Το κρύο-ζέστη στη διαπραγμάτευση συνεχίστηκε και χθες, με την κυβέρνηση να μην περιμένει, ουσιαστικά, λήξη συναγερμού πριν από τον Μάιο -έστω κι αν οι επιτελείς της επιμένουν να βλέπουν συμφωνία στο τέλος του δρόμου.
Το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δεν διεξήχθη στο κλίμα που θα ήθελε το Μαξίμου, λόγω... ΕΛΣΤΑΤ: αν και ήταν γνωστό (από τον περασμένο Δεκέμβριο) ότι η Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιοποιούσε χθες νέα στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου του 2016, το κυβερνητικό επιτελείο έδειξε ότι δεν περίμενε να εμφανίσει οριακή ύφεση.
Η σχετική ενημέρωση συνέβαλε ώστε η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο να μην έχει τον (αναμενόμενο) πανηγυρικό τόνο. Την κατάσταση «διέσωσε» η παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία επέμεινε στην πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2017, με τις αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να μιλούν για υποβάθμιση των στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το κλίμα είχε βαρύνει έτσι κι αλλιώς από το προηγούμενο βράδυ, όταν η συζήτηση με τους εκπροσώπους των «θεσμών» για τα εργασιακά εξελίχθηκε σε μπρα ντε φερ μεταξύ Ντέλιας Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου που έληξε άδοξα και χωρίς καμία εκτονωτική παρέμβαση από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Blame game από ΔΝΤ
Το ερώτημα «πού πάει η διαπραγμάτευση» ήταν και παραμένει κυρίαρχο στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κυρίως εάν το ΔΝΤ θέλει, τελικά, να αποχωρήσει («εντελώς») από το ελληνικό πρόγραμμα.
* Εάν ναι, τότε θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα κλείσει το Staff Level Agreement και θα ρίξει την ευθύνη στην κυβέρνηση. «Διαφορετικά, θα έπρεπε να δείξει ως υπεύθυνο για την αποχώρηση το Βερολίνο, εξαιτίας της άρνησής του να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε σε επίπεδο κορυφής να μη συμβεί», λένε κυβερνητικά στελέχη, παραπέμποντας στην πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ.
* Εάν όχι, δηλαδή εάν το ΔΝΤ αποφασίσει (ή έχει ήδη αποφασίσει) την ένταξή του στο πρόγραμμα, τότε το μπρα ντε φερ οφείλεται στην προσπάθειά του να αντλήσει «όσα περισσότερα μπορεί», ποντάροντας στην εκφρασμένη θέληση της ευρωπαϊκής πλευράς να παραμείνει στο κλαμπ των δανειστών.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η στάση αναμονής της Κομισιόν «δεν πρέπει να θεωρείται παρεξηγήσιμη» καθώς (εκτιμούν ότι) θα παρέμβει σε ρόλο γεφυροποιού «την κατάλληλη στιγμή». Ωστε, όπως ειπώθηκε και σε σύσκεψη στο Μαξίμου την Κυριακή, «η συμφωνία να κλείσει μέσα στον Μάιο».
Κατά τις πληροφορίες, αρμόδιος υπουργός μετέφερε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο την εκτίμηση ότι Ολλανδία-Γερμανία θέτουν ως «βέτο» την παραμονή του ΔΝΤ στο σχήμα (με επιχείρημα τις ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου), γεγονός που φρενάρει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «σ' αυτή τη φάση».
Ετερο κυβερνητικό στέλεχος με ρόλο στη διαπραγμάτευση επιμένει στη δική του βεβαιότητα ότι το Ταμείο θα ενταχθεί, τελικά, με «συμβολική» χρηματοδότηση και διάρκεια μέχρι τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος (Αύγουστο του 2018).
Τορπίλη στην 20ή Φεβρουαρίου
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι διάχυτη η «υποψία» ότι Τόμσεν-Σόιμπλε επιχειρούν να τορπιλίσουν την κατ' αρχάς συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Η Βελκουλέσκου συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτό το Eurogroup, εκτελώντας, προφανώς, εντολές του προϊσταμένου της», έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας, παραπέμποντας και στην «ηχηρή σιωπή» που τηρεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Β. Σόιμπλε.
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα επιτέθηκε στο ΔΝΤ (χωρίς να το κατονομάσει): «Στο πεδίο των κλιμακίων μπορεί κάποιοι -και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010- να παραμένουν αμετανόητοι, ωστόσο η πραγματικότητα τους έχει ήδη ξεπεράσει», τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας «παράφωνο σκοπό» τις θέσεις του.
Αργότερα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σήκωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους, καταγγέλλοντας προσπάθεια μετατροπής της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη: «Οι πλέον ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εργάζονται για να καταστεί η χώρα μας το κέντρο μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στην περιοχή, στην ακραία περιφέρεια μιας ΕΕ πολλών ταχυτήτων, και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της βίαιης εξώθησης σε ρόλο πειραματόζωου ή και ακόμα εκτός ΕΕ, ενώ βεβαίως δεν μπορούν να πολιτευτούν το ίδιο για τις μεγάλες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας», είπε.
Τα μηνύματα από τις Βερσαλλίες
Το στοιχείο άλλωστε που έριξε τη δική του σκιά στη χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση είναι η πλήρης επιβεβαίωση του σεναρίου για «Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων»: την ώρα που οι υπουργοί συζητούσαν για τα της διαπραγμάτευσης (πλην του παραγωγικού σχεδίου), στη «σύνοδο των ισχυρών» στις Βερσαλλίες οι Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι και ο Ιταλός Τζεντιλόνι συμφωνούσαν στο νέο μοντέλο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.
Η φράση-κλειδί, όπως διατυπώθηκε μάλιστα από τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο («ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα, χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν»), δεν άφησε περιθώρια για τις ριζικές αλλαγές που επέρχονται, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη θέση της Ελλάδας στη νέα αρχιτεκτονική.