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι "πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε". Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη», τόνισε.

Σχολιάζοντας μάλιστα την «πολιτική αλαζονεία και τις συγκεκαλυμμένες απειλές» στελεχών ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, εμμέσως «άδειασε» τους Άδωνι Γεωργιάδη και Λευτέρη Αυγενάκη, επισημαίνοντας πως «η αλαζονεία είναι μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη, αλλά δεν θα σου συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές».

Όσο για το πού αποδίδει αυτές, απάντησε: «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες εκλογικές νίκες σε εθνικές εκλογές και υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντιπολίτευση, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα, όλα είναι εύκολα». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παλεύει να μην εξαερωθεί» και ότι το ΠΑΣΟΚ «κάνει ό,τι μπορεί για να… συριζοποιηθεί». Χαρακτήρισε ως πραγματικούς αντιπάλους τα μεγάλα προβλήματα και εξέφρασε τη βούληση να είναι «τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες του όσο είναι με τον εαυτό του».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε λανθασμένες επιλογές σε πρόσωπα, σημειώνοντας: «Εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v