Σίγουρος νικητής... η αποχή, εν αναμονή για τα αποτελέσματα

Η πολύ μικρή συμμετοχή χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία με μόλις το 31,2% να έχει ψηφίσει μέχρι τις 17.30. Σε ποιες περιφέρειες και δήμους στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον.

Σίγουρος νικητής... η αποχή, εν αναμονή για τα αποτελέσματα

Μειωμένο κατά 11,5 μονάδες είναι το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες έως τις 17:30 σε σχέση με την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με την τρίτη και τελευταία ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, η συμμετοχή στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές είναι στο 31,21%, ενώ το ίδιο διάστημα στον α' γύρο ήταν 42,6%. Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής εμφανίζεται στα Ιόνια Νησιά με 24,6%, έναντι 40,8% την προηγούμενη Κυριακή. Υπολογίζεται ότι μιάμιση ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 1.765.000 εκλογείς.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του α' γύρου):

  • Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 30,1% (44,4%)
  • Κεντρικής Μακεδονίας 34,1% (42,2%)
  • Δυτικής Μακεδονίας 28,1% (43,4%)
  • Ηπείρου 36,3% (49,2%)
  • Θεσσαλίας 32,5% (48,7%)
  • Ιονίων Νήσων 24,6% (40,8%)
  • Δυτικής Ελλάδας 38,6% (48%)
  • Στερεάς Ελλάδας 48,7%, (55,9%)
  • Αττικής 29,5% (36,8%)
  • Πελοποννήσου 27,2% (44,7%)
  • Βορείου Αιγαίου 30,3% (39,2%)
  • Νοτίου Αιγαίου 36,9% (44%)
  • Κρήτης 46,3% (53,2%).

Εν αναμονή για τα αποτελέσματα, τα πρώτα εκτιμάται να γίνουν γνωστά περί τις 20.00 - 20.30 ώστε να συμπληρωθεί η πολιτική εικόνα. 

 Στις περιφερειακές εκλογές, πριν από μία εβδομάδα οι 7 από τις 13 Περιφέρειες βάφτηκαν γαλάζιες με τους εκλεκτούς της ΝΔ να ξεπερνούν το απαιτούμενο 43%. Σήμερα η μάχη αφορά πέντε «ενδοοικογενειακούς εμφυλίους», καθώς αναμετρώνται υποψήφιοι που στηρίζονται επισήμως από τη ΝΔ με «αντάρτες» από τον ίδιο χώρο και μόνο σε μία Περιφέρεια, τη Θεσσαλία, αναμετρώνται ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός και η κοινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουρέτας.

Στους Δήμους, το ενδιαφέρον στρέφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τις μονομαχίες Μπακογιάννη – Δούκα και Ζέρβα - Αγγελούδη αντίστοιχα επίσης να λαμβάνουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, με έντονη την εμπλοκή σε αυτές τόσο της Πειραιώς, όσο και της Ιπποκράτους και της Κουμουνδούρου.

Εξ αρχής ο στόχος στη ΝΔ ήταν η επικράτηση των γαλάζιων υποψηφίων και στις 13 περιφέρειες, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι θα δυσαρεστηθούν ιδιαίτερα αν σε 1-2 εξ αυτών τελικά κερδίσει ο ανεπίσημος δεξιός υποψήφιος.

Εγκρατείς, για παράδειγμα, στην κυβερνώσα παράταξη είναι για τα Ιόνια Νησιά, στα οποία ο Γιάννης Τρεπεκλής φιλοδοξεί να διαδεχθεί τη σημερινή περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα, στην μεταξύ τους κόντρα, καθώς και για την Δυτική Μακεδονία, όπου ο νυν περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης απειλείται από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Αμανατίδη.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει για τις περιφέρειες Πελοποννήσου με τον Δημήτρη Πτωχό, Βορείου Αιγαίου με τον Αλκιβιάδη Στεφανή και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με τον Χρήστο Μέτιο, ενώ μεγάλος στόχος είναι η επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία, λόγω και γεγονότος ότι ο αντίπαλός του είναι ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο.

Σχετικά με τους δύο μεγάλους δήμους, προσδοκούν ότι ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα έχει υψηλές πιθανότητες επανεκλογής και το ζητούμενο είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θεωρούν τη μάχη πιο αμφίρροπη.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι τα κεντρικά στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς εκεί αναμετρώνται υποψήφιοι που στηρίζουν από κοινού με τους “κυβερνητικούς” αντιπάλους. Στην Θεσσαλία η κοινή στήριξη ανακοινώθηκε εξαρχής, πριν από τον πρώτο γύρο, στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v