Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γκάζι-φρένο» στη συζήτηση για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Μετά τους Στ. Κασσελάκη-Γ. Παπανδρέου, στη συζήτηση μπαίνουν στελέχη και από τα δύο κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στη συνεργασία, πρόωρη η συζήτηση για κοινό ευρωψηφοδέλτιο. ΠΑΣΟΚ: Μονόδρομος η αυτόνομη πορεία για τη 2η θέση.

«Γκάζι-φρένο» στη συζήτηση για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Tο εκλογικό αποτέλεσμα σε Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη επανέφερε με δυναμικό τρόπο τη συζήτηση για την περίφημη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, με την Κουμουνδούρου να την προκρίνει και τη Χ. Τρικούπη να την απαξιώνει, εμμένοντας στην ανάγκη νίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επί του ΣΥΡΙΖΑ, για να κλείσει η παρένθεση του 2010.

Αυτή τη φορά όμως στο «παιχνίδι» μπαίνουν στελέχη και από τους δύο χώρους, δίνοντας μια άλλη δυναμική που είτε θα αποδώσει στις ευρωεκλογές είτε θα σβήσει, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για ένα νέο σχήμα που θα καλύψει το κενό της προοδευτικής συνένωσης.

Όπως σημειώσαμε χθες, το έναυσμα για τη συζήτηση έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου το βράδυ της Κυριακής έξω από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα («όταν ενώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις πετυχαίνουν την ανατροπή»), για να ακολουθήσει ο Παύλος Γερουλάνος στο ίδιο πνεύμα.

Τη συνέχεια έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς «απαντώντας» στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μίλησε για «καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ», χωρίς να αναφερθεί στην προοδευτική συστράτευση που οδήγησε σ' αυτές τις τρεις εμβληματικές νίκες. «Εμείς ψηφίσαμε Δούκα για να φύγει ο Μπακογιάννης, η ΝΔ και η αλαζονεία της. Δεν ψηφίσαμε για την επαναφορά της γνωστής πράσινης αλαζονείας. Ας επιδείξουν, λοιπόν, λίγη σεμνότητα οι φίλοι μου στο ΠΑΣΟΚ. Το λέει κάποιος που πάντα υποστήριξε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».

Σ' αυτό το κλίμα παρενέβη ο «πασοκογενής» Χρήστος Σπίρτζης, καταθέτοντας, ανοικτά πια, την πρότασή του για κοινό ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ηττηθεί η ΝΔ από τον ενωμένο προοδευτικό χώρο. Όπως εξηγεί δε, από την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί η γενίκευση της συνεργασίας των δύο κομμάτων ή και η συνένωσή τους. Κατά τον ίδιον, εάν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων δεν προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, τότε θα ανοίξουν τον δρόμο σε ένα νέο πολιτικό προοδευτικό σχήμα μετά τις ευρωεκλογές.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μονόδρομος η αυτόνομη πορεία

Υπάρχουν ευήκοα ώτα στα ηγετικά κλιμάκια; Η απάντηση της Χ. Τρικούπη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι αρνητική. Όπως εξηγούν, ο στόχος που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης για άνοδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πολιτικό στερέωμα, εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι μονόδρομος». Και μόνο εάν ευοδωθεί, θα ανοίξει συζήτηση για συνεργασίες, αλλά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ρόλο τιμονιέρη και όχι «συμπληρώματος».

Οι ίδιες πηγές ωστόσο συμφωνούν στην εκτίμηση πως εάν στις ευρωεκλογές το κόμμα παραμείνει στην τρίτη θέση, έστω και με μία μικρή αύξηση του ποσοστού του, «η γραμμή της αυτοδύναμης πορείας θα έχει ηττηθεί και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν είτε με είτε χωρίς την ηγεσία του».

