Μητσοτάκης: Εξετάζεται παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης

(upd) «Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε, το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια».

Μητσοτάκης: Εξετάζεται παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης

«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα. Το παράδοξο αυτής της συνεδρίασης είναι ότι δεν διαφωνούμε ουσιαστικά στις διαπιστώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες».

«Πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε όμως διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις. Λυπάμαι, γιατί σε ένα κείμενο μίας σελίδας, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα, μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα. Δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια είτε επικίνδυνες προθέσεις, με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Με έναν απόντα. Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα, η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022, η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ. ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. Παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε, το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

To πετρέλαιο κίνησης

Τη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Δεν το περιμέναμε αυτό πριν από δύο μήνες, είπε ο πρωθυπουργός. Θα κοιτάξουμε τα περιθώρια που υπάρχουν, για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση.

 Για ΔEΗ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρώτος αυτός μίλησε για τη φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, «με βεβαιωμένα έσοδα που θα εισπραχθούν στο τέλος του χρόνου, με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ. Παράλληλα, η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία έναν εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας. Σε τρεις μήνες έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. ευρώ. Αυτό το μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. και γίνεται υποχρεωτικό για όλες τις χώρες. Η Κομισιόν έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον ευρωπαϊκό κανονισμό για φορολόγηση για υπερέσοδα διυλιστηρίων και το ποσό θα εισπραχθεί στο τέλος του 2022».

Για τη ΔEΗ και τη «μαγική λύση» του ΣΥΡΙΖΑ, περί επανακρατικοποίησής της, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιχείρηση «σήμερα δεν χρήζει bailout, αυτό κάναμε εμείς όταν παραλάβαμε τη ΔEΗ από εσάς. Η αξία της σήμερα είναι πολλαπλάσια, αν έμενε στα χάλια που μας την εγκαταλείψατε, δεν θα λεγόταν ΔEΗ, αλλά ΔΕΝ, δεν θα μπορούσε να βοηθήσει σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος. Το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔEΗ και με το 34%, δεν χρειάζεται το 51%. Το 34% αξίζει σήμερα 680 εκατομμύρια, δηλαδή 4 φορές πιο πολύ απ’ ό,τι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Μας ζητάτε να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο κ. Φωτόπουλος ή μια κρατική ΔEΗ που θα δίνει προνομιακά συμβόλαια σε συγκεκριμένα συμφέροντα;».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Προσπαθούμε όμως να περιορίσουμε με δικαιοσύνη τις δραστικές αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης και το κάνουμε με μέτρα στοχευμένα. Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα… Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που οδήγησε τη χώρα σε τρία μνημόνια».

Εκεί, όπως είπε, οδηγεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τα «25 δισ. ευρώ του πακέτου Θεσσαλονίκης που εξαγγείλατε. Η χώρα, εάν εφαρμόζονταν αυτές οι προτάσεις, θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα, όμως δεν θα συμβεί αυτό, γιατί ο λαός θα εμπιστευτεί και πάλι τη ΝΔ στις εκλογές. Γι’ αυτό έχετε την άνεση και τάζετε, επειδή δεν θα σας δοθεί η δυνατότητα να το εφαρμόσετε».

Υπενθύμισε δε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «επιβάρυνε τη μεσαία τάξη με 29 φόρους, σε αντίθεση με τη σημερινή, που μείωσε 52 φόρους», ενώ υπογράμμισε πως «είναι προϋπόθεση η υψηλή ανάπτυξη και τα έσοδα που δημιουργεί για να στηρίξουμε την κοινωνία».

Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορεί στην Ελλάδα ένα προϊόν να έχει προκαθορισμένη τιμή, όταν αυξάνονται στο εξωτερικό οι πρώτες ύλες. Θα σήμαινε ελλείψεις και άδεια ράφια».

Αναφορικά με τους ελέγχους, διερωτήθηκε, «πότε έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι απ’ ό,τι γίνονται τα τελευταία χρόνια;». Έκανε λόγο για 43.000 ελέγχους και τη βεβαίωση 4.000 προστίμων. Ένας στους δέκα παρανομεί, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οι έλεγχοι θα ενταθούν, όμως βεβαίως η καταστολή δεν αρκεί».

«Καλάθι του νοικοκυριού»

Απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα για το «καλάθι του νοικοκυριού», όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι μια αντίστοιχη προσπάθεια που δρομολογείται και σε πολλές άλλες χώρες. Προσπάθεια που φιλοδοξεί για ένα βασικό πακέτο προϊόντων να συγκρατήσει τις τιμές και να τονώσει τον ανταγωνισμό των σούπερ μάρκετ, καθώς θα γνωρίζουν οι πολίτες. Είναι ένα εγχείρημα που αξίζει να δοκιμαστεί στην πράξη».

Για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στην οριζόντια μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ. Τέτοια μέτρα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, αυτές οι μειώσεις χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόκειται για μέτρα που είναι άδικα, διότι ουσιαστικά επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και μέτρα που είναι εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός».

Για την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, σημείωσε ότι «έχουμε την πιο ραγδαία αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως» και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης «σοβαρότητας. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κινδυνολογία, γιατί έχετε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις που κάνατε τους τελευταίους 18 μήνες», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δήλωσε δε ότι «οι πολίτες, αν και δοκιμάζονται, νιώθουν την πολιτεία να στέκεται δίπλα τους σε μια παγκόσμια περιπέτεια και πιστεύουν στην επόμενη μέρα, ξέρουν ποιοι μπορούν να κτίσουν τις επόμενες μέρες με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια».

 

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας 

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός, για το θέμα της ΔEΗ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε «μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική. Παραλάβαμε την επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας, ο ορκωτός αρνήθηκε να υπογράψει ισολογισμό, δεν ήταν απολύτως βέβαιος ότι θα μπορούσε να επιβιώσει η επιχείρηση». Αναφερόμενος στην πορεία της μετοχής της ΔEΗ, είπε πως «μεσοσταθμικά ήταν κάτω από τα 2 ευρώ επί δικών σας ημερών, τώρα είναι στα 5,36 -βεβαίως είχε φτάσει και στα 10. Γεγονός είναι ότι η αξία σήμερα του μεριδίου του ελληνικού δημοσίου στην Επιχείρηση είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την αξία αυτού που μας παραδώσατε».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής απολιγνιτοποίησης, υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε τη μετάβαση της χώρας σε ΑΠΕ ως «μονόδρομο».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι «είμαστε ικανοποιημένοι που κάνουμε παρεμβάσεις, όμως δυσαρεστημένοι επειδή η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα. Οι μισθοί ακόμα είναι πολύ χαμηλοί, ως αποτέλεσμα της 15ετούς κρίσης, δεν ζούμε σε κανένα ροζ συννεφάκι. Όμως η κυβέρνηση έχει κινηθεί με πράξεις, με την ανάπτυξη από επενδύσεις και εξωστρέφεια, δημιουργήθηκε πλεόνασμα που οδηγεί στη στήριξη της κοινωνίας».

Για τις επενδύσεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, κάτι που δεν αφορά μόνο τους επενδυτές, τις θέλουμε πρώτα εμείς».

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, είπε ότι είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τόνισε ότι την 1η Μαΐου 2023 θα έρθει και άλλη αύξηση αυτού. «Η οικονομία δουλεύει και παράγει. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες, όμως από την άλλη, οι παρεμβάσεις μας είναι πολύ σημαντικές, κινούμενες ταυτόχρονα στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v