Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη διήμερη παρουσία του στις Βρυξέλλες

Qatargate και πλαφόν στο φυσικό αέριο δοκιμάζουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Η αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο ενεργειακό και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Νέα μηνύματα της Αθήνας προς την Τουρκία.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη διήμερη παρουσία του στις Βρυξέλλες

Η σκιά του Qatargate αναμφίβολα θα είναι πολύ βαριά στη διάρκεια της πρώτης δια ζώσης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στην οποία θα συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο θα δώσει το παρών στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με τη δυσπιστία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναμφίβολα να εντείνεται και τις νέες ρωγμές από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο να διαταράσσουν τη σχέση πολιτών και πολιτικής, οι ηγέτες της Ε.Ε. συνέρχονται σε μία ακόμα κρίσιμη χρονική συγκυρία, δεδομένης και της νέας αποτυχίας των υπουργών Ενέργειας να βρουν λύση στο θέμα του πλαφόν του φυσικού αερίου. Το θέμα έλαβε νέα παράταση και θα τεθεί στο τραπέζι των υπουργών και πάλι την προσεχή Δευτέρα, με την προσδοκία να γεφυρωθεί το χάσμα και να συμφωνηθεί μια κοινή συνισταμένη προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Η ελληνική πλευρά, όπως διαμηνύεται από την κυβέρνηση, επιδιώκει μια συμφωνία που θα αφορά και τους τρεις κανονισμούς, οι οποίοι βρίσκονται υπό συζήτηση: τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την επιβολή πλαφόν στο αέριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει, εξάλλου, τα νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας και θα επαναληφθεί η συνεχής υποστήριξη της Ε.Ε. στη χώρα. Οι ηγέτες, εξάλλου, θα εστιάσουν στα θέματα της οικονομίας, ενώ θα συζητήσουν και την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και τρόπους περαιτέρω αύξησης της ικανότητας ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε.

Ευθείες απειλές

Σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (συμμετέχουν 10 χώρες σε αυτόν), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς επαφές με ομολόγους του της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, ιδίως με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τους ενημερώσει και για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, με τις ευθείες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του κατά της Ελλάδας.  

«Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία. Η χώρα μας, όπως είπε, «εργάζεται για την επικράτηση στην παγκόσμια κοινότητα ενός αφηγήματος προστασίας της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Ώστε κάθε πόλεμος, κάθε απειλή πολέμου, κάθε αναθεωρητισμός να θεωρείται από την παγκόσμια κοινότητα έγκλημα καθοσιώσεως. Και να έχει την υποχρέωση η παγκόσμια κοινότητα να σταθεί πάντοτε δίπλα σε αυτούς που απειλούνται από μεγαλύτερους γείτονες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη «να στείλουμε το μήνυμα ότι υποψήφιες προς ένταξη χώρες όπως η Τουρκία δεν είναι δυνατό να απειλούν χώρες-μέλη της Ε.Ε. με πυραυλικές επιθέσεις».

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον είδαν στην κυβέρνηση δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς την πλευρά της Λιβύης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v