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στη συνεργασία, πρόωρο το κοινό ψηφοδέλτιο

Στον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της προοδευτικής συνεργασίας παραμένει ισχυρό σε επίπεδο ηγετικής πλειοψηφίας, αλλά το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη δεν δείχνει να συζητά μορφές όπως το κοινό ευρωψηφοδέλτιο -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Ο νέος πρόεδρος του κόμματος μίλησε ήδη για τη «ρωγμή» που προκάλεσαν στο κυβερνητικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη οι νίκες στον δεύτερο αυτοδιοικητικό γύρο. Στις οποίες, κατά κοινή ομολογία, συνέβαλε αποφασιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την κοινή υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία είτε με τη στήριξη, προχθές, στον Χάρη Δούκα (Αθήνα) και στον Στέλιο Αγγελούδη (Θεσσαλονίκη).

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Δούκας ευχαρίστησε δημοσίως τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα Κώστα Ζαχαριάδη για την ενεργή στήριξη που του έδωσε στον δεύτερο γύρο, ενώ και «ήπια» στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι η κατάκτηση της δημαρχίας δεν αποτελεί αποκλειστικά επιτυχία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Στον πρώτο γύρο ο Δούκας πέρασε τον Ζαχαριάδη κατά 0,8% και έλαβε μόλις 14%, ενώ στον δεύτερο γύρο εκτινάχθηκε στο 56%. Αυτή η εκτίναξη οφείλεται σε πρωτοφανή προοδευτική συστράτευση και, προφανώς, δεν οφείλεται μόνο στις δικές μας εκλογικές δυνάμεις», λένε.

Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη (όπως και σε Θεσσαλία-Θεσσαλονίκη) επικαλούνται όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές του κόμματος να απευθύνουν αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της Χ. Τρικούπη: «Μην πάτε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία». Μένει να φανούν τα επόμενα βήματα-προσκλήσεις σε συνεργασίες με αιχμή ζητήματα της καθημερινότητας.

Στ. Κασσελάκης: Έκανε την έκπληξη με τη Δ. Βουτυράκου

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται από προχθές στην Αμερική. Η συζήτηση, πέραν των οργανωτικών, θα στραφεί και στο αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα, ενώ θα υπάρξουν πιο επίσημες τοποθετήσεις για τα περί προοδευτικής συνεργασίας.

Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει (επιτυχώς…) την τακτική του να αξιοποιεί σε σημαντικούς ρόλους στελέχη που είχαν στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου στην κούρσα διαδοχής: χθες ανακοίνωσε τον ορισμό της 27χρονης επιστήμονος Διάνας Βουτυράκου ως συντονίστριας των θεματικών “think tank” που θα συστήσει στο κόμμα.

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο ίδιος, των μικρών ομάδων εμπειρογνωμόνων ανά αντικείμενο, με συγκεκριμένη εξειδίκευση, «οι οποίες θα συνεργάζονται απευθείας μαζί μου και θα συνεισφέρουν στα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως συμπλήρωσε μάλιστα εμφατικά, «η Διάνα είναι ακριβώς αυτό που ψάχνω στα στελέχη του μέλλοντος. Και θα είναι από εδώ και πέρα στην πρώτη γραμμή ανάδειξής τους μαζί μου».

Όπως προκύπτει, η νεαρή πολιτικός, ως μη «παιδί του κομματικού σωλήνα», ανήκει στα στελέχη που έκλεισαν την πόρτα των εσωκομματικών εκλογών, δεν παίρνουν μέρος σε «αντάρτικα» και πλαισιώνουν τον νέο πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι η κ. Βουτυράκου αποτελεί «ανακάλυψη» του Αλέξη Τσίπρα (μετείχε και στο δικό του think tank) ενώ το βιογραφικό της είναι θεαματικό: Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών με Μεταπτυχιακό στην Υπολογιστική Βιοϊατρική και με πληθώρα διακρίσεων στον τομέα της ρομποτικής (το 2018 κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής) και ιδρύτρια της ΜΚΟ Unique Minds.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v