Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Οι τουρκικές προκλήσεις και τα εξοπλιστικά θα απασχολήσουν τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Ο ενεργειακός πόλεμος και ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης. Το ενδιαφέρον των αμερικανικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Τη δεύτερη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο από την εκλογή του στην πρωθυπουργία θα πραγματοποιήσει αύριο, Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ένοικος βέβαια της επίσημης κατοικίας του Αμερικανού Προέδρου έχει αλλάξει, καθώς τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο είχε συναντήσει ο κ. Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 2020, πλέον έχει διαδεχθεί ο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο οι προσδοκίες και πάλι είναι μεγάλες.

Από μόνη της, άλλωστε, η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελεί σημαντικό γεγονός, τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας. Πρόκειται, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, για μια επίσκεψη ουσίας, αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τόσο από τον Λευκό Οίκο, όσο και από το Κογκρέσο.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Μπάιντεν γίνεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στον απόηχο της πρόσφατα ψηφισμένης από την ελληνική Βουλή τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτή, λένε στην Κυβέρνηση, αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας – ρόλος που θα αναδείξει ο πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές – επίσημες και ανεπίσημες- που θα έχει στην Ουάσιγκτον.

Κοινή διαδρομή

«Το ταξίδι μου στην Αμερική έχει έναν ουσιαστικό, αλλά και έναν πανηγυρικό χαρακτήρα», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης. Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε, «έχουμε πάρα πολλά κοινά ως δημοκρατίες και μια κοινή διαδρομή. Ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η τόσο δυναμική ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κυβέρνηση, στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1), η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να εξάρει τη στάση της χώρας μας), καθώς και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, υπενθυμίζει το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Επί τάπητος θα τεθούν και τα ενεργειακά, με φόντο τις εξελίξεις με τον… πόλεμο του φυσικού αερίου, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ τη βούληση της χώρας μας, αλλά και τις συνθήκες η Ελλάδα να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών, αλλά και στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Έμφαση θα δοθεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου η αμερικανική παρουσία ενισχύεται, με προοπτική αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, σε ενεργειακό, εμπορικό και στρατιωτικό επίπεδο. Μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων ενδέχεται να βρεθεί και η περαιτέρω συνεργασία στα εξοπλιστικά, με έντονη να αναπτύσσεται η φημολογία για τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.

Οικονομική συνεργασία

Στις επαφές του ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως της Pfizer και της Microsoft. «Θα έχουμε την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τις κλασικές γεωπολιτικές συζητήσεις και να σταθούμε ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία. Να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι έχουμε για πρώτη φορά τόσο πολλές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ότι οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας ενδιαφέρονται για την πατρίδα μας. Ότι κινητοποιούνται πολλά αμερικανικά κεφάλαια, τα οποία θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο πρωθυπουργός, προς τιμήν του οποίου θα παρατεθεί δεξίωση αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Είναι η πρώτη αντίστοιχη που γίνεται επί της Προεδρίας του και ενδεικτική -όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- «του επιπέδου, αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική ομογένεια, με την οποία ο κ. Μπάιντεν διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις».

Ειδικά όσον αφορά τους Έλληνες της Αμερικής, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, υπό το πρίσμα και της ψήφου των ομογενών στις εθνικές κάλπες, που θεσπίστηκε νομοθετικά από τη σημερινή Κυβέρνηση.

«Ιστορική στιγμή» χαρακτηρίζουν στην Κυβέρνηση την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια, με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Στο Κογκρέσο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v