Οι ραγδαίες γεωστρατηγικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και η αναδιαμόρφωση των συμμαχιών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, η οποία -εκτός του σταθερά «δύσκολου» γείτονα, της Τουρκίας- έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τις έντονες διαφωνίες της με έναν ιστορικά παραδοσιακό σύμμαχο, τη Ρωσία.
Η επιλογή της κυβέρνησης να ταχθεί από την πρώτη στιγμή του πολέμου με την Ουκρανία οδήγησε στα άκρα τις ήδη ψυχρές σχέσεις Αθήνας και Μόσχας. Και όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας υπερασπίζονται με πάθος «την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών του πλανήτη», τόσο η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα όσο και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απαντούν με επιθετικές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Τελευταίο επεισόδιο, η χθεσινή σκληρή επίθεση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, με αφορμή την πρόσφατη ομιλία του στο Κογκρέσο και τη «βαθιά λανθασμένη απόφαση (της Αθήνας) να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης».
Η περαιτέρω σύγκλιση Ελλάδας και ΗΠΑ έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό και της Άγκυρας, η οποία, κρατώντας τελείως διαφορετική στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας απ’ όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο την ένταση σε βάρος της Αθήνας.
Στη διμέτωπη αυτή επίθεση από Ρωσία και Τουρκία, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντά μεν, αλλά σε χαμηλούς τόνους. «Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται, παραμένει ψύχραιμη. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε χθες από τη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ».
«Περαιτέρω όξυνση»
Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές, απαντώντας στη Μαρία Ζαχάροβα, ανέφεραν πως «οι εν λόγω δηλώσεις, δυστυχώς, αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη», ενώ λίγο πριν από το Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε το δικό του μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν: «Εάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα "διεθνοποιήσω" ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο και εντονότερα.
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε έναν πόλεμο αντιπαραθέσεων και εντυπώσεων από τον οποίο δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, με αφετηρία το διεθνές δίκαιο που θα πρέπει να είναι οδηγός όλων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τους ήπιους τόνους εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.
Ειδικά πάντως σε ό,τι αφορά την Τουρκία, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η ένταση θα αυξηθεί και στο πλαίσιο αυτό, Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα στο Αιγαίο και στον Έβρο.
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όπως πάντα, ιδίως όταν υπάρχει μια απρόβλεπτη και ευμετάβλητη κατάσταση όπως δημιουργείται σήμερα στην Τουρκία, λόγω των οικονομικών πιέσεων στο εσωτερικό, της πολιτικής αναταραχής και ενός πολιτικού συστήματος εντελώς μπλοκαρισμένου», εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, ενώ ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της κυβερνώσας παράταξης Τάσος Χατζηβασιλείου έχει μια άλλη οπτική στο ζήτημα: «Ο αναθεωρητισμός που προβάλλει εδώ και χρόνια η Τουρκία είναι σήμερα περισσότερο ενοχοποιημένος από ποτέ. Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ουκρανία, ένα θερμό επεισόδιο από την Τουρκία θα την ταύτιζε με το Κρεμλίνο», υπογράμμισε.