“Ολιγοήμερες διακοπές και επιστροφή στις 16 Αυγούστου”. Αυτό ζήτησε από τους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας καθιστώντας σαφές ότι η αναφορά στις πρόωρες, φθινοπωρινές, εκλογές, δεν είναι ρητορική αλλά ισχυρή πεποίθηση.
Κι επειδή όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν ότι οι κάλπες θα είναι διπλές, στην Κουμουνδούρου θεωρούν βέβαιο ότι η προκήρυξη των πρώτων εκλογών θα γίνει “μέχρι τις 20 Αυγούστου” ώστε οι δεύτερες να διεξαχθούν πριν βγει ο Οκτώβριος. Κι αυτό διότι οι προθεσμίες προκύπτουν από τα συνταγματικά προβλεπόμενα: οι επίσημες προεκλογικές περίοδοι δεν μπορούν να είναι μικρότερες των 25 ημερών (εκάστη), ενώ μεταξύ πρώτης και δεύτερης θα μεσολαβήσει το διάστημα των 7-9 ημερών για τις διερευνητικές εντολές και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προκηρύξει τις δεύτερες εκλογές.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “διάβασαν” προσεκτικά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που ήταν “ήξεις αφήξεις” ως προς την (διακηρυγμένη) θέση για εξάντληση της τετραετίας. Η παραδοχή τους πως αν δεν στηθούν φθινοπωρινές κάλπες η χώρα θα βρεθεί σε δεκάμηνη, άτυπη, προεκλογική περίοδο, ερμηνεύθηκε ως “ορθάνοικτο παράθυρο” στην πρόωρη προσφυγή.
“Λογικό”, λένε αρμόδιες πηγές, παραπέμποντας στον “ακόμα πιο άγριο χειμώνα” λόγω λογαριασμών ρεύματος/θέρμανσης και νέων ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα/υπηρεσίες. “Ο πληθωρισμός (κυρίως λόγω ενέργειας και καυσίμων) που βρίσκεται ήδη στο 11,3% για το Μάιο, η βενζίνη στα 2,5 ευρώ με τάσεις συνεχούς ανόδου, το αυξημένο κατά 40% καλάθι της νοικοκυράς και η τιμή του ρεύματος σε αβίωτα, ήδη, επίπεδα, προοιωνίζονται ένα χειμώνα πολύ χειρότερο και δυσκολότερο από αυτόν που ζήσαμε φέτος. Το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων που αποτυπώνονται στις έρευνες γνώμης δείχνουν δυσαρέσκεια ως προς την κυβερνητική πολιτική που ξεπερνά ακόμα και το 70%”, σημειώνουν ενδεικτικά.
Από την άλλη, όπως λένε, η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, παρότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο εξαιτίας των αυξημένων εσόδων που επιφέρει ο ισχύον ΦΠΑ, “θα εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια” με ορατό τον κίνδυνο της “έκρηξης”.
Κατά τις πληροφορίες, σε συζητήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με μέλη του ΣΕΒ στο περιθώριο της ομιλίας του στην πρόσφατη ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, έγινε δέκτης “προβληματισμών” για το ενδεχόμενο κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας. Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, οι συνομιλητές του που έδειξαν να προκρίνουν σενάρια “μεγάλου συνασπισμού” (σ.σ. κυβέρνηση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), τα οποία απέκλεισε κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας. Όπως φέρεται να τους είπε, “οι δύο πόλοι που υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα μπορούν και πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους”.
Αξιοπιστία και δεσμεύσεις άμεσης υλοποίησης
Ως προς τα “επείγοντα καθήκοντα” του επόμενου διαστήματος, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν ότι σε ένα βαθμό οι πολίτες δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν τα εκρηκτικά προβλήματα που αφορούν τη διαβίωση τους οφείλονται στην κυβερνητική άρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ή σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
“Το κυβερνητικό αφήγημα ότι για όλα φταίνε αρχικά η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι πολύ ισχυρό και προβάλλεται με έμφαση από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση. Συνεπώς, το ‘υπ' αριθμόν ένα’ καθήκον μας είναι να προβάλλουμε, με όποιους τρόπους διαθέτουμε, ότι αυτό δεν ισχύει”, λένε.
Κατά τις ίδιες κορυφαίες πηγές, το … “υπ΄αριθμόν δύο” καθήκον “είναι να παρουσιάζουμε πειστικά πώς θα αντικαταστήσουμε ό,τι θα καταργήσουμε ως κυβέρνηση”. Με άλλα λόγια, “η αξιοπιστία μας θα χτίζεται αφενός με την προβολή ρεαλιστικού προοδευτικού προγράμματος (σ.σ. “χωρίς αυταπάτες”, όπως ήδη έχουμε μεταφέρει) και αφετέρου με την παρουσίαση άμεσων μέτρων ανακούφισης, όχι γενικώς οραματικών”.
Ενδεικτικά παραδείγματα έδωσε προ ημερών ο βουλευτής και πρώην γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος: “μία από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει η προοδευτική κυβέρνηση είναι να αναστείλει το Χρηματιστήριο Ενέργειας ώστε να φρενάρει τον ενεργειακό πληθωρισμό και να ανακουφιστούν οι καταναλωτές”.
Άλλο παράδειγμα; “Η άμεση κατάργηση του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη με επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επανενεργοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας για επιστροφή στις συνθήκες ασφάλειας των μισθωτών”.
Ανάλογα παραδείγματα θα παρουσιάζονται όλο και πιο τακτικά, πλέον, με ειδική μέριμνα στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς το τελευταίο διάστημα “έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας”.
Παράλληλα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τις επόμενες μέρες κ. Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση “από τους πρώτους κιόλας μήνες”.
“Ανοίγματα” στα ψηφοδέλτια
Φυσικά, θα συνεχιστούν οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι ανοιχτές εκδηλώσεις με το σύνολο των στελεχών και του κομματικού μηχανισμού, που μπαίνουν σε πλήρη προεκλογική εγρήγορση. Μέσα στην εβδομάδα, επίσης, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προεκλογική προετοιμασία, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ανακοινωθεί το 80% των ψηφοδελτίων.
Χαρακτηριστικό τους θα είναι η “αμφίπλευρη διεύρυνση” και θα συμμετέχουν πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση, επιστήμονες, ειδικοί στους τομείς τους “που μπορούν να συνδράμουν με τεχνοκρατική επάρκεια στην υλοποίηση δράσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων”.