Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα Β. Καλπαδάκη-Τούρκου υφΥΠΕΞ για την Ευρώπη και το βέτο

Τι υποστήριξε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υφ. Εσωτερικών Φ. Καϊμακτσί, πώς απάντησε ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Β. Καλπαδάκης.

Κόντρα Β. Καλπαδάκη-Τούρκου υφΥΠΕΞ για την Ευρώπη και το βέτο

Μια ενδιαφέρουσα - για το άμεσο μέλλον - τουρκική θέση εκφράσθηκε προχθές στις Βρυξέλλες, στο συνέδριο “East Med & Southeast Europe” που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών: η συμφωνία της Άγκυρας στην κατάργηση του βέτο για τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.

Ο μετέχων Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, χαρακτήρισε πολύ θετική την έναρξη συζήτηση πάνω στη γερμανική πρόταση για κατάργηση του βέτο, παρατηρώντας ότι, μέσω αυτού, Ελλάδα και Κύπρος “εκβιάζουν”.

Η απάντηση δόθηκε από τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, εκπρόσωπο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διπλωματικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα: “Η στάση των ευρωπαϊκών αποφάσεων δεν υπαγορεύεται από ‘βέτο’ της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά από το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει κοινές ευρωπαϊκές αξίες για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που έχει δηλητηριάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι καταρχήν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016”, είπε.

Η αναφορά του δε, στην παραβίαση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης έχει την ιδιαίτερη σημασία της, καθώς τα εν λόγω κριτήρια αντιμετωπίζονται “εχθρικά” από την Τουρκία.

Δίνοντας συνέχεια ο κ. Καλπαδάκης, υποστήριξε, παρόντος, πάντα, του κ. Καϊμακτσί, ότι “ο μόνος δρόμος για να προωθηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι η Τουρκία να αλλάξει πολιτική, να προσεγγίσει και να επανέλθει σε ένα νέο πλαίσιο που είδαμε την περίοδο 2015-2016, με αφορμή τη θετική ατζέντα που είχε χτιστεί με αφορμή το προσφυγικό”.

Σημειώνεται ότι η πρόταση είναι στο τραπέζι από τον Ιούνιο, όταν την έθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας με αφορμή τα “βέτο” της Ουγγαρίας σε ευρωπαϊκές αποφάσεις. “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι εκείνων που παραλύουν την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, προβάλλοντας βέτο”, είχε πει ο κ. Μάας. Και τόνισε ευθέως ότι “το βέτο πρέπει να καταργηθεί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα καταψηφιστούν και οι δικές μας θέσεις”.

“Πού θα ήμασταν χωρίς της Συμφωνία των Πρεσπών;”

Η επόμενη παρατήρηση του κ. Καλπαδάκη αποτελεί, επίσης, “κόκκινο πανί” για τη γείτονα, αλλά (και) για τμήμα του ελληνικού κυβερνώντος κόμματος, αφού αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Θα πρέπει να αναρωτηθεί η ΕΕ πού θα βρισκόμασταν αυτή τη στιγμή, αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία δημιούργησε μια πολύ σημαντική δυναμική αλλά χάθηκε στη συνέχεια λόγω και της στάσης κρατών - μελών της ΕΕ”, τόνισε, αναφερόμενος σε Γαλλία και Βουλγαρία. Και αποφεύγοντας, προφανώς, να κάνει μνεία στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, προ και μετά εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v