Με τους κυβερνητικούς βουλευτές να εστιάζουν στη “διάσωση” των συντάξεων και την αντιπολίτευση να κάνει εφ' όλης της ύλης κριτική στην ασκούμενη πολιτική διεξάγεται η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής. Το σχέδιο νόμου που καταργεί τις μειώσεις εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια και ψηφίζεται την Τρίτη, καθώς από τις 12 του μήνα ξεκινά η “μάχη” του προϋπολογισμού.
Τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και οι βουλευτές της πλειοψηφίας εστιάζουν τόσο στην κατάργηση των μειώσεων όσο και στο ευρύτερο πακέτο θετικών μέτρων που περνά από τη Βουλή. “Ξεδιπλώνουμε το κουβάρι και σιγά- σιγά μειώνουμε τους φόρους. Σιγά- σιγά επαναφέρουμε τη χώρα στην πραγματικότητα” τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο Γιώργος Βλάχος από τη Νέα Δημοκρατία σημείωσε “αν θυμόσασταν τι είχατε πει στο παρελθόν, δεν θα χειροκροτούσατε σήμερα”. Ο “γαλάζιος” εισηγητής θύμισε τα επιχειρήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν ψηφιζόντουσαν οι διατάξεις για την περικοπή των συντάξεων και σημείωσε “μετά το ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου, επιμένετε να μιλάτε για συνταξιούχους μιας ταχύτητας;”. “Τότε χρυσώνατε το χάπι με τα λεγόμενα αντίμετρα για να ψηφίσετε ένα μέτρο που ήταν επιλογή δική σας” είπε, πυροδοτώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της πλειοψηφία.
“Χαιρόμαστε που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει το πρώτο μέρος της πρότασης μας για την μη περικοπή των συντάξεων. Να αποδεχθεί και το άλλος μέρος της πρότασης μας σχετικά με το νόμο Κατρούγκαλου για τις χήρες, τις συντάξεις φτώχειας και την ανατροπή των ρυθμίσεων που πετσοκόβουν τις συντάξεις των νέων” σημείωσε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος.
“Μετατρέψατε την ασφάλιση σε εμπόρευμα” τόνισε από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, υπογραμμίζοντας πως οι ασκούμενες πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα “μία σύνταξη – βοήθημα και την κυριαρχία των ιδιωτικών συστημάτων υγείας”.
“Κάτι αλλάζει στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση ότι περισσεύει το δίνει στους ασθενέστερους” σημείωσε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μη περικοπή των συντάξεων αλλά και στο μέρισμα από το οποίο θα ωφεληθούν 3.5 εκατομμύρια πολίτες.
“Εμείς στο Ποτάμι δεν ψηφίσαμε το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν ψηφίσαμε το συνταξιοδοτικό μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Άρα δεν έχουμε ανάγκη να ξεψηφίσουμε τίποτα” επεσήμανε ο Γιώργος Αμυράς. “Θυσία λοιπόν τα αντίμετρα” σημείωσε από την Ένωση Κεντρώων o βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Καβαδέλλας, ενώ χαρακτήρισε το νόμο Κατρούγκαλου “ταφόπλακα" για τους ελεύθερους επαγγελματίες.