O Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε (κατά τις πληροφορίες) πολλά προσχέδια κατά την ετοιμασία της χθεσινής δήλωσης, αλλά ούτε αυτό που επέλεξε να εκφωνήσει θεωρήθηκε επαρκές για να εκτονώσει την ένταση.
Ως αποτέλεσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διακόπτει σήμερα …τη διακοπή, λόγω θερινής ανάπαυλας, του briefing και θα προβεί εκτάκτως σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιχειρώντας να απαντήσει στα πλείστα ερωτήματα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση έκανε μερικώς δεκτό το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να επαναλειτουργήσει η Βουλή, η οποία έχει, επίσης, διακόψει τις εργασίες της λόγω θέρους: αντί για τις 31 Αυγούστου, όπως είχε αποφασιστεί, η Βουλή θα “ανοίξει” μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 22 Αυγούστου, και μέσα στην εβδομάδα που θα “τρέξει” θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Με τις κινήσεις αυτές το Μαξίμου προσπαθεί να δείξει ότι είναι πρόθυμο να συζητήσει το μείζονος σημασίας θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αποκλείοντας (στις ανεπίσημες συζητήσεις) ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο θυμίζει καζάνι που βράζει και μόνο η αντικειμενική χαλάρωση του Δεκαπενταύγουστου μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση χρόνο για να ανασυντάξει δυνάμεις - εάν βρει πειστικές απαντήσεις.
Σύμφωνα με πηγή, η επιβεβαίωση ότι η δήλωση του πρωθυπουργού δεν απέδωσε, είναι η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου λίγα λεπτά αργότερα.
Πέραν του ότι μίλησε για “νέα κυβέρνηση” με την αιχμηρή επισήμανση “η πολιτική ευθύνη κρίνεται εντέλει εκλογικά”, εντόπισε το μεγάλο πολιτικό ατόπημα της δήλωσης καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να δώσει άμεσα διευκρινίσεις: “η θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα. Μπορούν άραγε να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, για λόγους «εθνικής ασφάλειας», εάν το σταθμίσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και το εγκρίνει ένας εισαγγελέας εφετών; Όχι βέβαια. Περιμένω ο Πρωθυπουργός να επανέλθει με σχετική διευκρίνιση”, σημείωσε.
“Δεν έπεισε”
Κατά ομολογία “γαλάζιων” στελεχών, ο κ.Μητσοτάκης “δεν έπεισε” και για άλλους δύο λόγους:
- Επανέλαβε ότι ο ίδιος “δεν γνώριζε” (την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη) παρότι, με δική του απόφαση μετά τις εκλογές του 2019, η ΕΥΠ πέρασε στην εποπτεία του πρωθυπουργού.
- Την ίδια στιγμή ωστόσο, κάλυψε τον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, κ.Κοντολέοντα, λέγοντας ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη.
- Απέδωσε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού (και ανηψιού του), Γρηγόρη Δημητριάδη, στην ανάληψη της “αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης”. Την Παρασκευή όμως η παραίτηση αποδόθηκε στο “τοξικό κλίμα” που δεν άντεξε ο κ. Δημητριάδης. Στο ερώτημα “τι μεσολάβησε” η ανεπίσημη απάντηση είναι πως “δεν γινόταν να μην αναλάβει κανείς την πολιτική ευθύνη” οπότε επελέγη ο “αντ' αυτού”.
- Δεν ανέφερε ούτε “φωτογράφισε” τον λόγο για τον οποίον παρακολουθείτο επί τρεις μήνες, ως ευρωβουλευτής, ο κ.Ανδρουλάκης (σ.σ. δεν μίλησε καθόλου για τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων), ενώ υπερτόνισε την αξία της ΕΥΠ “για την εθνική ασφάλεια της χώρας και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές”.
