Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Αυστηρή απάντηση σε τυχόν πρόκληση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Πώς προετοιμάζεται ο πρωθυπουργός. Τα μηνύματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η στάση Στόλτενμπεργκ. Στον ρυθμό των προκλήσεων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μητσοτάκης: Αυστηρή απάντηση σε τυχόν πρόκληση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Για την κρίσιμη μεσοβδόμαδη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και μια ενδεχόμενη «σύγκρουση» με τον Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πρώτη κατ’ ιδίαν επαφή των δύο ηγετών, μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο και την επικίνδυνη επακόλουθη κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, το κρεσέντο των ανιστόρητων προκλήσεων έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τις σχέσεις των δύο χωρών, με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί να θέσει θέμα «παράνομης κατοχής νησιών» από την Ελλάδα (!) και τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται έτοιμος να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.  

«Προφανώς, εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τα συμπεράσματα της οποίας θα έχει ως παρακαταθήκη στις αποσκευές του στην ιβηρική χερσόνησο. Σύμφωνα με αυτά, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο». 

Τα μηνύματα τα οποία έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «είναι πάρα πολύ σαφή». Πηγές της Κυβέρνησης διαμηνύουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πέσει στην παγίδα της Τουρκίας, συμμετέχοντας στο παιχνίδι της ρητορικής έντασης, αλλά αντίθετα, με ψυχραιμία, ρεαλισμό και γνώμονα το διεθνές δίκαιο, θα απαντά σε κάθε πρόκληση.

Ίσες αποστάσεις

Από την άλλη, προβληματισμό προκαλεί η στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έχει επιλέξει να κρατήσει ίσες αποστάσεις απέναντι στις δύο χώρες. «Προκειμένου να έχει ευχαριστημένη την Τουρκία για να άρει το βέτο στο ΝΑΤΟ για Σουηδία-Φινλανδία, μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα και να κάνει όλους τους άλλους έξαλλους. Ελπίζω να καταλάβει ο κύριος Στόλτενμπεργκ ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν να επιτίθενται τόσο στους συμμάχους όσο ειδικά στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι απείλησε ανοιχτά τη χώρα μας να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλιώς θα αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους «και όπου πάει».

Δεν πέρασε εξάλλου απαρατήρητο ότι στον ρυθμό των προκλήσεων κατά της Ελλάδαος κινείται και ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Ας μιλήσουν τώρα, θα τους δείξουμε τι θα τα κάνουν τα όπλα σε αυτά τα νησιά όταν έρθουμε στην εξουσία», δήλωσε, προφανώς σε μια άκρατη πλειοδοσία με τον Ερντογάν για το ποιος είναι «περισσότερο πατριώτης», για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.  

Την άποψη ότι το ΝΑΤΟ «αντιλαμβάνεται την αξία της Τουρκίας ως υπέρτερη της αξίας της Ελλάδας σε γεωστρατιωτικοπολιτικό επίπεδο, ιδίως και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος. Επεσήμανε δε ότι είτε θέσει είτε δεν θέσει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, οι αξιώσεις αυτές αποτελούν επίσημη τουρκική πολιτική, έχουν κατατεθεί σχετικές επιστολές στον ΟΗΕ και πρόκειται για «ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω. Είναι αυτή η κατεύθυνση της Τουρκίας, αν δεν το πει τώρα, θα το πει την επόμενη φορά», εκτίμησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v