Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Μία εβδομάδα μετά την επίσημη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα, οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου, με βασικό αντικείμενο τα δυτικά Βαλκάνια. Στο περιθώριο της Συνόδου που θα γίνει στην Καγκελαρία, οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται να έχουν μικρής διάρκειας κατ’ ιδίαν συνάντηση, λίγα 24ωρα μετά τη δυσφορία που εξέφρασε δια… τηλεφώνου ο Ταγίπ Ερντογάν στον Όλαφ Σολτς για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων εκ μέρους του.
Ο πρωθυπουργός, στις επαφές του με τους ομολόγους του, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να ενημερώσει για τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας. Παράλληλα, θα επιχειρήσει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας, όχι μόνο ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και ως δύναμης-κλειδιού για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ζήτημα που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο που έχει η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο.
Ευρωπαϊκή προοπτική
Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός θα παρέμβει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό της βαλκανικής, ενδεικτικό -κατά το περιβάλλον του- της σημασίας που αποδίδεται στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και της αναγνώρισης των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει.
Έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στις υποδομές που αναπτύσσει η χώρα μας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με τη Βουλγαρία και με τη λειτουργία του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB.
Τις εργασίες της Συνόδου θα ανοίξει ο καγκελάριος της Γερμανίας και λίγο αργότερα θα παρέμβει η πρόεδρος της Κομισιόν. Οι ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν στην υιοθέτηση Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα υπογραφούν και τρεις συμφωνίες μεταξύ των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων που αφορούν την κινητικότητα.
Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η θέση της κυβέρνησης είναι αναφανδόν θετική. Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Έτσι, έχει αποφασιστεί να στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τα κράτη αυτά, γνωρίζει η ελληνική πλευρά, η διαδικασία είναι δύσκολη, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.