Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αύγουστος της «πολιτικής κουζίνας» για τα νέα(;) εκλογικά μενού

Ανασύνταξη δυνάμεων και αναπροσαρμογή σχεδίων. Η φημολογία για «κινητικότητα Βενιζέλου», το φρένο Κακλαμάνη... «στα ορφανά του Σημίτη», η σκόνη της «Βαρουφακιάδας» και η προετοιμασία του Μαξίμου.

Ο Αύγουστος της «πολιτικής κουζίνας» για τα νέα(;) εκλογικά μενού

«Αυτός ο Αύγουστος δεν θα είναι όπως ο περσινός: αντί για διακοπές, συμπολιτευόμενοι, αντιπολιτευόμενοι και οι ημέτερες δυνάμεις (τους) θα γυρίσουν στο max το κουμπί της πολιτικής κουζίνας».

Αυτή τη βεβαιότητα μεταφέρει... παλιά καραβάνα του κυβερνητικού χώρου που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις παρασκηνιακές ζυμώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Το κλείσιμο (και) της δεύτερης αξιολόγησης και, άρα, η νέα διάψευση των αντιπολιτευτικών προσδοκιών για πρόωρες κάλπες, υποχρεώνει το αντίπαλο στρατόπεδο σε ανασύνταξη δυνάμεων και αναπροσαρμογή των σχεδίων.

«Εάν οι πρωταγωνιστές "τα βρουν", το σερβίρισμα των αποτελεσμάτων θα αρχίσει σταδιακά από τον Σεπτέμβριο», λέει αναδεικνύοντας την ανάγκη να πράξουν αναλόγως και οι κυβερνητικοί επιτελείς.

Ως προς τους «αντιπάλους», δεν πέρασε απαρατήρητη η φημολογία των τελευταίων ημερών για «κινητικότητα» του Ευ. Βενιζέλου, που μπορεί να φτάσει μέχρι και στην ίδρυση νέου κόμματος με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αναλυτές (όπως λέει η… καραβάνα), αυτή η εξέλιξη «δεν θα χαροποιούσε τη σημερινή ηγεσία της Πειραιώς», διότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα «κόψει» από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά… από τη ΝΔ και, βεβαίως, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αντιθέτως, λένε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά να ισχυροποιηθεί η ΔΗ.ΣΥ. και ο πυρήνας της, το ΠΑΣΟΚ: πρώτον, διότι θα «πάρει» από τον ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, διότι θα υπάρξει δεξαμενή μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας.

Την ανάλυση αυτή την ενστερνίζονται και πολιτικοί παράγοντες που βρίσκονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στη βάση αυτή μάλιστα θεωρούν «πολύ δύσκολη» μία προεκλογική ή εκλογική σύμπραξη με τη ΝΔ παραγόντων από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Προς επίρρωση, ένα άλλο έμπειρο στέλεχος από τη δεξιά παράταξη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, έσπευσε την Κυριακή να απαξιώσει την εν λόγω συζήτηση.

Ερωτηθείς (από την εφημερίδα «Νέα Σελίδα») απάντησε χαρακτηριστικά: «Έχετε ακούσει κανένα από αυτά, που κάποιοι αποκαλούν “ορφανά του κ. Σημίτη”, να εκφράζει την επιθυμία να στοιχηθεί με τη ΝΔ; Εγώ δεν ξέρω κάποιο. Το αντίθετο θα έλεγα. Τα περισσότερα από αυτά τα "ορφανά" υβρίζουν την παράταξή μας και μας κουνούν το δάχτυλο για τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή. Είναι πραγματικά απίστευτο. Θα έπρεπε να ντρέπονται, αφού ανήκουν στο κόμμα που άνοιξε τον δρόμο για τα μνημόνια».

Προφανώς ο αντιπρόεδρος της Βουλής έστειλε «μήνυμα» στην ηγεσία της Πειραιώς, ενώ το ρεπορτάζ επιμένει ότι η θέση που εξέφρασε απηχεί την άποψη του λεγόμενου «καραμανλικού χώρου».

Στο… τρίτο τέταρτο της κυβερνητικής θητείας

Τα παραπάνω δεν συνιστούν για το Μαξίμου πολιτικό-κομματικό Άρλεκιν για τις ημέρες της αυγουστιάτικης ραστώνης.

