Ο «πόλεμος» με τις πυρκαγιές -σύμφωνα με την πρωθυπουργική ρητορική- βρίσκεται στην κορύφωσή του, με τη χώρα να φλέγεται παρατεταμένα και τους πρώτους νεκρούς δυστυχώς να δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το ήδη βαρύ κλίμα. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την εξαιρετικά δύσκολη κρίση, κατά κοινή ομολογία το υπόλοιπο καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο και με δεδομένες και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (καύσωνα, ξηρασία και ανέμους), η αγωνία «κτυπάει» κόκκινο.
Οι εικόνες από τη χθεσινή πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο, τις εκρήξεις των πυρομαχικών και την απομάκρυνση του πληθυσμού δια της θαλάσσης σήμαναν νέο συναγερμό σε Μέγαρο Μαξίμου και Πεντάγωνο, προκαλώντας ταυτόχρονα την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσον αφορά τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
«Η κλιματική κρίση μπορεί να είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Οφείλει η χώρα μας να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα από αυτά τα οποία ενδεχομένως είχε σχεδιάσει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση «έχει μια υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα βήματα βελτίωσης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όμως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
«Οι νέες συνθήκες μας υπαγορεύουν να ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός οφείλει να εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας στην οποία βρισκόμαστε, όπως και όλες οι χώρες της Μεσογείου και αυτό πράττει και η Κυβέρνηση. Οφείλουμε να είμαστε συνεχώς όλο και πιο έτοιμοι και από πάνω στο πεδίο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Χρονοβόρες διαδικασίες
Αναφορικά με τον επιχειρησιακό εξοπλισμό και τα μέσα κατάσβεσης, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το 2026, όταν θα ξαναμπεί μπροστά η γραμμή παραγωγής, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα παραλάβει επτά καινούργια Canadair, ενώ μελετάται η προμήθεια 10 ελικοπτέρων Erickson, μέσα από το καινούριο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης αναβάθμιση των 7 αεροσκαφών Canadair CL 415, ειδικά μέσα περιπολίας και απομάκρυνσης πολιτών, καθώς και 10 πλωτών μέσων διάσωσης και μεταφοράς ασθενών.
Ακόμη μεγαλύτερη έμφαση δίδει ο πρωθυπουργός στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, καθώς και στις προληπτικές δράσεις, με ένα πρώτο βήμα να σχετίζεται με την ένταξη της Δασικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, το εθνικό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» προβλέπει ποικίλες και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού, για την αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρωπίνων πόρων και του γνωσιακού υπόβαθρου και για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.
Όσον αφορά την καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών στις πληγείσες περιοχές, όπως λένε στην κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών σε Ανατολική, Δυτική Αττική και Λουτράκι από τα αρμόδια Κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ μηχανικοί του Υπουργείου και κλιμάκια του ΕΛΓΑ, βρίσκονται ήδη στο νησί της Ρόδου έχοντας ξεκινήσει αυτοψίες, όπου τους επιτρέπει η Πυροσβεστική.