Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες

Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Η κοινωνική πολιτική και η πρόταση διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Η σύγκριση με τα άλλα κόμματα, η προβολή του κυβερνητικού έργου και οι περιοδείες.

Η στρατηγική Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες

Την δική τους… ανάσταση μετά τον παρατεταμένο «Γολγοθά» των υψηλών ανατιμήσεων και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, περιμένουν να βιώσουν οι πολίτες, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να διαχειριστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα και ταυτόχρονα να ξετυλίγει τη στρατηγική της ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών. Ανεξάρτητα του χρόνου που θα στηθούν τελικά οι κάλπες, η άτυπη προεκλογική περίοδος ουσιαστικά έχει ξεκινήσει, η πόλωση αυξάνεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη θέτει τα διακυβεύματα και τα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους.

Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται κατά βάση στις επαναληπτικές εκλογές, καθώς -ελέω της απλής αναλογικής- η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μετά τις πρώτες κάλπες δύσκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Μάλιστα, παρά τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας και την πτώση των κυβερνητικών ποσοστών κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας, στην κυβέρνηση επαναφέρουν το αίτημά τους για διεκδίκηση της αυτοδυναμίας, αισιοδοξούν ότι εκείνη τη στιγμή η κανονικότητα θα έχει επανέλθει στη χώρα και οι συνθήκες υπό τις οποίες οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την επόμενη ηγεσία της χώρας, θα είναι πιο ευνοϊκές για τον σημερινό πρωθυπουργό.

Η «μεγάλη εικόνα», όπως λένε στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, είναι θετική για τη χώρα και για την οικονομία, επικαλούμενοι «τις προεκλογικές δεσμεύσεις που γίνονται πράξη» και τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες «δεν σταματούν παρά τις συνεχείς κρίσεις», ενώ έμφαση δίνουν και στις δύο τελευταίες σημαντικές οικονομικές εξελίξεις, το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 και την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P.

Πέρα από τη μεγάλη εικόνα, όμως, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος, ζητούμενο είναι η καθημερινότητα του πολίτη, η οποία επισκιάζεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, αλλά και τις τιμές των προϊόντων -ακόμα και πρώτης ανάγκης- στα ράφια των καταστημάτων. Αυτό το πρόβλημα προκαλεί φθορά στην Κυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και είναι αυτό που θέλει να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά ο πρωθυπουργός, προκειμένου μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ της Κυβέρνησης.

«Για την ακρίβεια η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διάστημα χρειαστεί. Το υπόσχομαι», τόνισε σε προσωπικό τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το αναστάσιμο μήνυμά του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, που τελεί υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Μαΐου, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη των πιο ευπαθών πολιτών μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς και μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- «να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του κόστους ζωής, ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού» (μείωση ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση καυσίμων, η καταβολή διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.α). Ιδιαίτερα ψηλά στην κυβερνητική ρητορική θα βρεθεί και η μείωση της ανεργίας (στο 12,8% από το 17,2% το 2019).

Κοινωνική πολιτική

Η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης θα είναι το κυρίαρχο θέμα και στο επικείμενο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το τριήμερο 6-8 Μαΐου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει την πρότασή του για διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη μέρα. «Εάν επιτύχαμε τόσα πολλά μέσα σε κρίσεις φανταστείτε τι θα πετύχουμε σε μία 8ετία», δήλωσε πρόσφατα, κάτι που θα επαναλάβει και ενώπιον των κομματικών στελεχών του και με στόχο να βρει «ευήκοα ώτα» στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα θα επιχειρείται διαρκώς η σύγκριση της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η ανάδειξη της «ασάφειας» του λόγου της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΝΑΛ.

«Από τη μία στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είδαμε στο πρόσφατο συνέδριό του, οι περισσότερες παρεμβάσεις στελεχών παρέπεμπαν σε άλλη εποχή. Σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ και το ρολόι να έχει σταματήσει πριν από τον Ιανουάριο του 2015. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ξεκάθαρος, δεν έχει σαφή λόγο και εσκεμμένα δεν ανοίγει τα χαρτιά του για την μετεκλογική στάση του κόμματός του, κάτι που του κοστίζει», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και εξηγούν το λόγο για τον οποίο θέτουν θέμα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα. Από τη στιγμή που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ δεν συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, νομιμοποιούμαστε να λέμε ότι διεκδικούμε την αυτοδυναμία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το σχετικό διακύβευμα, λένε, θα ενισχυθεί ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη κάλπη, ενώ «διαβάζοντας» τις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνουν πως οι ψηφοφόροι που δυσφορούν λόγω της ακρίβειας, κρατούν στάση αναμονής. Δεν φαίνεται να κατευθύνονται στα άλλα κόμματα και ο στόχος του επόμενου διαστήματος είναι να ανακτηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη τους.

Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται ο σχεδιασμός για διαρκή προβολή του κυβερνητικού έργου, με παράλληλες περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στην περιφέρεια (όπως έγινε μέχρι τώρα σε Θεσσαλονίκη για το μετρό, Κρήτη για τον ΒΟΑΚ, Πελοπόννησο για τον άξονα Πάτρα - Πύργος κ.ο.κ.). Σε αυτές, σημειώνουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα θέσει πιο έντονα τα διλήμματα της κάλπης και θα αναδείξει τις διαφορές της Νέας Δημοκρατίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v