Αν και στο επίκεντρο της σημερινής και αυριανής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες θα βρίσκονται η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη, καθώς και η υποδοχή της Ουκρανίας και της Μολδαβίας ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος -όπως έχει προαναγγείλει- να αναδείξει τον συνεχιζόμενο παραβατικό ρόλο της Άγκυρας.
«Εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», είχε πει ο πρωθυπουργός στο περασμένο Συμβούλιο πριν από ένα μήνα και, δεδομένου ότι η κατάσταση μόνο βελτιωμένη δεν είναι από τότε, τώρα θα ζητήσει από τους εταίρους τη ρητή καταδίκη της Τουρκίας για τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. «Η τουρκική προκλητικότητα είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι διμερές», σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτό θα τονίσει και σήμερα στους ομολόγους του ο κ. Μητσοτάκης, θα επισημάνει την κρισιμότητα των στιγμών με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα ζητήσει άμεση απάντηση στην επιχείρηση αμφισβήτησης της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Ήδη το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, όπως διέρρευσε, δείχνει να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, που θα επιδιώξει την περαιτέρω βελτίωσή του προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθείς προβληματισμούς για επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις από την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών-μελών της ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο, το οποίο συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, κατά το χθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο δεύτερος στη Ρώμη.
Επιχείρηση εκβιασμού
Και αυτό, παρόλο που η Άγκυρα -μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου της με δήλωσή του στην ιστοσελίδα Euractiv- επιχειρεί να εκβιάσει, απειλώντας ότι η στάση της την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από τη σημερινή συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.
«Η στάση και η συμπεριφορά μας είναι συγκεκριμένες. Θα εκθέτουμε τις θέσεις μας με ψυχραιμία και με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ θα απαντάμε με ρεαλιστικά επιχειρήματα σε κάθε πρόκληση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι το ζητούμενο των καιρών μας είναι η απάντηση στον επεκτατικό αναθεωρητισμό, «ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών», την ίδια ώρα που και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητούσε «την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταίρους μας το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες», σημείωσε στη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του, λίγες ώρες μετά τη σχετική ενημέρωση που παρείχε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Πέρα από το θέμα της Τουρκίας, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να ξαναφέρει το θέμα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και στο οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον Ιταλό πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του μετώπου του ευρωπαϊκού Νότου.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα ταχθεί υπέρ της ενωμένης στάσης της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία, αλλά και της ένταξης των δύο νέων υποψήφιων χωρών.