Οι επιτελείς της κυβέρνησης και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας μελετούν μεν με προσοχή την κινητικότητα στους «απέναντι», ωστόσο γνωρίζουν καλά ότι τον Σεπτέμβριο μπαίνουν… στο τρίτο τέταρτο της κυβερνητικής θητείας.

Κοινώς, η λέξη «εκλογές» θα παίρνει αντικειμενικά θέση στα σενάρια περί χρονοδιαγραμμάτων (παρότι έγινε «καραμέλα» εξαιτίας του αιτήματος για κάλπες που προβάλλει η ΝΔ από τις αρχές του 2016), είτε γίνουν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019, είτε την άνοιξη του ιδίου έτους μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα αρχίσει να νιώθει την καυτή ανάσα του χρόνου στην προσπάθειά της να διαμορφώσει θετική ατζέντα και «να γυρίσει το ματς» υπέρ της.

Το 10μηνο που θα κρίνει «τα πάντα»

Οι αλλαγές εντός της (όπως ο μερικός ανασχηματισμός δια των «χειρουργικών επεμβάσεων» στα λεγόμενα κοινωνικά υπουργεία ή οι επικείμενες αλλαγές στην επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου) θεωρούνται «ήσσονος σημασίας»: όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι κυβερνητικοί επιτελείς, τις εξελίξεις θα καθορίσει η 10μηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με διακύβευμα όχι απλώς το κλείσιμο μίας ακόμα αξιολόγησης, αλλά το εάν το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα θα βγει από «τα μνημόνια» ή θα μπει… σε ένα ακόμα.

Οπως επισημαίνουν δε, στο καλό σενάριο της εξόδου (σ.σ. είτε καθαρής, είτε με μία χαλαρή πιστοληπτική γραμμή) πρέπει να «κουμπώσουν» πολιτικές που θα δώσουν ανάσες στους ακόμα δοκιμαζόμενους πολίτες -«αλλιώς η λήξη του μνημονίου θα μείνει στο επίπεδο της θεωρίας».

Δεν πέρασαν απαρατήρητες, για παράδειγμα, οι συχνές αναφορές εσχάτως, τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην ανάγκη αντιμετώπισης της υπερφορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων που παραμένουν «γονατισμένοι».

Δεδομένου ότι μέτρα-αντίμετρα για τη διετία 2019-2020 έχουν ήδη ψηφιστεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, οι συζητήσεις αφορούν ένα μεγάλο εύρος εναλλακτικών λύσεων που φτάνει μέχρι και τις χρονικές μεταβολές στην εφαρμογή τους.

«Αλλά πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμούς», όπως φρόντισε να διαμηνύσει ο κ. Τσακαλώτος (μέσω της Καθημερινής) σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που ρέπουν προς… «το κατενάτσιο».

Η… «Βαρουφακιάδα»

Οσο για τις «αποκαλύψεις» του Γιάνη Βαρουφάκη; Η αντιπολίτευση, δράττοντας την ευκαιρία, τις επικαλείται για να προβάλλει το αίτημα περί Εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015 (μετά τις εκλογές και με ηττημένο τον ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν δείχνουν και τόσο… θορυβημένοι από τους ισχυρισμούς του πρώην ΥΠΟΙΚ, διότι όπως λένε:

Πρώτον, με τον τρόπο που επέλεξε να κάνει comeback ο πρώην ΥΠΟΙΚ εξόργισε τους πρώην συντρόφους του -με την ομολογία του ότι ηχογραφούσε τις συζητήσεις και τη δημοσιοποίηση sms που είχε ανταλλάξει με τον κ. Τσίπρα εισέπραξε και την κατηγορία της «κατινιάς».

Δεύτερον, μέσα από τις αφηγήσεις του ο κ. Βαρουφάκης «δίνει την εικόνα ενός Τσίπρα που, αφού άκουσε και μελέτησε, απέρριψε τις προτάσεις για Grexit ή time out ή παράλληλο σύστημα πληρωμών κ.λπ.».

Κι αυτή η εικόνα, προσθέτουν, «κάθε άλλο παρά αποκρουστική είναι για το κοινό που απευθύνεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ», δεδομένου ότι οι πολύ αριστεροί τον εγκατέλειψαν εκείνον τον καυτό Ιούλιο του 2015.

Εκτός και αν το «σίριαλ Βαρουφάκης» επιφυλάσσει πιο σκληρά επεισόδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v