Για το τελευταίο, μία ερμηνεία είναι ότι ανέδειξε τα περί “εθνικής ασφάλειας” για να συσπειρώσει το λεγόμενο “πατριωτικό ακροατήριο”, αλλά σύμφωνα με μία άλλη “φωτογράφισε” αμυδρά τους λόγους παρακολούθησης στέλνοντας μηνύματα.
ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στραμμένο (και) στο Ευρωκοινοβούλιο
Για όλα τα παραπάνω αναμένεται μεγάλη ένταση στη Βουλή. Κατά τους συνεργάτες του κ.Τσίπρα, το αίτημα για άμεση επανέναρξη των εργασιών της δεν αφορά μόνο τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση: “το θέμα των παρακολουθήσεων αφορά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας, αλλά και τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής”, σημειώνουν.
Στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι η Βουλή θα “ανοίξει” στις 22 του μήνα και όχι “την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου που ο κόσμος είναι στις παραλίες”, οι ίδιες πηγές απαντούν: “η Βουλή δεν λειτουργεί με όρους… τηλεθέασης”, παραπέμποντας στη φράση του κ. Τσίπρα “όταν η Δημοκρατία απειλείται δεν κάνει διακοπές”.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έκταση που έχει πάρει το θέμα στον διεθνή Τύπο, αλλά και στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επικαλούνται, ενδεικτικά, τη χθεσινή δήλωση της Ολλανδής ευρωβουλευτού του Renew Europe (Democraten 66) Σόφι Ιντ’Βελτ, μέλους της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα λογισμικά κατασκοπίας που πρωτοστατεί σε θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων.
“Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο της κατασκοπείας αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Αναφέρεται στις "επίσημες" υποκλοπές από τις μυστικές υπηρεσίες της ΕΥΠ, αλλά όχι στη μόλυνση ενός τηλεφώνου ευρωβουλευτών από το Predator”, σημείωσε μέσω του twitter.
Θέτοντας και το ερώτημα: “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την έλλειψη πολιτικής κρίσης του αρχηγού της ΕΥΠ, αλλά καθώς η ΕΥΠ εμπίπτει στην άμεση ευθύνη του πρωθυπουργού, γιατί δεν ενημερώθηκε για μια τόσο άκρως πολιτική τηλεφωνική συνομιλία;».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Γιατί δεν ζητά εκλογές
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο “πρωταγωνιστής” των ημερών, Νίκος Ανδρουλάκης, απέρριψε τις “εξηγήσεις” που έδωσε ο πρωθυπουργός, εμμένοντας στο αίτημά του: ποιος ήταν ο λόγος της παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ;
Παρά τις σκληρές φράσεις, πάντως, που χρησιμοποίησε (“ο Πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί”), απέφυγε εκ νέου να ζητήσει εκλογές.
Η φράση του δε, “ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για τον κ. Μητσοτάκη, σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια” ερμηνεύθηκε ως διττής σημασίας: είτε στις εκλογές (όταν γίνουν), είτε στις αποκαλύψεις.
Στελέχη του χώρου αποδίδουν την εκλογική συγκράτηση ως προσπάθεια αφενός να μην φανεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως “παρακολούθημα” του ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, να τηρηθούν οι ισορροπίες εντός κόμματος και - κυρίως - εντός του “κεντρώου χώρου”, από τον οποίον προσδοκά εκλογικά οφέλη η Χ.Τρικούπη.
Επισημαίνουν δε, ότι τόσο ο κ.Βενιζέλος όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου περίμεναν την πρωθυπουργική δήλωση για να σχολιάσουν τις παρακολουθήσεις, έχοντας τηρήσει σιωπή τις προηγούμενες ημέρες.
Όσο για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί από επιφανείς του χώρου λύση “α λα Παπαδήμο”, η απάντηση είναι: “πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει χρόνος αφού οι εκλογές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς τον ερχόμενο Ιούλιο, το πολύ”.
Οι πλέον ψύχραιμοι ωστόσο συμφωνούν στην εκτίμηση ότι μία τέτοια λύση “θα έδινε πάλι αέρα στα πανιά του Τσίπρα”…