Τα εξοπλιστικά φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα και Γαλλία

Οι προσδοκίες από το σημερινό ραντεβού Μητσοτάκη - Μακρόν. Ο ελληνικός σχεδιασμός για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού και ο στόχος της κυβέρνησης στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη.

Τα εξοπλιστικά φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα και Γαλλία

Την ισχύ του κλασικού δόγματος «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία», ίσως περισσότερο επίκαιρου από κάθε άλλη φορά, αναμένεται να επιβεβαιώσουν στη σημερινή τους συνάντηση οι Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κορσική.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών θα γίνει λίγο πριν από τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου και με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Δύο είναι τα κύρια θέματα που… ενώνουν τις δύο χώρες: ο κοινός αντίπαλος, η Τουρκία, και τα εξοπλιστικά.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις, η Αθήνα προσπαθεί σε διπλωματικό επίπεδο να ενισχύσει τις συμμαχίες της και στο πρόσωπο του κ. Μακρόν βλέπει, υπό τις παρούσες συγκυρίες, τον πλέον αξιόπιστο φίλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα μια σειρά μεγάλων εγχώριων κρίσεων (πυρκαγιές, μεταναστευτικό, πανδημία κ.α.), προσδοκά τη στήριξη από τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών του Νότου, μέσα από τη Διακήρυξη της σημερινής Διάσκεψης, με φόντο και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σε δύο εβδομάδες. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, η στήριξη αυτή αποτυπώνεται κατά βάση σε δηλώσεις συμπάθειας και μόνο, που προφανώς δεν πτοούν τον Τούρκο πρόεδρο.

Η έκρυθμη κατάσταση σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο -και όχι μόνο αυτή- εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κάτι που διαπιστώνεται και από την αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού έτους 2020, που για τα εξοπλιστικά προγράμματα (μαζί με την αντιμετώπιση του προσφυγικού) φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Δύναμη πυρός

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά και με σκοπό την αναβάθμιση της δύναμης πυρός καθώς και τη διατήρηση της ικανότητας αυτοπροστασίας μονάδων κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Ενεργοποίηση υπο-προγράμματος «Αναβάθμιση τορπιλικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού - Προμήθεια, αναβάθμιση και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλών Ελληνικών Υποβρυχίων».
  2. Ενεργοποίηση υπο-προγράμματος «Έλεγχος / Συντήρηση Κ/Β RAM».
  3. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υπο-προγράμματος «Προμήθεια Πυροδοτικών Μηχανισμών CADs-PADs».
  4. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υπο-προγράμματος «Επέκταση Ημερολογιακών Ορίων Ζωής των Επιχειρησιακών Πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας».

Στο σημερινό ραντεβού Μακρόν - Μητσοτάκη δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, με τις διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται μέχρι την ύστατη ώρα και τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η απόκτηση 18 (κάποιοι μιλούν για 1-2 περισσότερα) νέων και μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ενώ πιθανό είναι η Γαλλία να παραχωρήσει δωρεάν 8 Rafale στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών Mirage 2000, ο εκσυγχρονισμός των πυραύλων Exocet και η ενίσχυση των πυραύλων μακρού πλήγματος Scalp, η παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90, η προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, η αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, ο εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς, η υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS και η αναβάθμιση και συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται και η αγορά νέων φρεγατών. Μάλιστα η Γαλλία φέρεται να προσφέρει (ίσως και με τη μορφή δανεισμού ή ενοικίασης) στη χώρα μας δύο σύγχρονες φρεγάτες FREMM, που ναυπηγήθηκαν το 2019, διαθέτουν σύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής και βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών. Σύμφωνα, εξάλλου, με γαλλικό δημοσίευμα, ο Εμ. Μακρόν εμφανίζεται διατεθειμένος να επιτρέψει την κατασκευή γαλλικών φρεγατών FDI στα ελληνικά ναυπηγεία, με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα παραγγείλει τέσσερις από αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v