Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αβραμόπουλος: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, όχι σε διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι υπέρ του διαλόγου, όχι όμως με όρους διαπραγμάτευσης, και σε καμία περίπτωση, όχι υπό το καθεστώς πίεσης το οποίο προσπαθεί να θεσπίσει η Τουρκία.

Αβραμόπουλος: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, όχι σε διαπραγματεύσεις

Με φόντο τα ενεργειακά, ξεκίνησε η συζήτηση του τ. Επιτρόπου Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, κ. Δημήτρη Αβραμοπουλου και του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Φάνη Παπαθανασίου, στο πλαίσιο του Olympia Forum ΙΙΙ, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Olympia Forum.

«Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει ένα κοινό βηματισμό στα θέματα της ενέργειας. Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής, γιατί έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται ποια θα είναι η στάση των βασικών συντελεστών, που είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Παρ' όλα αυτά γίνεται προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικα ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις Γερμανίας – Γαλλίας.

«Η διάσταση ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία, δύο χωρών που περνούν δύσκολες περιόδους. Περισσότερο, η Γερμανία, λιγότερο η Γαλλία. ξεκίνησε από την οικονομική κρίση και κορυφώνεται με την ενεργειακή κρίση και τα αμυντικά ζητήματα. Αυτό είναι ένα κακό σημάδι, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για όλη την Ευρώπη. Αυτό το κακό κλίμα επηρεάζει και όλες τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Η Ευρώπη είναι επιβεβλημένο να καταλήξει σε μια κοινή στάση, γιατί όσο οι χώρες γυρνούν σε εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, τόσο θα φαίνεται πως η ευρωπαϊκή ηγεσία αποτυγχάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στα αμυντικά ζητήματα που υπάρχουν, όσον αφορά τα οπλικά συστήματα, τα οποία προμηθεύτηκε η Γερμανία, και τον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, και την κοινωνική αναταραχή που ίσως υπάρξει, ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισε πως η κοινωνία απαιτεί την εύρεση άμεσων λύσεων, που θα κάνει τις καταστάσεις λιγότερο επώδυνες, κι αυτό είναι κάτι που όπως ανέφερε, έχει πετύχει και συνεχίζει να κανει η ελληνική κυβέρνηση. Το δυσοίωνο είναι, όπως είπε, ότι οι κοινωνικές κρίσεις είναι συχνά πρόσφορο έδαφος, για λαϊκιστικές φωνές, που ακριβώς επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο.

Ο πρ. Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, για τις εικόνες των γυμνών μεταναστών στα σύνορα, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, και τόνισε πως το μεταναστευτικό έχει γίνει εργαλείο στα χέρια όσων θέλουν να πιέσουν, όχι τόσο την Ελλάδα, όσο την Ευρώπη.

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι υπέρ του διαλόγου, όχι όμως με όρους διαπραγμάτευσης, και σε καμία περίπτωση, όχι υπό το καθεστώς πίεσης το οποίο προσπαθεί να θεσπίσει η Τουρκία.

Κλείνοντας ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε, πως ο ίδιος δεν πιστεύει πως είναι στην στρατηγική της Τουρκίας να αναλάβει επιχειρησιακού τύπου πρωτοβουλία, κατά της Ελλάδας, και ότι θα αρκεστεί μόνο στην αμφισβήτηση και στην ακραία ρητορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v