«Μόνον ο Τσίπρας αντιστέκεται στο κενό ηγεσίας της Δύσης. Με τους αρχηγούς κρατών του δυτικού κόσμου δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και προσθέτει: «Μόνον ένας επιδεικνύει θάρρος, αποφασιστικότητα και διορατικότητα. Είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική του έχει αποτελέσματα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης είναι ορατές».
Σύμφωνα με την Die Welt «το δυτικό στρατόπεδο δεν βρίσκεται και στην καλύτερη φόρμα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει προσωρινά κλειστή. Αντί να αναζητήσει μια έξοδο από την κρίση, ο Πρόεδρος παραγγέλνει με παιδική χαρά εκατοντάδες χάμπουργκερ. Η βρετανική κυβέρνηση προσφέρει ένα θέαμα, σαν να ήταν του Μπέκετ και δεν βρίσκει διέξοδο από τον σκουπιδότοπο του Brexit, στον οποίο η ίδια έχει περιέλθει.
Στη Γαλλία η μαγεία της υπόσχεσης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο Μέγαρο των Ηλυσίων έχει εξανεμιστεί. Εξοργισμένοι πολίτες στη Δύση προβαίνουν σε βανδαλισμούς στα Ηλύσια Πεδία όπως και σε νησίδες κυκλοφορίας. Οι τρεις ηγετικές δυνάμεις της Δύσης – παράλληλα: η πυρηνική τους ισχύ – είναι μόνον υπό προϋποθέσεις ικανές για χειρισμούς. Για μονάρχες με επεκτατικές τάσεις θα ήταν τώρα μια καλή ευκαιρία να προσαρτήσουν έναν γείτονα.
Στη Γερμανία η Καγκελάριος προετοιμάζει – ακριβώς όπως υπερεκτιμήθηκε ευγενικά ως ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου – την παραίτησή της λόγω γήρατος. Η Δύση βιώνει ένα κενό ηγεσίας. Δεν διαφαίνεται πουθενά ούτε μια φυσιογνωμία που να αποπνέει ηθική ή πολιτική αυθεντία – και ταυτόχρονα να μεταδίδει προσανατολισμό και ένα αίσθημα ασφάλειας προς τους πολίτες σε ταραγμένες εποχές. Κανείς δεν έχει ακόμα τη δύναμη να εισηγείται μη δημοφιλείς, αλλά απαραίτητες αλλαγές. Κανείς δεν λάμπει ακόμα εκτός συνόρων.
Εκτός από μια εξαίρεση: τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του αριστερού ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ως σφοδρός επικριτής της πολιτικής λιτότητας των Βρυξελλών. Έβρισε απότομα στον προεκλογικό αγώνα την Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, μόλις ανέλαβε το αξίωμα, ο Τσίπρας ηγήθηκε ενός σοβαρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Δεν ήταν δημοφιλές για τον λαό, ο οποίος είχε απορρίψει ακριβώς αυτήν την πολιτική με δημοψήφισμα, αλλά είχε αποτέλεσμα. Οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης είναι αναγνωρίσιμες. Αυτό είναι ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα.
Έπειτα ο Τσίπρας έπρεπε να ρυθμίσει με συμφωνία τη διαμάχη για το όνομα με τη γειτονική "Μακεδονία", την οποία κανένας άνθρωπος δεν κατάλαβε δυτικά της νότιας Μακεδονίας και βόρεια της βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία παρόλα αυτά κάθε άλλο παρά λακωνική είναι. Δίνει τη δυνατότητα στη "Βόρειο Μακεδονία" να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δρα δυνητικά σταθεροποιητικά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Στον Τσίπρα αυτή η συμφωνία κόστισε τον κυβερνητικό του συνασπισμό με τους δεξιούς λαϊκιστές. Παρόλα αυτά άντεξε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Το αν η Βουλή θα κυρώσει τη συμφωνία παραμένει ανοιχτό. Και αν ακόμα ο ίδιος ο Τσίπρας αντέξει μέχρι την επόμενη εκλογή, σίγουρα θα την χάσει. Παρόλα αυτά έπραξε το σωστό – και απέδειξε σπάνιες ηγετικές αρετές: διορατικότητα, ενεργητικότητα και θάρρος», εκτιμά η Die Welt.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