Οι στοχεύσεις Μητσοτάκη στο ταξίδι στις ΗΠΑ

Τα πρώτα ραντεβού στη Νέα Υόρκη και οι δύο ομιλίες του για το κλίμα. Τα επιχειρήματα και τα στοιχήματα του Μεγάρου Μαξίμου. Ποιοι απαρτίζουν την ελληνική αποστολή.

Οι στοχεύσεις Μητσοτάκη στο ταξίδι στις ΗΠΑ

«Η Ελλάδα πλέον εξάγει ανάπτυξη, δεν εισάγει κρίση. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στο εξωτερικό». Με αυτές τις φράσεις που συνόδευαν φωτογραφία του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, ελάχιστα πριν ξεκινήσει το υπερατλαντικό ταξίδι για τη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συνόψιζε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το διακύβευμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός ήδη βρίσκεται στην αμερικανική ήπειρο, με αφορμή τη συμμετοχή του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και όλη η εβδομάδα θα περιλαμβάνει σημαντικές επαφές του με τους ηγέτες χωρών από κάθε γωνιά του πλανήτη, προεξαρχούσης φυσικά της αυριανής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει τη θέση της χώρας μας στο διεθνές πολιτικό στερέωµα και να βελτιώσει την εικόνα της στον παγκόσμιο χάρτη, προσδοκώντας παράλληλα να επιστρέψει στο τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα, με χρήσιμα «δώρα». Δώρα, τα οποία θα αφορούν αφενός νέες επενδύσεις στην Ελλάδα και αφετέρου τη στήριξη ΗΠΑ και άλλων συμμάχων στα εθνικά μας θέματα και στο κρίσιμο μεταναστευτικό ζήτημα.

Η πρώτη μέρα του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη θα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και σε διμερείς επαφές με τους προέδρους τεσσάρων κρατών. Συγκεκριμένα, σήμερα έχει προγραμματιστεί να απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ενώ θα λάβει μέρος και στην εκδήλωση των προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών, σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

Ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί µέσω του υπουργείου Εξωτερικών στον ΟΗΕ για τη λήψη µέτρων και τη δηµιουργία µηχανισµών σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονοµιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρµοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Τετ α τετ

Επίσης, έχουν κλείσει τετ τετ με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Μαρκέζ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς και τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασμί Θάτσι, ενώ το προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα αναβάλλεται, αφού αυτός ακύρωσε το ταξίδι του λόγω του σεισμού στη χώρα του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, θα προσπαθήσει να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο με έμφαση στους λιγότερους φόρους, τις περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, καθώς και στην υψηλότερη ανάπτυξη, διαμηνύοντας προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι έφτασε πλέον η ώρα για τους επενδυτές να ποντάρουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική προοπτική και να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στη χώρα μας.

Η χώρα μας, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων». Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός και στις συναντήσεις του με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg, της εκδήλωσης της Goldman Sachs, της συνεδρίασης του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council, αλλά και του γεύματος με επενδυτές που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών.

Στην πρωθυπουργική αποστολή στις ΗΠΑ βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης. Επίσης, για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και δικές τους «κλεισμένες» συναντήσεις, το υπερατλαντικό ταξίδι έχουν κάνει και άλλοι υπουργοί όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, η Νίκη Κεραμέως, η Λίνα Μενδώνη, ο Βασίλης Κοντοζαµάνης, η Δόμνα Μιχαηλίδου κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v